Svi ponovo da podnesu zahtjeve za isplate iz Alimentacionog fonda

Roditelji koji su prošle godine dobili rješenje Centra za socijalni rad za ostvarivanje prava iz Alimentacionog fonda, ali im taj novac nije isplaćen, moraće opet da podnesu zahtjev, nakon što je počela primjena novog Zakona o privremenom izdržavanju djece. To je navedeno u novom Zakonu, a i potvrđeno danas iz Ministarstva rada i socijalnog staranja (MRSS). Istu proceduru opet će, kako su iz tog resora kazali za portal Roditelji.me, morati da prođu i svi oni koji su predali zahtjev, ali još nije bila donijeta odluka Centra u njihovom slučaju.

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja saopštili su da centri već primaju zahtjeve za ostvarivanje prava na privremeno izdržavanje djece, nakon što je prošle sedmice stupio na snagu izmijenjeni Zakon o privremenom izdržavanju djece

“Centri su dobili uputstva za postupanje u primjeni zakona. Stranke moraju opet da podnesu zahtjev radi ponovnog utvrđivanja činjeničnog stanja i sprovođenja ispitnog postupka”, naveli su iz Ministarstva.

Prema podacima iz centara za socijalni rad, navode da je 49 slučajeva, za koje su po staroj verziji Zakona donijeta rješenja, a neopšhodno je opet pokrenuti postupak.

Navode da zahtjeve opet moraju da podnesu i roditelji čiji su predmeti bili u radu centara, ali nijesu okončani, a to treba da učine čak i ako je predata sva neophodna dokumentacija.

“Postoji mogućnost da je dužnik izdržavanja u međuvremenu ispunio svoju obavezu, tako da je potrebno da se stranka opet obrati centru”, istakli su iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Odgovarajući na pitanje da li su, prema mišljenju nadležnih iz Ministarstva, sada kroz izmjene i dopune Zakona otklonjene sve nejasnoće u vezi tumačenja i primjene, ocijenili su da postojeće zakonsko rješenje treba unaprijediti.

“Ministarstvo rada i socijalnog staranja smatra da postojeće zakonsko rješenje treba unaprijediti, te će u skladu sa svojim nadležnostima dati mišljenje u cilju unapređenja pomenutog teksta zakona”, naveli su iz MRSS.

Prema izmjenama Zakona, pravo na isplatu iz Alimentacionog fonda sada se priznaje od dana podnošenja zahtjeva, a ne za raniji period. Retroaktivnost se odnosi samo na dokazivanje vremenskog perioda u kojem drugi roditelj nije ispunjavao tu obavezu.

Izmjene Zakona drugačije sada regulišu i raniji problem dokazivanja neizmirivanja obaveza.

Prema novom Zakonu, uz zahtjev kojim se pokreće postupak podnose se, u originalu ili ovjerenom prepisu, sljedeći dokazi:

– potvrda o mjestu prebivališta, odnosno boravišta roditelja i djeteta;

– dokaz da dužnik izdržavanja nije izmirio obavezu izdržavanja;

– broj žiro računa roditelja;

– izvod iz matične knjige rođenih djeteta;

– dokaz kojim se potvrđuje status za dijete koje je stranac sa odobrenim privremenim ili stalnim boravkom i za dijete koje je azilant i stranac pod supsidijarnom zaštitom koje ima boravište na teritoriji države.

Dokaz da dužnik izdržavanja nije izmirio obavezu izdržavanja ubuduće će biti izvršna isprava javnog izvršitelja.

Centri za socijalni rad mogu, prema Zakonu, tražiti i druge dokaze za utvrđivanje činjeničnog stanja, zavisno od pojedinačnog slučaja, a određivaće i rok u kojem podnosilac mora dopuniti zahtjev.

Izmjenama Zakona predviđeno je i da pravo na privremeno izdržavanje imaju i djeca stranci sa odobrenim privremenim ili stalnim boravkom, kao i azilanti i stranci pod supsidijarnom zaštitom koji imaju boravište na teritoriji države, pod uslovom da je izvršna isprava javnog izvršitelja donijeta od strane nadležnog organa države.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply