Djeca često u krilu vozača i na mjestu suvozača, policija za godinu kaznila 30 osoba

Primjetno je, pogotovo u posljednje vrijeme, da pojedini vozači tokom vožnje drže dijete u krilu, nekad su čak njegove ruke oslonjene na volan, upozorava vještak saobraćajne struke Milanko Damjanović.

Nepoštovanje Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, u dijelu koji se odnosi na najmlađe, potvrđuju i podaci Ministarstva unutrašnjih poslova od prošle godine, prema kojima čak polovina vozača u Crnoj Gori ne koristi sjedište za djecu prilikom njihovog prevoženja u vozilima, iako upotreba tog zaštitnog sistema smanjuje rizik od smrtnog ishoda prilikom saobraćajnih nezgoda za oko 50 odsto. Umjesto toga, često se odlučuju da mlađe od 12 godina voze na prvom sjedištu, za šta je u posljednjih godinu policija kaznila 30 osoba.

Prema Izvještaju o stanju bezbjednosti saobraćaja na putevima u Crnoj Gori za 2022. godini, u našoj zemlji registrovano je više od 220 hiljada putničkih vozila.

Pomoćnik komandira Saobraćajne policije u Podgorici Dalibor Baltić u izjavi za RTCG kaže da su, uprkos jasnim zakonskim propisima koji zabranjuju vožnju mlađih od 12 godina na prvom sjedištu.

Zakon o bezbjednosti saobraćaja propisuje da se dijete do pet godina starosti mora prevoziti u bezbjednosnom sjedištu, odnosno korpi koja je za vozilo pričvršćena sigurnosnim pojasom vozila ili posebnim kopčama u vozilu, osim u vozilima za javni prevoz putnika.

Izuzetak se odnosi na dijete do tri godine koje se može prevoziti na prednjem sjedištu, ukoliko se prevozi u bezbjednosnom sjedištu, odnosno korpi koja je za vozilo pričvršćena sigurnosnim pojasom ili posebnim kopčama u vozilu koja je okrenuta suprotno pravcu kretanja vozila, kad vozilo nema ili je isključen bezbjednosni vazdušni jastuk. Dijete u bezbjedonosnom sjedištu, odnosno korpi mora biti vezano.

„Previše su opušteni, ne razmišljaju kakve posljedice se mogu desiti u slučaju saobraćajnih nezgoda”, ističe Baltić.

Sa druge strane navodi da policija nema dovoljno ljudi, ali se trude da upozoravaju vozače i da prevashodno djeluju preventivno.

Kazne za vožnju djece na prvom sjedištu iznose 90 do 250 eura.

Vještak Damjanović je kazao za RTCG da neki eksperimenti ukazuju da se tjelesna masa djeteta pri sudarnim brzinama od 50 kilometara na sat povećava čak i do 50 puta.

“To su velike mase u takvim trenucima i upravo te mase dovode do pucanja unutrašnjih organa, pa i odvajanja pojedinih djelova tijela. Primjetno je, pogotovo u zadnje vrijeme, da pojedini vozači, kad su u prilici da prevoze dijete, čak ga drže i u krilu, a ponekad primijetim da to dijete drži ruke oslonjene na točak upravljača”, rekao je Damjanović.

Podaci Ministarstva unutrašnjih poslova, prikupljeni tokom šprošle godine u skladu sa metodologijom uspostavljenom u okviru ESRA, pokazuju da polovina vozača u Crnoj Gori ne koristi sjedište za djecu prilikom njihovog prevoženja u vozilima, iako upotreba tog zaštitnog sistema smanjuje rizik od smrtnog ishoda prilikom saobraćajnih nezgoda za oko 50 odsto. Podaci se zasnivaju na izjavama učesnika u saobraćaju, od kojih je trećina vozača navela da su bar jednom u posljednjih 30 dana upravljali vozilom nakon konzumiranja alkohola, dok je 4,7 odsto prijavilo vožnju nakon upotrebe droga.

“Kada se posmatra upotreba zaštitnih sistema u vozilima (sigurnosni pojasevi i sjedišta za djecu), može se zaključiti da je stanje nepovoljno, jer više od jedne trećine vozača najmanje jednom u prethodnih mjesec dana nije koristilo sigurnosni pojas, dok skoro polovina vozača nije koristila sjedište za djecu prilikom njihovog prevoženja u vozilima. Ovi rezultati su zabrinjavajući, posebno ako se uporede sa stanjem u zemljama Evrope, gdje je Crna Gora rangirana kao posljednja kada je u pitanju upotreba zaštitnih sistema u vozilima”, upozorio je MUP u Strategiji poboljšanja bezbjednosti u drumskom saobraćaju za period od 2023. do 2030. godine.

Upotreba sigurnosnog pojasa smanjuje rizik smrtnog ishoda za oko 50 odsto kod vozača i kod djece, a 40 odsto kod putnika na prednjem sjedištu. Istraživanje MUP-a pokazuje da 40 odsto putnika u posljednjih mjesec bar jednom nisu koristili sigurnosni pojas na prednjem sjedištu i više od 90 odsto na zadnjem sjedištu automobila.

“Skoro polovina učesnika u saobraćaju smatra da nije potrebno koristiti sigurnosni pojas na zadnjem sjedištu automobila, što predstavlja zabrinjavajući podatak i potrebu za urgentnim djelovanjem u ovoj oblasti. Pored toga, iako velika većina učesnika smatra da je opasno ako djeca u vozilu ne koriste zaštitno sjedište ili pojas, sa druge strane, skoro četvrtina njih navodi da nije potrebno koristiti sjedište za djecu na kratkim putovanjima”, naveli su ranije iz MUP-a.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply