Zabranjen promet pića Prime, u toku laboratorijsko ispitivanje

Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove zabranila je stavljanje u promet novouvezene količine pića Prime. Proizvodi su upućeni na laboratorijsko ispitivanje, kako bi se provjerili i utvrdili svi parametri bezbjednosti. Portal Roditelji.me upozorio je prije nekoliko dana da se u pojedinim podgoričkim marketima prodaju proizvodi Prime – piće za hidrataciju u bocama i energetski napitak u limenkama, koji zbog spornog sastava nijesu preporučljivi, posebno ne za djecu i mlade.  

Kako je saopšteno za Boje jutra TV Vijesti iz Uprave za beybjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, ovaj proizvod, prvi put se našao na tržištu Crne Gore polovinom septembra ove godine kada je uvezeno ukupno 288 komada energetskog napitka, a oko ukupno 395 kilograma proizvoda datog proizvođača. 

“Proizvod je uvezen sa Kosova, dok je zemlja porijekla proizvoda Velika Britanija. Uvoznik je kompletnu količinu distribuirati kroz svoja dva maloprodajna objekta. S obzirom da se radi o malim količinama izvršen je identifikacijski i senzori pregled, te je na osnovu istih proizvod stavljen na tržište. Napominjemo da proizvodi iz ove grupe nikada nisu bili predmet prijavljivsanja kroz RASSF sistem (sistem brzog uzbunjivanja), a poznato je da se nalazi na tržištu EU”, kazali su iz Uprave.

U skladu sa principom predostrožnosti,  Uprava je, kako su pojasnili,  novu pošiljku istog proizvođača sa proizvodima Prime, a s obzirom da se radi o znatno većoj količini, zadržala i zabranila stavljanje u promet. “Proizvode smo uputila na sveobuhvatna laboratorijska ispitivanja u cilju provjere i utvrđivanja svih parametara bezbjednosti. Nakon dobijanja rezultata Uprava će blagovremeno obavijestiti javnost o rezultatima ovih analiza. Na tržištu trenutno nema ovih proizvoda”, saopšteno je iz Uprave za bezbjednost hrane.

Ažurirano u 17.55 h. U prethodnoj verziji teksta greškom je objavljeno da je zabranu stavljanja u promet proizvoda Prime donijela Uprava za inspekcijske poslove, a ne Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove. Izvinjavamo se pomenutim institucijama i čitaocima na propustu.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply