U pripremi štrajk prosvjetara: Nastavnici će ići na posao četiri sata, ali neće držati časove

Štrajkački odbor Sindikata prosvjete Crne Gore donio je odluku da se najvjerovatnije oko 15. februara pokrene štrajk. U planu je da nastavnici ne izvode časove, ali će morati da dolaze na posao i budu u školama četiri sata.

Prema njihovoj odluci, vrtići će u suštini morati da rade zbog specifičnog posla tamošnjeg kadra. Kako je rečeno Pobjedi iz Sindikata, te vaspitne ustanove će štrajkovati na način što će da rade od sedam do tri, a ne od šest do 17 sati. Radiće i đački i učenički domovi i resursni centri.

Odluka o štrajku je donijeta zato što smatraju da se krši Granski kolektivni ugovor kojim je predviđeno da od januara primaju veću platu za deset odsto.

Iz Ministarstva prosvjete su Pobjedi kazali da se pregovori nastavljaju na nivou predstavnika poslodavca i Sindikata, kao i menadžmenta MPNI i predstavnika Glavnog odbora Sindikata.

“Vjerujemo da ćemo doći do adekvatnog rješenja”, poručili su iz Ministarstva.

Iako pripremaju teren za štrajk, predstavnici Sindikata uporedo vode razgovore sa predstavnicima izvršne vlasti. Dali su rok do kraja januara da se okončaju pregovori, a danas bi trebalo da se nastave. Predsjednik Sindikata prosvjete mr Radomir Božović kaže da je načelno dogovoreno da danas nastave razgovore, ali da nije potvrđen susret jer je upitno prisustvo ministra finansija. Ako se danas ne realizuje susret, očekuju ga najkasnije do utorka.

“Vidjećemo kako bude tekao razgovor, da nam se isplate veće plate, makar i na odloženo. Bez ministra finansija ne možemo ništa da uradimo”, rekao je on.

Na prethodnom sastanku, prošlog petka, dogovoreno je da Ministarstvo finansija sagleda budžetske mogućnosti i iznese stav da li, ipak, prosvjetari od 1. februara mogu da prime veće plate. Ranije je iz Vlade saopštavano da prosvjetarima ne mogu da se uvećaju zarade zato što to nije predviđeno ranijim smjernicama Ministarstva finansija, na što je iz sindikalne organizacije odgovoreno da su to priče za malu djecu. Negodovali su što budžetom nije propisano da im se povećaju plate, ističući da je od njih uzet novac i dat za uvećanje minimalnih penzija. Govorili su i da su još mnogi drugi limiti za budžetske jedinice probijeni, da za mnoge državne organe ima novca, te da ga samo nema za prosvjetne radnike.

Sindikat prosvjete je juče pozvao sve zaposlene u prosvjeti na štrajk.

“Petog ćemo dostaviti Ministarstvu odluku da pokrećemo štrajk. Nakon toga postoji rok deset dana kada počinje štrajk”, rekao je Pobjedi predsjednik Štrajkačkog odbora i predsjednik Sindikata prosvjete Crne Gore Radomir Božović.

Objašnjava da su odlučili da realizuju štrajk na način što su napravili kompilaciju bosanskog i hrvatskog modela u uređivanju minimuma procesa rada. Sindikat i Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija mjesecima se konfrontiraju kako treba zaposleni da rade u slučaju da pokrenu štrajk u obrazovnim ustanovama. Ministarstvo se poziva na akt o minimumu procesa rada i saopštava da u tom slučaju mora da se izvodi nastava, odnosno da časovi treba da traju 45 minuta. Sindikat, s druge strane, kaže da država devet godina na njihovo insistiranje izbjegava da donese novi akt o minimumu procesa rada, što joj je bila obaveza da učini u roku od 90 dana poslije donošenja Zakona o štrajku. Božović kaže da se Ministarstvo poziva na uredbu iz 2006. koja je ,,antiustavna i nedemokratska“. Ponovio je da neće raditi 45 minuta.

– Štrajk je po definiciji prekid rada. Ako radite, to je smijanje i štrajku i demokratiji, vraćanje u jedno predfeudalno društvo – kaže Božović.

Ministarstvo se poziva na Zakon o štrajku kojim je, kako navode, predviđeno da u određenim djelatnostima od javnog interesa, čiji bi prekid rada zbog prirode posla mogao da ugrozi živote ljudi ili da nanese štetu velikih razmjera, pravo na štrajk zaposlenih može se ostvariti ako se ispune posebni uslovi predviđeni zakonom. Istim zakonom, dodaju oni, regulisano je da prosvjeta predstavlja djelatnost čiji bi prekid rada zbog prirode posla mogao da nanese štetu velikih razmjera.

Iz Sindikata odgovaraju da u pripremi štrajka poštuju Zakon o štrajku iz 2015. godine. Uvjereni su da Ministarstvo krši taj zakon jer nije donijelo akt o minimumu procesa rada.

Božović je rekao da se štrajk ne organizuje iz hira. Kaže da nema pravnika koji nije konstatovao da Vlada krši GKU, koji ima veću snagu od zakona, te da ako ga ospori neki pravnik – ,,bavi se politikom“.

Ministarka Jakšić-Stojanović saopštila je nedavno da je Ministarstvo ,,otvoreno za dijalog kao jedini pravi put za rješavanje nagomilanih problema u obrazovnom sistemu“.

Državni sekretar Dragan Bojović kazao je ranije za RTCG da štrajk nikako nije dobra opcija i da je treba izbjeći. Kazao je da treba povećati plate, ali da moraju voditi računa o granicama budžeta i da nije cilj da se doživi finansijski kolaps.

Sindikat je sa prethodnim predstavnicima Vlade dogovorio da im se zarade uvećaju prvo za 20 odsto 2023. godine, a onda da dobiju po deset odsto početkom 2024. i 2025. godine.

Štrajkači mogu ostati bez dijela zarade

Sindikat prosvjete je saopštio da zahtijevaju da im se isplati puna zarada za vrijeme trajanja štrajka.

– Insistiraćemo svi zajedno, ali vam unaprijed ne možemo garantovati, jer učesnici u štrajku po zakonu mogu ostati bez dijela zarade tokom trajanja štrajka. Međutim, pri mogućoj nadoknadi časova/rada, one bi bile i nadoknađene – saopštio je Sindikat u pozivu zaposlenima u prosvjeti na štrajk.

Dodaju da jedino masovnim stupanjem u štrajk imaju snagu koja neće dozvoliti bilo kome da dovodi u pitanje njihova prava.

Izvor: Pobjeda

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply