Navika sisanja palca

Sisanje palca zna da zabrine većinu roditelja djece koja imaju tu naviku, prvenstveno iz zdravstvenih razloga. Mnogi roditelji se pitaju i hoće li sisanje palca uticati na normalan rast zuba i cijele vilice, i ne znaju da li da “odvikavaju” dijete ili jednostavno čekaju da sami odustanu  Znamo da se kao roditelji djece koja sisaju palac susrijećete sa mnogim pitanjima kako u svojim glavama tako i od strane prijatelja, rodbine, poznanika, medinskog osoblja… a nadamo se da ćete uovom tekstu pronaći odgovore na bar dio njih.

Na početku malo statistike. Čak 45 odsto djece stare dvije godine sisa prst. Oko pet odsto zadrzi tu naviku do 11. godine života.

Bebe sisaju palac još dok u u stomaku i to su dokazali i mnogobrojni ultrazvučni pregledi, možda baš i onaj na koji ste vi bili. Mališani imaju naviku da sisaju palac jer ih to smiruje. Kao novorođenčad usavrše tu naviku dok pokušavaju da zadovolje potrebu za sisanjem. Kod starije bebe to nije glavni razlog. Znaju da sisaju palac kada su umorni, uplašeni, bolesni, kada im je dosadno ili moraju da se prilagode promjenama kao što je polazak u predškolsko ili na dugo putovanje. Sisanje palca najčešće djetetu pomaže da se uspava.

Većina beba počinje da sisa palac prije navršenog trećeg mjeseca. To čine zato što imaju jaču potrebu za sisanjem. Dojenče ima potrebu za sisanjem i kad nije gladno pa stavlja ruke u usta, kasnije samo palac ili dva prsta, što moze postati u nekom kasnijem periodu (nakon 4. godine) i čista navika, samoutješno ponašanje koje budi ugodne asocijacije na hranjenje i zadovoljavanje gladi.

Ako roditelji ne žele da dijete to čini treba da djeluju kada beba prvi put pokuša, a ne onda kada konačno u tome i uspije. Kada primijete da je ubacilo šaku ili prst u usta i da snažno i dugo sisa, treba da zadovolje njenu potrebu za tim.

Povećana potreba za sisanjem se lako zadovoljava. Ako je beba na prirodnoj ishrani treba joj omogućiti da duže i češće sisa. Ako je na vještačkoj ishrani treba podesiti veličinu rupice na cucli tako da beba jede najmanje 20 minuta. Tolika dužina sisanja iz flašice je potrebna bar do šestog mjeseca. Nije poželjno da se bebi brani da sisa palac, prst ili šaku. Ako je roditelji ne uspiju odvići od toga dužim i češćim hranjenjem, mogu da probaju sa cuclom – varalicom. Ali se treba imati u vidu da upotreba cucle može negativno uticati na dojenje.

Tačno je da sisanje palca često gura naprijed bebine gornje zubiće, a unazad donje. Koliko će se iskriviti zubići zavisi od dužine sisanja palca, a još više od položaja palca u toku sisanja. Međutim, stomatolozi naglašavaju da ovo iskrivljenje zuba nema uticaja na stalne zube koji počinju da niču oko šeste godine. Ako se dijete odvikne od sisanja palca prije šeste godine, što većina učini, male su šanse da se stalni zubi iskrive.

Pages: 1 2

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply