Nakon devet mjeseci odblokiran rad Alimentacionog fonda

Stupanjem na snagu izmjena Zakona o privremenom izdržavanju djece, koje je Skupština usvojila krajem decembra, od ove sedmice je i zvanično odblokiran rad Alimentacionog fonda. To znači i početak ponovnog prijema zahtjeva u centrima za socijalni rad, na osnovu čijih rješenja će država isplaćivati alimentacije umjesto roditelja koji ne ispunjavaju tu obavezu.

Na nastavak rada Alimentacionog fonda, odnosno usvajanje nove verzije Zakona, čekalo se devet mjeseci, jer akt koji su poslanici izglasali još u aprilu nije ranije proglašen za važeći. Sada se Parlament opet izjašnjavao o Zakonu o privremenom izdržavanju djece, usvojio ga na sjednici održanoj 26. decembra, nakon čega je predsjednik države Jakov Milatović tri dana kasnije donio ukaz o proglašenju.  

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja ranije nije odgovoreno na pitanja da li su centri za socijalni rad, od kada su pokrenute izmjene Zakona, nastavili sa prijemom zahtjeva, kako je to predloženo iz Alimentacionog fonda. Prema tvrdnjama roditelja taj dio procedure bio je obustavljen.

Kako je ranije saopšteno, isplate su privremeno prekinute samo nekoliko mjeseci nakon početka jer su centri različito tumačili dio Zakona, odnosno retroaktivno priznavali pravo na privremeno izdržavanje. Iz tog razloga Zaštitnik imovinsko pravnih odnosa Crne Gore je tužbama od februara osporavao pred Upravnim sudom isplate alimentacija. Kako bi se prevazišla ta situacija zbog različitog tumačenja Zakona i da bi se obezbijedilo da se u što kraćem roku nastavi sa isplatom, krajem marta inicirane su izmjene Zakona, koje su usvojene prvi put u aprilu.

Izmjenama Zakona propisano je da se pravo na privremeno izdržavanje priznaje od dana podnošenja zahtjeva Centru za socijalni rad. Predviđeno je da centri ponište rješenja po kojima Alimentacioni fond nije izvršio uplatu zbog retroaktivnog priznavanja prava i da u najkraćem roku donesu nova rješenja.

Prema izmjenama Zakona pravo na isplatu iz Alimentacionog fonda sada će se priznavati od dana podnošenja zahtjeva, a ne za raniji period. Retroaktivnost će se odnositi samo na dokazivanje vremenskog perioda u kojem roditelj nije ispunjavao tu obavezu.

Izmjene Zakona drugačije sada regulišu i raniji problem dokazivanja neizmirivanja obaveza.

Prema novom Zakonu, uz zahtjev kojim se pokreće postupak podnose se, u originalu ili ovjerenom prepisu, sljedeći dokazi:

– potvrda o mjestu prebivališta, odnosno boravišta roditelja i djeteta;

– dokaz da dužnik izdržavanja nije izmirio obavezu izdržavanja;

– broj žiro računa roditelja;

– izvod iz matične knjige rođenih djeteta;

– dokaz kojim se potvrđuje status za dijete koje je stranac sa odobrenim privremenim ioli stalnim boravkom i za dijete koje je azilant i stranac pod supsidijarnom zaštitom koje ima boravište na teritoriji države.

Dokaz da dužnik izdržavanja nije izmirio obavezu izdržavanja ubuduće će biti izvršna isprava javnog izvršitelja.

Centri za socijalni rad mogu, prema Zakonu, tražiti i druge dokaze za utvrđivanje činjeničnog stanja, zavisno od pojedinačnog slučaja, a određivaće i rok u kojem podnosilac mora dopuniti zahtjev.

Izmjenama Zakona predviđeno je i da pravo na privremeno izdržavanje imaju i djeca stranci sa odobrenim privremenim ili stalnim boravkom, kao i azilanti i stranci pod supsidijarnom zaštitom koji imaju boravište na teritoriji države, pod uslovom da je izvršna isprava javnog izvršitelja donijeta od strane nadležnog organa države.

Udruženje Roditelji se, od trenutka kada je obustavljen rad Alimentacionog fonda, prije oko devet mjeseci, zalagalo da se hitno usvoje izmjene Zakona, kako bi se omogućilo da djeca, odnosno samohrani roditelji u njihovo ime, ostvare ovo pravo. Nakon višemjesečnih obraćanja nadležnima, nedavno je udruženje tim povodom poslalo dopis svim poslaničkim klubovima, tražeći od njih hitno postupanje kako bi ovaj Zakon konačno mogao da se primjenjuje. Tim povodom predstavnici udruženja sastali su se i sa potpredsjednicom Skupštine Crne Gore Zdenkom Popović i razgovarali o tome kako da izmjene Zakona o alimentacionom fondu što prije stupe na snagu.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply