Mladić koji je uznemiravao djevojčice na Zabjelu skoro dvije godine se nije pojavio na suđenju

Ni nakon skoro dvije godine nije okončano suđenje F.M. koji je krajem 2021. u blizini podgoričke OŠ Oktoih, prema navodima prijave, uznemiravao djevojčice, pokazujući im eksplicitni sadržaj na telefonu, a dosadašnji postupak ukazuje na to da je cilj okrivljene strane zastarijevanje ovog slučaja.   

Ponašanje ovog mladića je odlukom Osnovnog državnog tužilaštva Podgorica kvalifikovano kao prekršaj – kršenje javnog reda i mira. Od početka suđenja u podgoričkom Sudu za prekršaje u decembru 2021. godine osumnjičeni se nije pojavio ni na jednom ročištu, kao ni njegov pravni zastupnik koji redovno dostavlja opravdanja da je F.M. bolestan. F.M. nije do sada uručen nijedan sudski poziv, a njegovi zdravstveni problemi potkrijepljeni su ljekarskim izvještajem i ta praksa pravdanja nedolaska na zakazana suđenja traje već skoro dvije godine.

Iako prema nezvaničnim saznanjima portala Roditelji.me, u Sudu postoji sumnja u vjerodostojnost te dokumentacije, odnosno realne razloge zbog kojih ljekar izdaje opravdanje, to nije spriječilo F.M. da i dalje pod tim izgovorima izostaje sa suđenja.

Mehanizmi zaštite oštećene strane u ovom postupku, iako je riječ o djetetu, izostaju već mjesecima, nije najjasnije ni da li postoje, kao što nije razumljivo iz kojeg razloga do sada nije izdat ni nalog da policija privede optuženog na suđenje. Nakon dvije godine slučaj će se smatrati zastarjelim, što je, kako se pretpostavlja, i cilj tuženog i njegovog advokata.  

Slučaj uznemiravanja djevojčice u blizini OŠ Oktoih, koji je bio povod da majka djevojčice podnese prijavu protiv F.M, jedan je od mnogih u kojima su tužioci posljednjih godina procijenili da nema elemenata krivičnog djela.

U konkretnom slučaju, iz ODT-a je prije dvije godine saopšteno da „učinilac nije ugrozio ili povrijedio nijedno osnovno ljudsko pravo i slobodu maloljetnica, već je preduzeo radnje kojima na javnom mjestu vrijeđa moral i na nedozvoljen način remeti javni red i mir“.

Čak i u situaciji kada se pokrene prekršajni postupak i kada se očekuje da će sve biti okončano na jednom ili dva ročišta, to se ne dešava. Nasuprot tome, djeca i porodice prolaze kroz dodatne peripetije i vraćanje na sporne događaje, često i sporna postupanja nadležnih u istražnom postupku.  Sve to, umjesto osnaživanja žrtava da prijave slučajeve, dodatno ih obeshrabruje i nameće pitanje na koji način sistem štiti našu djecu i kažnjava počinioce.  

Početak suđenja za uznemiranje djece na Zabjelu obilježio je zahtjev advokata optuženog, koji je tražio izuzeće sudije. Time je omogućeno da se, bez bilo kakve izrečene presude, ovaj sada dvadesetsedmogodišnjak odmah nađe na slobodi, jer, kako su kazali u Sudu za prekršaje u Podgorici, nije bilo osnova da se produži pritvor.

Oni su tada obavijestili javnost da sudija nije mogao donijeti odluku u ovom predmetu hitne prirode, jer se prvo mora donijeti odluka po zahtjevu za izuzeće.

Pojasnili su da u prekršajnom postupku, okrivljeni može biti zadržan sudskom naredbom ako postoji neki od razloga iz člana 166 stav 1 Zakona o prekršajima, ali ne duže od 12 časova, za šta u konkretnom slučaju nije bilo osnova.

Novo ročište u ovom slučaju zakazano je za 17. oktobar.

Zbog neprimjerenog ponašanje ovog muškarca prijavu policiji podnijeli su roditelji dvije djevojčice, tada uzrasta deset i osam godina. Osumnjičen je da je 7. decembra u Ulici Buda Tomovića na Zabjelu, oko podna, dok je sjedio u automobilu, oko 11.45 časova zaustavio djevojčicu koja se vraćala iz škole i započeo razgovor sa njom, raspitujući se kako da stigne do OŠ „Vuk Karadžić“. Zamolio ju je da mu navodno pokaže lokaciju na mapi na telefonu. Umjesto toga, kada je prišla, na uređaju je vidjela ekspicitni sadržaj, ali i da je muškarac bio bez donjeg dijela odjeće, kao i da se, sudeći po onome što je prenijela roditeljima, samozadovoljavao.

Nedugo potom, zaustavio je i jedna osmogodišnjakinju, sa kojom je razgovarao, ispitujući je pritom razne stvari, pa čak i gdje živi.

Prema tvrdnjama očevidaca, koji žive u blizini mjesta gdje je osumnjičeni zaustavljao djecu, isto vozilo zapazili su tog dana, ali oko 7.15 ujutru, prije početka nastave u prvoj smjeni.

Roditelji koji su dan kasnije, 8. decembra, došli da sačekaju djecu, u blizini škole su primijetili isto vozilo, a te večeri je osumnjičeni i uhapšen.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply