Analiza stanja prvi korak ka kvalitetnijoj perinatalnoj zaštiti

dasicMinistarstvo zdravlje Crne Gore prepoznaje da postoje određeni segmenti u okviru perinatalne zdrastvene zaštite koji nijesu na adekvatnom nivou, a da bi planiralo prioritete, mora se krenuti od dokaznog materijala, pojasnili su danas njegovi predstavnici.

Pomoćnica ministra dr Mira Jovanovski Dašić predstavljajući dokument Ocjena bezbjednosti i kvaliteta bolničke njege majki i novorođenčadi u Crnoj Gori, kazala je da je upravo ta analiza pokazatelj prepoznavanja potrebe unaprjeđivanja perinatalne zaštite .

“Zato je važno da se ova priča otorila jer jedino ovako možemo poboljšati one stvari koje su prepoznate kao neadekvatne u okviru perinatalne zaštite. Kao i za sve postoji red, nije moguće sve promijeniti i sve napraviti idealno, to je utopija”, kazala je ona na konferenciji za novinare.

U dokumentu je tim stranih i domaćih ljekara ocijenio da je kvalitet njege majki, novorođenčadi i djece u Crnoj Gori često ispod standarda, posebno što se tiče informisanja, komunikacije, povjerljivosti i holističke njege majki i djece. Analiza je urađena na osnovu posjeta krajem prošle godine porodilištima u Podgorici, Cetinju, Kotoru, Beranama i Nikšiću.  Izradu studije je finansirao UNICEF, a rađena je za potrebe Ministarstva zdravlja.

Prema mišljenju Jovanovski Dašić, uvijek će biti osoba koje su nezadovoljne, koje žele veću njegu ali se svi moramo uklopiti u aktuelni momenat i moraju se napraviti prioritetni potezi.

Ona smatra da je promjena odnosa prema pacijentima povezana sa edukacijom medicinskog osoblja.

“Ne možete očekivati da bez adekvatne edukacije i vaspitanja možete promijeniti te osobe. Vaspitanje dobijate u prvih sedam godina kada ste u jednoj porodici, znači ako neko voli posao koji radi onda očekujete da će taj htjeti da bude što bolji u svom poslu”, rekla je Jovanovski Dašić.

Ona je ukazala da nijesu samo u zdravstvu  zasposleni nevaspitani i grubi u ponašanju, već se to može pronaći na svim nivoima ali se na tome treba raditi i poboljšati edukacija što je i preporuka izvještaja.

Ocjenjujući stanje perinatalne njege, ona je objasnila da su u Crnoj Gori poboljšani parametri koji se odnose na mortalitet djece i majki, što je pokazatelj da je situacija bolja nego ranije.

Termin perinatalne zaštite obuhvata period od 5 do tri mjeseci prije kraja trudnoće i mjesec dana nakon porođaja odnosno od 20. gestcijske nedjelje do 28 dana novorođenčeta.

Kada je u pitanju dojenje i loša ocjena u vezi sa njim u porodilištima, Jovanovski Dašić je ocijenila da je kasno za majku da dobije instrukcije o dojenju onog trenutka kada se porodi.

“Postoje savjetovališta za trudnice i škole i svi  ti segmenti se moraju povezati.  Majka treba da bude pripremljena za dojenje u školi za trudnice. Ako imate adekvatnu infoamciju  šta trebate da uradute kada prvi put dobijete dijete na podoj, vama će biti mnogo lakše pošto se porodite”, smatra ona.

 

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. mamagaga

    za donjenje jedan koment, tacno je da majke treba da se informisu ali je problem kad nemaju od koga a drugi kad dodju na porodjaj pa ni tamo nema ko da im pokaze i uputi ih ili kad im dovedu situ bebu nakljukanu Ad. na podoj…

Leave a Reply