Prva ljubav vašeg djeteta

prvaljubav2Prve ozbiljnije ljubavi i prvi poljupci po pravilu su rezervisani za tinejdžerske godine, međutim, klinci u osnovnoj školi, i to već prilično rano, pokazuju interes za suprotni pol, pa se u dvorištu škole može videti kako dječaci jure djevojčice, djevojčice daju nevine poljupce dječacima ili zaljubljeno maštaju o pjevačima sa postera na zidovima njihovih soba.

A to je i vrijeme kada je dijete posebno osjetljivo, zato postupite pametno i sa puno pažnje.

Budite oprezni

Nemojte zanemarivati i odbacivati prve ljubavi samo zato što vam se čini da je dijete  još malo. U vrijeme rane adolescencije osjećanja se pojačavaju, ali to ne znači da i prije toga ona nisu stvarni, bilo da je riječ o idolu ili prijatelju iz razreda. Osjećanja su itekako stvarna. Način na koji ćete reagovati na prve izjave ljubavi vašeg djeteta odrediće kako će se ono ponašati prema vama po pitanju budućih veza – hoće li vam se povjeravati ili će vam sve prećutati.

Ne govorite više nego što je potrebno

Bez obzira na to što ćete imati potrebu da kažete sve ružne detalje zbog čega bi vaša princeza trebalo da izbjegava suprotni pol sve dok ne napuni 30 godina, dozvolite joj da uživa u svojoj prvoj zaljubljenosti i da vjeruje da je to što osjeća prema dječaku sa plavom košuljom u razredu – prava ljubav.

A kada je u pitanju razgovor o ljubavi – sada vjerovatno još nije vrijeme za razgovor o “pčelicama i cvijeću”, osim ako vas to dijete samo ne pita (ono čuveno pitanje – “Odakle dolaze bebe?”)

Pratite svoje dijete

Kada vam vaš mališan izjavi da je ludo zaljubljen, pratite njegov entuzijazam. Ako se ponaša malo smiješno, u redu je našaliti se oko toga i oko te njegove zaluđenosti. Ali ako sa vama pokušava da razgovara potpuno ozbiljno, i vi budite ozbiljni i pokažite da vam je zaista stalo do toga šta vam priča.

Dajte mu prostora

Iako vi možda umirete od želje da saznate sve i želite da znate sve detalje o osjećanjima vašeg djeteta, previše ispitivanja moglo bi da izazove kontra efekat i povlačenje. Dopustite svom djetetu da vam samo priđe, a vi budite spremni da ponudite svoje razumijevanje i ako je potrebno rame za plakanje.

Bez obzira na to da li je riječ o prvoj nevinoj ljubavi u prvom razredu osnovne škole ili o prvoj ozbiljnijoj ljubavi u prvom razredu srednje škole, najvažnija stvar koju možete da uradite  je da date svoju podršku. Nemojte ignorisati ili umanjivati važnost tih osjećanja i vaše dijete će odrastati znajući da vam se uvijek može obratiti kada su u pitanju veze i osjećanja, a to je veoma važno kasnije kada je potrebno mnogo više priče, sajveta i usmjeravanja.

Izvor: Ona portal

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. ..ma kakve tinejdzerske godine….mi ove godine polazimo u skolu , a vec imamo “ozbiljnu ” vezu od 2-3 godine iz vrtica, ne znam kako cemo da “prezivimo” to sto nece u istu skolu…:)))))))))

Leave a Reply