I ove godine pokrenuta humanitarna akcija “Budi nečiji Djed Mraz”

Udruženje Roditelji organizuje treću godinu humanitarnu akciju ‘’Budi nečiji Djed Mraz’’ u koju su uključena djeca iz programa podrške obrazovanju Učionica Družionica i ostala iz socijalno ugroženih porodica sa evidencije organizacije. Oni su prethodnih dana pisali želje, a pisma se objavljuju na Instagram stranici @Učionica Družionica, kako bi pronašla put do Djeda Mrazova.

Građani koji žele da budu nečiji Djed Mraz, odnosno da se uključe u akciju, mogu na toj stranici pronaći detaljna uputstva u vezi sa prijavljivanjem za ispunjenje nekih od objavljenih želja. Ispod objava će pročitati i informacije kako se pokloni dostavljaju Udruženju, koje će ih dalje distribuirati mališanima.

“Protekle dvije akcije pokrenule su pravu lavinu humanosti. Prošle godine smo uz pomoć dobrih ljudi iz zemlje i inostranstva ispunili čak 436 želja, a vjerujemo da će ovogodišnja akcija biti podjednako uspješna i uljepšati novogodišnje praznike djeci koja nemaju iste mogućnosti kao vršnjaci“, kazala je Biljana Popović,  koordinatorka Grupe za podršku socijalno ugroženim porodicama u udruženju Roditelji.  

Program Učionica Družionica pruža podršku obrazovanju i socijalnoj integraciji djece iz ugroženih porodica tokom cijele godine. Uz pomoć volontera, djeca uče i vježbaju školsko gradivo, savladavaju čitanje i pisanje, rade domaće zadatke, učestvuju u brojnim kreativnim i psihološkim radionicama čiji je cilj da ih motivišu i osnaže da nastave školovanje.

“Novogodišnje želje ćemo ispuniti, ali djeca iz Družionice i ostala djeca koja žive u siromaštvu imaju želje svaki dan- žele da ne budu gladna, da imaju obuću za kišu, da idu na ekskurzije, da treniraju sport koji vole. Zato ovom akcijom pored pozivanja na radost deljenja i pomaganja, želimo da utičemo na svijest nadležnih da u Crnoj Gori postoje djeca koja Djed Mrazu traže hranu za poklon. Ne vidimo veći prioritet od toga”, navodi Popović. 

Zajednička želja ovih mališana je da ne budu siromašni. Nažalost, zbog teških uslova života, često napuštaju školovanje i gube svaku šansu za to.

Za pet godina, od kada Družionica postoji, udruženje Roditelji je pomoglo velikom broju ugrožene djece da završe školu i integrišu se u društvo.

“Zato pokušavamo da obezbijedimo održivost ovog programa i u budućem periodu, kako bi što više njih uspjelo da izađe iz začaranog kruga siromaštva. Građani i kompanije mogu podržati program Učionica Družionica tokom cijele godine finansijskom donacijom, doniranjem užine za djecu tokom boravka, materijala za rad, kao i volontiranjem u radu sa djecom”, pojasnila je Popović.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply