Prebukiranost i liste čekanja u vrtićima u Pljevljima i Bijelom Polju

Foto: Boško Ivović

Pljevlja i Bijelo Polje, iako su na sjeveru gdje je obuhvat djece predškolskim obrazovanjem i vaspitanjem niži u odnosu na ostatak zemlje, imaju problem sa prebukiranošću vrtića, a u bjelopoljskoj opštini i liste čekanja neupisanih, iako je najavljeno da će biti eliminisane početkom školske godine.

Roditelji očekuju od države da se obezbijede adekvatni uslovi posebno zbog pozivanja na upisivanje djece u vrtiće posljednjih godina, i pozivaju nadležne da ispune svoja obećanja da će sva djeca biti upisivana.

Tim Porodičnog karavana je u subotu, 23. septembra, posjetio ova dva grada i sa roditeljima razgovarao o ranom razvoju, pa time i važnosti predškolskog obrazovanja, ali i o ishrani djece, imunizaciji, fizičkoj aktivnosti i psiho-motornom razvoju, dok su za mališane organizovane edukativno-kreativne i zabavne aktivnosti.

Foto: Boško Ivović

Roditelji u Pljevljima su istakli problem prebukiranosti centralnog vrtića, koji pripada JPU Eko bajka, dok, kako kažu, u novom u naselju Guke, ali i ostalim vaspitnim jedinicama nije toliki broj djece po grupama i kreće se oko zakonskog normativa.

Roditelji u toj opštini ukazuju i na neophodnost povećanja broja asistenata u nastavi, koji je na zabrinjavajuće niskom nivou, ali i na nedostatak stručnih radnika zbog kojih moraju da dolaze do Podgorice.

Vršiteljka dužnosti sekretarke Sekretarijata za kulturu, socijalna i druga pitanja u opštini Pljevlja, Sanja Đondović najavila je kao novi vid podrške roditeljima uvođenje finansijske podrške porodici sa djecom, koja kreće od oktobra 2023. godine. Veći iznos će biti predviđen za porodice sa djecom koja su iz ranjivih kategorija. Đondović je navela da Opština Pljevlja shvata značaj ulaganja i pružanja podrške djeci i porodici.

Foto: Boško Ivović

Doktorke Instituta za javno zdravlje bile su i ove subote na raspolaganju roditeljima za sva pitanja koja se odnose na ishranu, vakcinaciju i zdrave stilove života.  Specijalistkinja higijene dr Ivana Joksimović je roditeljima u Pljevljima koji su se interesovali o tome kako treba da bude izbalansiran jelovnik za djecu vrtićkog uzrasta sugerisala na šta da obrate pažnju i kod kuće, ali i u vrtiću, ako primijete odstupanje u odnosu na smjernice koje je Institu izradio. Specijalistkinja epidemilogije dr Marija Božović odgovarala je roditeljima na pitanja o tome koliko vremena treba da prođe od virusnih oboljenja i bolesti djeteta do primanja vakcina, a posebno MMR-a. 

Pedijatrica Doma zdravlja Pljevlja Azra Pajević govorila je o stanju imunizacije u toj opštini i pojasnila da svaka organizovana kampanja Ministarstva i Instituta u toku koje ljekari pozivaju roditelje da vakcinišu djecu ima efekta, ali čim prestane smanjuje se i interesovanje roditelja.

Foto: Boško Ivović

Sekretar sekretarijata za lokalnu samoupravu Bijelog Polja, Haris Malagićpodsjetio je, između ostalog, da je opština jedan od osnivača Centra za podršku djeci žrtvama nasilja i da je to prva i jedina javna ustanova toga tipa u zemlji.

Prema njegovim riječima, briga o djeci i porodici Opštine Bijelo Polje dokazana je i kroz konstatan rast novčane podrške djeci i roditelima, ali i ostalih vrsta pomoći za školarce i djecu koja pripadaju ranjivim kategorijama.

Pedijatrica Doma zdravlja Bijelo Polje, Remka Međedović objasnila je da djecu koja imaju problema u razvoju prvo upućuju u razvojno savjetovalište gdje imaju usluge psihologa i defektologa, ali i da ih šalju u Podgoricu. Doktorka Međedović je istakla i da povratne informacije roditelja govore da nakon tih prvih pregleda i uspostavljanja dijagnoze imaju problem da djeci omoguće doboljan broj posjeta i tretmana kod stručnih radnika.

Foto: Boško Ivović

Porodični karavan dio je projekta koji udruženje Roditelji realizuje u saradnji sa UNICEF-om, a uz finansijsku podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori. Karavan je do sada posjetio roditelje i djecu u Šavniku, Žabljaku, Nikšiću, Plužinama, Kolašinu, Mojkovcu, Pljevljima i Bijelom Polju, a naredne subote, 30. septembra, boraviće u Beranama i Andrijevici.

Cilj aktivnosti koje se sprovode tokom Porodičnog karavana je uključivanje i osnaživanje lokalnih zajednica da obezbijede uslove neophodne za optimalan rast i razvoj djece. U toku obilazaka gradova realizuje se nekoliko različitih tematskih aktivnosti koje doprinose boljem informisanju roditelja o važnim temama koje se odnose na rast i razvoj djece kao što su dojenje, ishrana, vakcinacija, fizička aktivnost, značaj kontakta, igre i ograničavanja upotrebe tehnoloških sredstava koja nijesu namjenjena djeci.

Foto: Boško Ivović

U toku dvosatnog programa održavaju se animatorske tačke i kreativno – edukativne radionice za djecu koje pripremaju Rent-A-Party animatori i tim udruženja Roditelji.

Porodični karavan će do 25. novembra obići sve gradove u Crnoj Gori i u njima organizovati mini porodične događaje.

➡️Kompletan album sa fotografijama iz Pljevaja vidjeti na ovom linku ⬅️

➡️Kompletan album sa fotografijama iz Bijelog Polja možete vidjeti na ovom linku⬅️

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply