Malim promjenama do željenog cilja u odnosu sa djetetom

Završen je dvanaestonedjeljni program roditeljstva Brižne porodice za još jednu grupu roditelja u Podgorici.

Ovo je četvrti ciklus koji udruženje Roditelji realizuje u okviru projekta Sistemi podrške ranjivim porodicama, u partnerstvu sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja.

Voditeljke sesija, u okviru kojih su roditelji radili na unapređenju kvaliteta svojih odnosa sa djecom, bile su psihološkinja Milica Pušonjić i socijalna radnica Snežana Milačić. Prethodna tri mjeseca one su sa polaznicima programa radile na rješavanju konkretnih izazova na koje roditelja nailaze.

Program Brižne porodice sprovodi se u malim grupama, koje iz sedmice u sedmicu usvajaju pozitivne principe u vaspitanju – od izgradnje odnosa sa djetetom, provođenja kvalitetnog vremena nasamo sa njim, postavljanja granica, razgovora o osjećanjima…

Roditelji koji su završili program saglasni su u ocjeni da su Brižne porodice prijatno iskustvo koje im je pomoglo da poboljšaju odnos sa djetetom.

“Ne morate da imate probleme u porodici, ne morate da imate probleme sa djetetom/djecom, ono što naučite za tih 12 nedjelja u okviru programa, promijeniće vas i vase poglede na svakodnevicu. Naučićete kako da kroz male promjene dođete do željenog cilja, samo ako ispoštujete korake”, kaže Jelena, jedna od polaznica programa Brižne porodice. Smatra da je veoma važno da se što više roditelja prijavi na ovaj program i poručuje im:  

“Vjerujte mi, koliko god mislite da je sve super, uvijek može bolje i više, u svakom odnosu”.

U okviru projekta Sistemi podrške ranjivim porodicama, koje sprovodi udruženje Roditelji, roditeljima iz cijele Crne Gore dostupna je i besplatna SOS Roditeljska linija, svakog radnog dana od 9 do 15 časova, putem telefona 080 888 888.

Program Brižne porodice nastao je kao plod partnerstva univerziteta Oksford, Kejptaun i Bangor kao i Klovnova bez granica iz Južne Afrike. Program je do sada realizovan u više zemalja širom svijeta, od Južne Afrike, preko Tajlanda, Filipina, Sudana i mnogih drugih, a u Crnoj Gori se sprovodi u saradnji sa UNICEF-om i EU.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply