Kako unaprijediti sposobnosti kreativnog pisanja djeteta?

pisanje

Sposobnost da se dobro piše je jedna od fundamentalnih socijalnih i životnih vještina svakog čovjeka. Sticanje vještine pisanog izražavanja je isto toliko važna koliko i govorne komunikacijske vještine – ne samo tokom školovanja, nego i kasnije tokom poslovne karijere i predstavlja jedan od ključnih faktora uspješnog života svakoga od nas. Sjetite se samo koliko je potrebno pisanja, slanja pisama i mejlova, što predstavlja osnovu poslovnog komuniciranja. Najmanje.

Kreativnost se uči i podstiče od malih nogu – djeca se navikavaju na čitanje i pisano izražavanje još od najranijeg uzrasta, kao neka vrsta pametnog ulaganja u njihove životne sposobnosti tokom odrastanja i života u zrelom dobu. Ovo je danas od posebne važnosti, u kulturi koja je orijentisana uglavnom na instant video doživljaje, koji značajno umanjuju dječiju sposobnost komuniciranja, a naročito čitanja i pisanja kao dio ključnih životnih vještina.

Tradicionalno, čitanje i pisanje se uči u osnovnom i srednjem obrazovanju, ali je često skrajnuto u zapećak iz mnogo razloga: veliki broj djece u razredima, isticanje važnosti drugih predmeta u odnosu na proučavanje maternjeg jezika i pismenosti, pritisak okruženja koja favorizuje instant znanje iz medija i popularne kulture i sl.

Ukoliko želite da pomognete svom djetetu u procesu sticanja vještina kreativnog izražavanja putem kreativnog čitanja i pisanja pročitajte ovih 7 važnih koraka.

– Čitajte vašem djetetu i čitajte zajedno sa njim. Čitanje i pisanje idu ruku pod ruku; dobri pisci su odlični čitaoci, jer ne samo da znaju gramatiku i sva slova, već se čitanjem uče da prepoznaju razne stilove pisanja, stiske figure, figurativno izražavanje i brojne jezičke finese u izražavanju. Uz pomoć nastavnika jezika,, biblotekara u vašem okruženja, ili stručnjaka za pisanu riječ iz radionica kreativnog pisanja, prilagodićete teme i obim literature uzrastu vašeg djeteta. I što je još važnije: ako imate stariju i mlađu djecu, neka oni stariji čitaju mlađima!

– Igrajte igre riječima. Postoji dobar broj didaktičkih igara riječima, raznih slagalica, knjiga sa tekstom za slaganje i pisanje, i tome slično. U krajnjoj liniji, sjetite se starih igara koje ste i vi jednom davno igrali sa drugarima kada ste bili djeca. Upotrebite maštu, pravite mlađoj djeci kolače u obliku slova (supe već postoje), igrajte razne zagonetke, vježbajte brzalice u autobusu, mašta nema granica, potrebno je samo malo da se potrudite.

– Obezbijedite djetetu mesto u kući sa materijalima za kreativno pisanje. Slično kao što im treba mirno mjesto za pisanje domaćih zadataka, tako im treba i mjesto za pisanje. Daleko od televizora, dovoljan je radni sto, sveske i olovke za pisanje, polica sa knjigama, pribor za crtanje, makaze, bojice i sve ono što inače zovemo pribor za školu. Rječnik prilagođen uzrastu takođe uključite u ovaj spisak. I budite pri ruci za pomoć i podsticaj.

– Ohrabrujte svakodnevno pisanje. jedan od najboljih načina za vježbanje kreativnog pisanja, bez obzira na “godine pisca”, jeste kroz redovnu vježbu. Dijete može pisati o raznim temama: svakodnevnim doživljajima u školi, voditi svoj mali lični dnevnik. Ili možete ga i vi opremiti raznim zanimljivim tematskim materijalima, malim “dnevnim zadacima” na različite teme, shodno njegovom uzrastu. Ne mora da je Hemingvej ili Dostojevski u kratkim pantalonma, ali uvijek ima o čemu da se piše, zar ne?!

– Naučite dijete da razmisli o čemu će da piše, prije nego što počne sa pisanjem. Razmišljanje “o projektu” za pisanje, je odličan metod za vježbanje kreativnog pisanja. Dijete formira u svojoj glavi slike onoga o čemu će pisati. Kako ćete to postići? Jednostavno, postavljajte mu pitanja kao što su “Gdje se odvija tvoja priča?”, “Šta će se najvažnije dogoditi?”, “Kako će Petar vratiti Milan čarobni laser”, i sl. U svakom slučaju, vaša pitanja i podsticaji bi trebalo da sadrže ona čuvne zlatna pravila pisanja – “ko, šta, kako, kada, gdje i zašto”.

– Pišite zajedno sa njim. Ovo ne znači da vi treba da pišete umjesto vašeg djeteta. Zlo i naopako! Ovo znači da i vi sebi odredite zadatak, a onda pišete u – društvu. Kada uradite svoj zadaak, pokažite ga djetetu, tako da ono vidi kako se to radi. Odličan način, zar ne? Jer ko će biti bolji “model” za učenje od roditelja.

– Pregledajte djetetovo pisanje. Povremeno možete pogledati “preko njegovog ramena” i nježno dati po neku sugestiju. Nemojte biti napadni i dosadni, tako ćete mu samo ubiti volju za pisanjem. Ispravljajte greške pažljivo, uz osmjeh i puno dobro volje. Vi ste njegov pomagač, a ne vodnik u kaznenom bataljonu. Neka bude zabavno, neka bude igra.

Jer pisanje i jeste igra. Čak i kad porastete, ono dijete zauvijek čuči u vama i čeka svoju priliku. To nemojte da zaboravite. Onda će sve biti lakše.

Zato, neka vaše dijete piše. Uložite u njega, jer to je jedina invesicija u životu koja će vam se uvijek vratiti. Bez greške.

Izvor: Zelena učionica; Kreativno pisanje

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply