Porodični karavan nastavlja obilazak crnogorskih gradova: U subotu karavanski tim u Andrijevici i Beranama

Djeca i roditelji iz Andrijevice i Berana će ove subote imati priliku da se zabave, ali i da dobiju pregršt korisnih informacija jer u njihove gradove stiže Porodični karavan.

U toku dvosatnog programa roditelji će moći da sa ljekarima razgovaraju o važnim pitanjima koja se tiču zdravlja najmlađih, podijele iskustva dobre prakse kao i izazove sa kojima se suočavaju.

Za djecu će biti organizovani kreativno-edukativni i animatorski sadržaji kao i razne igre i takmičenja. Svi sadržaji su osmišljeni na način da budu zanimljivi mališanima različitih uzrasta i interesovanja, a sve sa ciljem zabave i učenja kroz igru.

Andrijevica će biti domaćin događaja na Glavnom gradskom trgu, u terminu od 11 sati,  a u Beranama će karavanski tim boraviti u centru grada, od 16 do 18 sati.

U slučaju loših vremenskih prilika, karavanska dešavanja će biti održana u prostorijama centara za kulturu Andrijevice i Berana.

Porodični karavan dio je projekta koji udruženje Roditelji realizuje u saradnji sa UNICEF-om, a uz finansijsku podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Cilj aktivnosti koje se sprovode tokom Porodičnog karavana je uključivanje i osnaživanje lokalnih zajednica da obezbijede uslove neophodne za optimalan rast i razvoj djece. U toku obilazaka gradova realizuje se nekoliko različitih tematskih aktivnosti koje doprinose boljem informisanju roditelja o važnim temama koje se odnose na rast i razvoj djece kao što su dojenje, ishrana, vakcinacija, fizička aktivnost, značaj kontakta, igre i ograničavanja upotrebe tehnoloških sredstava koja nijesu namjenjena djeci.

U toku dvosatne posjete Karavana roditeljima su na raspolaganju ljekari Instituta za javno zdravlje i lokalnih Domova zdravlja za sva pitanja i nedoumice na gore navedene teme. 

Za djecu i roditelje se organizuju i radionice i animatorske tačke, pa mališani imaju priliku da uposle prstiće kroz kreativno izražavanje koristeći papir u boji, flomastere, makazice… Dio karavanskog tima čine animatori Rent a party kao i NTC predavači koji realizuju niz stimulativnih aktivnosti za djecu sa ciljem učenja kroz igru i razvoja potencijala kod djece. Poseban kutak je opremljen didaktičkim kockama i Sova igračkama koje su posebno dizajnirane za mlađu djecu, u cilju razvoja spretnosti, logike, krupne i fine motorike.

Karavan je do sada posjetio roditelje i djecu u Šavniku, Žabljaku, Nikšiću, Plužinama, Kolašinu, Mojkovcu, Pljevljima i Bijelom Polju, a do 25. novembra će obići sve gradove u Crnoj Gori.

Prošle sedmice karavan je posjetio Pljevlja i Bijelo Polje , a izvještaj o tome možete vidjeti u nastavku:

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply