Sindikat pozvao prosvjetare na protest, đacima uputili izvinjenje: Javni čas drže ispred Skupštine Crne Gore

Sindikat prosvjete Crne Gore sjutra će ispred Skupštine Crne Gore organizovati protest “Javni čas”, jer su na taj korak, kako su saopštili, prinuđeni zbog nepravde i kršenja Granskog kolektivnog ugovora od strane Vlade Crne Gore. Kako su istakli u otvorenom pismu učenicima i roditeljima, imaju obavezu da čuvaju dostojanstvo svoje profesije.

“Poštovani učenici i roditelji, u velikom broju vaspitno-obrazovnih ustanova u Crnoj Gori toga dana neće biti nastave, pa vam, kao organizatori protesta, upućujemo izvinjenje, sa nadom da ćete nas razumjeti. Prosvjetnim radnicima je dužnost da uče djecu pravim vrijednostima, da budu slobodni građani, da ne odustaju. Biće uzaludan naš trud ako nismo spremni da im na praktičnom primjeru pokažemo kako se izboriti za ono što je ISTINA, za ono što je PRAVDA”, poručuju prosvjetari.

Oni u pismu roditeljima i učenicima naglašavaju da ne prekidaju nastavu.

“Mi je selimo ispred Skupštine, gdje u otvorenoj školi svi zajedno držimo javni čas, sa nastavnom temom “Za bolje SJUTRA – Pravda za prosvjetu DANAS”. Ovo je jedna od najvažnijih lekcija koju možemo održati vašoj djeci. Lekcija koja ima za cilj da javnost prepozna da je osnovna svrha zakona da pomaže građanima i štiti društvo, da je obaveza države i institucija da poštuju i sprovode zakone i ugovore (GKU), značaj prosvjetnog radnika za društvenu zajednicu, doprinos nastavnika u oblikovanju budućnosti i probleme i prepreke sa kojima se suočavaju prosvjetni radnici u Crnoj Gori”, istakli su prosvjetari u otvorenom pismu.

Oni naglašavaju da kao prosvjetni radnici u srijedu drže lekciju, ali i polažu ispit.

“Uvjereni smo da ćete shvatiti opravdanost našeg iznuđenog koraka i razumjeti da je poruka koju mi šaljemo sa ovog javnog časa, a to je da tražimo pravo, pravdu i dostojanstvo za našu profesiju, od izuzetnog značaja za vašu, odnosno našu djecu”, navodi se u otvorenom pismu učenicima i roditeljima.

Glavni odbor Sindikata prosvjete Crne Gore odlučio je da pozove zaposlene na protest ispred Skupštine na dan usvajanja Predloga budžeta za 2024. godinu nakon što im je iz Vlade saopšteno da nema uslova za rast zarada koji je dogovoren tokom pregovora 2022. godine. Tadašnji ministar prosvjete Miomir Vojinović i predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović potpisali su 28. decembra 2022. godine GKU za prosvjetu, po kome su zaposleni dobili 45 odsto veće plate, s tim da se koeficijenti koriguju jednom godišnje do 2025. godine. U januaru 2024. godine trebalo je da dobiju 10 odsto veće plate, što je po 70 ili 80 eura.

Sindikat je sa advokatima najavio i tužbe zaposlenih, što bi, po njihovim procjenama, državu moglo da košta oko 20 miliona eura.

Ministarstvo: Nastava u srijedu obavezna

Iz Ministarstva su juče kazali da je srijeda radni dan u skladu sa utvrđenim Školskim kalendarom i programom rada ustanova, pa je predviđeno da svi učenici tog dana i svih ostalih radnih dana do kraja drugog klasifikacionog perioda imaju nastavu.

“Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija nije zvanično obaviješteno od bilo koje obrazovne ustanove da je u prošlu subotu u te svrhe odrađivana nastava za bilo koji radni dan u okviru ove sedmice”, navodi se u odgovoru tog resora, koji prenose Vijesti.

Oni su istakli da razumiju zahtjeve zaposlenih u prosvjeti i evidentnu potrebu da se unaprijede uslovi rada kao i materijalni položaj, za šta su neophodna održiva sistemska rješenja i socijalni dijalog.

“Nadamo se da neće biti potrebe za bilo kakvim nadoknađivanjem obaveznog nastavnog procesa. Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija nema zvaničnih informacija, niti je ovom Ministarstvu dostavljena bilo kakva odluka o prekidu rada, kako predviđaju važeći propisi”, navodi se u odgovoru.

Iz Ministarstva su pojasnili da je minimum procesa rada propisan važećom Uredbom o minimumu procesa rada i načinu njegovog obezbjeđivanja u ustanovama javnog obrazovanja.

“Ovom Uredbom definisan je minimum procesa rada u ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja, predškolskog vaspitanja i obrazovanja, domovima učenika i studenata, kao i na Univerzitetu i ustanovama visokog obrazovanja, koje izvode javnovažeće obrazovne programe. Za vrijeme minimuma procesa rada, nastavnici, stručni saradnici i saradnici u nastavi su dužni da izvode nastavu redovno, po dnevnom rasporedu časova, u skladu sa obrazovnim programom i godišnjim programom rada škole”, zaključuju iz Ministarstva.

Božović: Nije protest, nego javni čas

Predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović kazao je za Vijesti da prosvjetni radnici sjutra neće štrajkovati, već protestovati i održati javni čas, zbog čega nema bojazni da bi nadležni mogli da sankcionišu zaposlene koji se ne pojave na nastavi.

Božović je rekao da je u pitanju sindikalna manifestacija, korak kojim žele da iskažu ogorčenje zbog nepoštovanja GKU.

“Nije u pitanju štrajk, već javni čas, koji će trajati sat ili sat i 15 minuta”, odgovorio je Božović Vijestima.

U Centru za građansko obrazovanje smatraju da je neophodno da Vlada poštuje obećano povećanje zarada prosvjetnim radnicima za deset odsto od januara 2024, a koje je ugovoreno GKU. Kako su istakli, budžet za Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija mogao je i morao biti objektivnije opredijeljen kroz kvalitetniju raspodjelu budžetskih stavki.

CGO podsjeća da tzv. skandinavski model obrazovanja, koji je kroz ekspoze obećao premijer Milojko Spajić, podrazumijeva prvenstveno jačanje motivacije i osposobljenosti kroz cjeloživotno učenje nastavnog kadra, koji kontinuirano osmišljava i unapređuje modele nastave.

“Ukoliko kadar u prosvjeti nema zarade dostojne te zahtjevne profesije, jasno je da ne možemo govoriti ni o osnovnim uslovima za nasušno potrebne promjene u obrazovnom sistemu Crne Gore. Takođe, neodgovorno je ignorisati obaveze prethodne izvršne vlasti jer to dovodi u stanje neizvjesnosti čitave kategorije u društvu, a posebno imajući u vidu uspostavljenu dinamiku smjenjivosti vlasti”, saopštila su iz CGO.

Izvor: Dan/Vijesti

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply