Direktori škola iz Podgorice, Danilovgrada i Tuzi: Nepravedno nas optužuju, Ministarstvo diskredituje

Direktori više osnovnih škola iz Podgorice, Danilovgrada i Tuzi reagovali su povodom nedavnog slučaja ispitivanja odgovornosti direktora OŠ “Štampar Makarije” Novice Gačevića zbog upitnika koji je proslijeđen učenicima. U otvorenom pismu koji potpisuju 23 direktora obrazovnih ustanova, oni su pitali koji zakon i pravilnik je njihov kolega prekršio.

Ocjenjuju da su nepravedne optužbe i izloženost javnoj osudi učinili direktore škola u potpunosti nezaštićenim i diskreditovanim od strane Ministarstva kao krovne institucije.

“Povodom situacije koja se desila prije nekoliko nedjelja i koja se ni danas ne smiruje, želimo da se obratimo javnosti u ime struke i iznesemo svoje mišljenje iako ono, nažalost, ne interesuje ni one koji bi o tome morali da vode računa. Reagujemo povodom situacije sa direktorom OŠ,,Štampar Makarije”, gospodinom Novicom Gačevićem, ali se naša reakcija odnosi i na položaj direktora svih vaspitno-obrazovnih ustanova i odnos javnosti prema njima. Nepravedne optužbe, izloženost javnoj osudi i svakoj vrsti kritike, stavljanje na stub srama od strane medija, ali i svih portala, NVO organizacija i udruženja učinili su rukovodioce škola u potpunosti nezaštićenim i diskreditovanim od strane ministarstva kao krovne institucije”, navodi Aktiv direktora osnovnih škola.

Ističu da je dostupnost informacija učinila da baš svako može da komentariše i daje sud o tuđim postupcima i djelima bez ijednog provjerenog detalja i činjenice.

“A svi mi se pitamo:

1. Koji zakon i pravilnik je kolega prekršio sprovodeći anketu?

2. Da li je Zavod za školstvo poslao svim rukovodiocima škola pomenuti pravilnik?

3. Kako je moguće da je anketa kao takva prošla cenzuru profesora mentora sa fakulteta i da niko ne zna da li je sve odrađeno po standard?

4. Postupilo se u skladu sa pedagoškom strukom i namjerom da se studentu pomogne i izađe u susret, ne sumnjajući u međusobnu profesionalnu saradnju institucija, prije svega ZZŠ i osnovnih škola

5. Pitamo i da li je kolega iz ZZŠ koji je iznio svoje mišljenje o pomenutom slučaju i osudio ga, konsultovao svojeg nadređenog”, naveli su direktori.

Navode da im je drago što su u prošlosti ostavljene navike gdje su pojedinci mogli da rade što hoce i kako hoće, bez snošenja konsekvenci za svoje propuste.

“Pohvalno je što su stvari transparentne i rukovodioci smjenjivi. Sve to doprinosi demokratizaciji našeg društva. Međutim, ovoliki upliv medija i javnosti, paušalne osude i svaljivanje odgovornosti, stavljanje na stub srama direktora vaspitno- obrazovnih ustanova, ne doprinosi poboljšanju stanja u prosvjeti, a ni društvu uopšte. Naprotiv, urušavanjem integriteta nastavnika i rukovodioca šalje se jasna poruka društvu kome je narušen sistem vrijednosti”, zaključuje se u otvorenom pismu Aktiva direktora škola iz Podgorice, Danilovgrada i Tuzi, koje su potpisali:

Izvor: Dan

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply