Niko se ne žali na uslove u vrtićima

Podgorica, (MINA) – Institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore nije primila ni jednu pritužbu od roditelja ili nevladinog sektora koja se odnosi na uslove rada i smještaja djece u predškolskim ustanovama.

Iz Udruženja roditelja Crne Gore ocijenjeno je nedavno da je prenatrpanost u državnim vrtićima veliki problem u funkcionisanju tih ustanova, jer u nekim grupama ima i četiri puta više djece nego što je po svim pedagoškim mjerilima predviđeno.

Veliki broj djece je posebno karakterističan za Podgoricu. Vaspitne grupe imaju oko 40 djece, čak i jaslene, u kojima bi trebalo da ih bude najmanje. Zakonom o predškolskom vaspitanju i obrazovanju predviđeno je da u grupi koju čine djeca do dvije godine može da boravi njih 12.

Najviše odnosno 25 može da ih bude u grupama u kojima su petogodišnjaci i šestogodišnjaci. Taj broj se može povećavati, ali izuzetno, kako se navodu u Zakonu, i uz odobrenje Ministarstva.

Na nivou Crne Gore situacija je drugačija, s obzirom da je u predškolsko obrazovanje i vaspitanje uključeno svega 29 odsto djece. Taj podatak će morati da bude promijenjen i zbog obaveza koje Crna Gora ima prema Evropskoj uniji, koja traži da predškolskim obrazovanjem bude obuhvaćeno najmanje 60 odsto djece uzrasta od tri do šest godina.

Zamjenik Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Nevenka Stanković smatra da je nedostatak prostora u vrtićima vjerovatno jedan od razloga što je veoma malo djece uključeno u predškolsko obrazovanje.

Prema njenim riječima, problem nedostatka smještajnih kapaciteta posljednjih godina donekle su nadomjestile privatne predškolske obrazovne ustanove.

»Da bi se za djecu obezbijedili isti uslovi i dostupnost privatnim predškolskim ustanovama, država bi morala putem koncesija za sprovođenje programa predškolskog vaspitanja omogućiti ravnopravnost u cijenama usluga i teritorijalnom raspoređivanju«, kazala je Stanković agenciji MINA.

Ona je smatra da bi trebalo i utvrditi standarde u vaspitnim programima privatnih ustanova i kontrolisati njihov rad, posebno sa stanovišta bezbjednosti i zdravlja djece.

Stanković je kazala da se u Izvještaju o primjeni Konvencije o pravima djeteta, koji je Ombudsman uputio Komitetu Ujedinjenih nacija za prava djeteta, jedna od preporuka odnosi na preduzimanje radnji i mjera države kako bi bili povećani smještajni kapaciteti predškolskih ustanova i zadovoljene potrebe djece.

Rast broja djece u crnogorskim vrtićima predviđen je i Strategijom ranog i predškolskog vaspitanja i obrazovanja do 2015. godine koju je Vlada nedavno usvojila.

Tim dokumentom je planirano da do 2015. godine u vrtićima boravi 40 odsto crnogorske djece, zbog čega će biti neophodno širiti postojeće predškolske ustanove ali i graditi nove, najavili sui z Ministarstva prosvjete i nauke.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply