Neophodna strategija za podsticanje čitanja u ranom uzrastu

Crna Gora treba da se pozabavi nacionalnom kulturnom strategijom koja bi postavila jasne ciljeve za podsticanje čitanja i stvaralaštva u ranom uzrastu, ocijenjeno je na tribini održanoj u toku festivala dječijeg i stvaralaštva za djecu Upadaj u bajku.

Festival okuplja crnogorske autore koji pišu za djecu, ali i djecu koja stvaraju.

Na otvaranju Festivala je nastupio hor OŠ “Božidar Vuković Podgoričanin”, a zatim je nastavljen razgovorom o statusu dječje književnosti u Crnoj Gori. Gosti tribine bili su crnogorski pisci: Kristina Radojičić, Aleksandra Vujisić i Goran Radojičić koji su otvorili značajne teme koje treba unapređivati kada je stvaralaštvo za djecu u pitanju. Razgovor je moderirala glumica Branka Femić Šćekić.

Održana je i projekcija filma “Leto kada sam naučila da letim”, snimljenog po motivima istoimene knjige srpske književnice Jasminke Petrović, scenariju Ljubomira Lukić, dok režiju potpsuje Radivoje Andrić.

Drugog dana festivala, na Odjeljenju za djecu Narodne biblioteke održane su radionice namijenjene djeci:

  • Radionica „Izuzetni dječak Leonardo Da Vinči”, koju organizuje KC “Čigralište u periodu 11:00-12:00 časova;
  • Radionica za djecu „Ilustruj me” koja se održava od 12:00 – 13:00 časova, a vodiće je grafička dizajnerka Sanja Abramović.

Radionice su bile u potpunosti prilagođene potrebama djece koja su učestvovala.

Drugi Festival dječijeg stvaralašta i stvaralaštva za djecu Upadaj u bajku organizovali su Narodna biblioteka „Radosav Ljumović“ iz Podgorice u saradnji sa Kulturnim centrom Čigralište, Udruženjem crnogorskih pisaca za djecu i mlade i medijskim sponzorom portalom Roditelji.me.

Glavni ciljevi Festivala su približavanje umjetnosti i kulture djeci, podsticanje kreativnosti kod najmlađih, te promocija i podrška talentovanoj djeci.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply