Analiza stanja prvi korak ka kvalitetnijoj perinatalnoj zaštiti

dasicMinistarstvo zdravlje Crne Gore prepoznaje da postoje određeni segmenti u okviru perinatalne zdrastvene zaštite koji nijesu na adekvatnom nivou, a da bi planiralo prioritete, mora se krenuti od dokaznog materijala, pojasnili su danas njegovi predstavnici.

Pomoćnica ministra dr Mira Jovanovski Dašić predstavljajući dokument Ocjena bezbjednosti i kvaliteta bolničke njege majki i novorođenčadi u Crnoj Gori, kazala je da je upravo ta analiza pokazatelj prepoznavanja potrebe unaprjeđivanja perinatalne zaštite .

“Zato je važno da se ova priča otorila jer jedino ovako možemo poboljšati one stvari koje su prepoznate kao neadekvatne u okviru perinatalne zaštite. Kao i za sve postoji red, nije moguće sve promijeniti i sve napraviti idealno, to je utopija”, kazala je ona na konferenciji za novinare.

U dokumentu je tim stranih i domaćih ljekara ocijenio da je kvalitet njege majki, novorođenčadi i djece u Crnoj Gori često ispod standarda, posebno što se tiče informisanja, komunikacije, povjerljivosti i holističke njege majki i djece. Analiza je urađena na osnovu posjeta krajem prošle godine porodilištima u Podgorici, Cetinju, Kotoru, Beranama i Nikšiću.  Izradu studije je finansirao UNICEF, a rađena je za potrebe Ministarstva zdravlja.

Prema mišljenju Jovanovski Dašić, uvijek će biti osoba koje su nezadovoljne, koje žele veću njegu ali se svi moramo uklopiti u aktuelni momenat i moraju se napraviti prioritetni potezi.

Ona smatra da je promjena odnosa prema pacijentima povezana sa edukacijom medicinskog osoblja.

“Ne možete očekivati da bez adekvatne edukacije i vaspitanja možete promijeniti te osobe. Vaspitanje dobijate u prvih sedam godina kada ste u jednoj porodici, znači ako neko voli posao koji radi onda očekujete da će taj htjeti da bude što bolji u svom poslu”, rekla je Jovanovski Dašić.

Ona je ukazala da nijesu samo u zdravstvu  zasposleni nevaspitani i grubi u ponašanju, već se to može pronaći na svim nivoima ali se na tome treba raditi i poboljšati edukacija što je i preporuka izvještaja.

Ocjenjujući stanje perinatalne njege, ona je objasnila da su u Crnoj Gori poboljšani parametri koji se odnose na mortalitet djece i majki, što je pokazatelj da je situacija bolja nego ranije.

Termin perinatalne zaštite obuhvata period od 5 do tri mjeseci prije kraja trudnoće i mjesec dana nakon porođaja odnosno od 20. gestcijske nedjelje do 28 dana novorođenčeta.

Kada je u pitanju dojenje i loša ocjena u vezi sa njim u porodilištima, Jovanovski Dašić je ocijenila da je kasno za majku da dobije instrukcije o dojenju onog trenutka kada se porodi.

“Postoje savjetovališta za trudnice i škole i svi  ti segmenti se moraju povezati.  Majka treba da bude pripremljena za dojenje u školi za trudnice. Ako imate adekvatnu infoamciju  šta trebate da uradute kada prvi put dobijete dijete na podoj, vama će biti mnogo lakše pošto se porodite”, smatra ona.

 

 

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. mamagaga

    za donjenje jedan koment, tacno je da majke treba da se informisu ali je problem kad nemaju od koga a drugi kad dodju na porodjaj pa ni tamo nema ko da im pokaze i uputi ih ili kad im dovedu situ bebu nakljukanu Ad. na podoj…

Leave a Reply