Prosvetarima ponudili 15 odsto veće neto plate najkasnije do kraja septembra

Foto: Pobjeda

Ministarstva prosvjete, nauka i inovacija i finansija predložili su izmjene Granskog kolektivnog ugovora (GKU) za prosvjetu na način da prosvjetni radnici najkasnije do kraja trećeg kvartala ove godine dobiju povećanje neto zarada od najmanje 15 odsto.

Ministri ovih resora, Anđela Jakšić Stojanović i Novica Vuković su u u subotu razgovarali sa predstavnicima Sindikata prosvjete i dogovorili da početkom naredne sedmice bude formurana komisija koja će raditi na ispunjenju zahtjeva prosvjetnih radnika i izmjenama GKU.

Najavljeno je i da će se istovremeno raditi na izmjenama Zakona o zaradama u javnom sektoru da bi se ispravile evidentne nelogičnosti i neusklađenosti u sistemu.

“Sagovornici su se usaglasili da je neophodno primijeniti održiva rješenja koja neće ugroziti funkcionisanje sistema, a sa druge strane će voditi do sistemskog unapređenja položaja prosvjetnih radnika u društvu, što je svim učesnicima u razgovoru i cilj”, navodi se u saopštenju.

Iz Sindikata su kazali da je jedan od predloga predstavnika Vlade da se povećanje zarada prosvjetnih radnika odgodi za nekoliko mjeseci, a onda da bude retroaktivno isplaćeno.

“Predlog će biti razmotren, a konačnu odluku donijeće Glavni odbor Sindikata prosvjete u narednim danima”, piše u njihovom saopštenju.

Predstavnici Sindikata su, kako navode, upoznali predstavnike Vlade da pripreme za štrajk prosvjetnih radnika uveliko teku, ali da su posvećeni dijalogu do poslednjeg trenutka.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply