Napitak Prime dostupan i djeci u Crnoj Gori, roditelji ne znaju šta se iza njega krije

Ilustracija

Djeci u Crnoj Gori od nedavno je dostupno piće Prime, koje je, iako spornog sastava posebno po zdravlje najmlađih, doživjelo popularnost svjetskih razmjera zahvaljujući kampanji koju vode poznati influenseri.

Redovi tinejdžera, ali i roditelja koji žele da ispune želje djece, mogli su se vidjeti ovih dana u nekim podgoričkim marketima. I dok najmlađi ne kriju oduševljenje što su se konačno dokopali još jednog statusnog simbola, roditelji uglavnom negoduju samo zbog cijene. Smatraju da je sedam eura previse za jedan “sok”. Sa druge strane, mali broj njih zna da to piće nije preporučljivo zbog sastava, posebno ne djeci, jer i u pakovanju koje ne sadrži kofein ima brojne dodatke opasne po zdravlje.

Prime se proizvodi u dvije varijante – kao napitak u bocama, ali i kao eneregetsko piće u limenkama. Lansirali su ga i promovisali influenseri Logan Paul i KSI, a svjetsku popularnost Prime-a nijesu ugrozile ni brojne reakcije i upozorenja ljekara i političara širom svijeta. Promoteri ovog pića, i do sada poznati po skandaloznom ponašanju, koriste vješto i ovu negativnu kampanju, pa je popularnost Prime-a nastavila da se širi.

Šta se krije u Prime-u?

Proizvod koji se prodaje kao Prime energy u limenkama sadrži izuzetno visok nivo kofeina. Jedna limenka ima čak 200 miligrama, što je šest puta više nego kod dijetalne Coca- Cole, a gotovo dvostruko više od Red Bulla.

Ovi podaci posebno zabrinjavaju ako se uzme u obzir da je preporučena dnevna doza kofeina za odrasle osobe 400 miligrama. Mlađi od 12 godina ne bi smjeli uopšte da unose kofein, a za nešto starije, od 12 do 18, ne preporučuje se više od 100 miligrama dnevno.

Prema upozorenju američkih stručnjaka za ishranu, ovi proizvodi opasni su posebno za djecu koja nijesu razvila toleranciju na kofein. Rizik po njihovo zdravlje naročito je velik ako odluče da popiju više od jedne limenke dnevno.

Na ambalaži proizvoda istaknuto je i upozorenje da se ne preporučuje mlađima od 18 godina, trudnicama, dojiljama i osobama koje su osjetljive na kofein. Ipak, izgled limenki, kao i drugog Prime pića u bocama, jarkih je primamljivih boja, koje su, uz agresivnu kampanju na društvenim mrežama, posebno atraktivne mladima.

Drugi proizvod Prime pakovan je u bocama, a prodaje se pod nazivom piće za hidrataciju. Iza epiteta sportsko, koji mu dodaju pojedini uvoznici i ditributeri, krije se takođe sporan sadržaj. Kofeina nema, a napravljen je kao mješavina kokosove vode i elektrolita. Ipak, sadrži veliki broj aditiva, uključujući i amino kiseline, pa se zato, kako navode britanski i američki ljekari, ne preporučuje djeci mlađoj od 15 godina.

O uticaju energentskih i sličnih pića na zdravlje, posebno mladih, portal Roditelji.me je ranije razgovarao sa stručnjacima Društva za hranu i ishranu Crne Gore.  

Njihova predstavnica specijalista higijene dr Zorica Đorđević iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore, upozorila je da nije poželjno da djeca koriste bilo koju vrstu energetskih napitaka, ni u manjim količinama.

„Prodaja ovih napitaka je marketinški orijentisana mladima između 18 i 30 godina, a proizvođači su im dali imena koja asociraju na snagu, moć, brzinu, nudeći na taj način stimulans od kojeg se čak i ”leti”. Oko njih se isplela mreža informacija koje sugerišu da se njihovom konzumacijom gube kilogrami, poboljšava mentalno stanje kao i sportske sposobnosti. Daju snagu, krila, energiju, osvježavaju, povećavaju koncentraciju, a na svakom proizvodu sitnim slovima su navedeni sastojci, kao i jedva uočljiv dodatak da se ne preporučuju veće količine napitka i da nije preporučljiv djeci”, ističe Đorđević.

Prema njenim riječima, svi ti napici imaju približno sličnu energetsku vrijednost od oko 45-50 kcal na 100 ml napitka i zbog toga što spadaju u zašećerene gazirane napitke se ne uklapaju u principe pravilne ishrane.

Energetski napici su, pojašnjava ona, osvježavajuća bezalkoholna gazirana pića, koja sadrže velike količine šećera, kofeina i još nekoliko sastojaka poput vitamina B grupe, nekih aminokiselina (taurin), D-glukuronolaktona i biljnih stimulanasa poput guarane.

„Djeci se ne preporucuju zbog velikog sadržaja kofeina i dodataka koji pojačavaju njegovo dejstvo na primjer taurina. Kofein, kao sastojak kafe i čaja, je najčešće i najšire korišćena psihoaktivna supstanca, koja se koristi za suzbijanje pospanosti i psihičkog zamora. Osnovno dejstvo ovih supstanci je na sistem srca i krvnih sudova, na koncentraciju, budnost i mentalne funkcije, tako da izazivaju ubrzan rad srca,  povećavaju  krvni pritisak, izazivaju nesanicu i uznemirenost”, upozorava dr Đorđević, dodajući da je efekat energetskih napitaka na budnost i koncentraciju, na raspoloženje i snagu posljedica visokog sadržaja kofeina.

Uticaj na zdravlje djece

Kada djeca uzimaju energetski napitak, a inače ne konzumiraju velike sadržaje kofeina, mogu, kako je istakla, da imaju promjene u ponašanju što se manifestuje kroz razdražljivost, nervozu, anksioznost, ali i ubrzan rad srca.

„Energetska pića brzo i efikasno otklanjaju umor, djeluju stimulativno, smanjuju stres i potrebu za snom, a popularna su kod mladih, ali i kod odraslih, prezaposlenih i sportista. U kombinaciji sa alkoholom ili drogama, samo kratkoročno izazivaju željeni efekat, dok dugoročno mogu da dovedu do drhtavica, oduzetosti i mišićne slabosti, nesvestice, pospanosti, nervoze, lupanja i ubrzanog rada srca, mučnine, povraćanja, glavobolje, grča bronhija, teškog disanja“, navodi Đorđević.

Iako su sličnog ukusa kao obična osvježavajuća pića, energetska sadrže tri specifična sastojka, koji su pojedinačno ili zajedno prisutni u znatno većoj količini nego u ostalim namirnicama.

Đorđević objašnjava da ih to i čini potencijalno opasnim, a sastojci su kofein, taurin i D-glukuronolakton.

“Iako ni za jednu od tri sporne supstance nije dokazano da je štetna, ne smijemo zaboraviti Paracelzusov princip da količina supstancu čini toksičnom. Shodno tome, moramo imati na umu da su i doze sastojaka u energetskim napicima značajno veće nego što ih unosimo kroz ishranu i da je u dječijem uzrastu rizik daleko veći“, kazala je ranije dr Đorđević.

Kako je istakla, nauka još ne raspolaže podacima o dnevno prihvatljivim dozama kod djece koje se smiju unositi bez posljedica na zdravlje kombinacija kofeina, taurina i D-glukuronolaktona, pa svuda u svijetu stručnjaci savjetuju oprez prilikom konzumiranja.

Iz tog razloga, prema riječima dr Đorđević, na svakom pakovanju energetskog napitka i stoji upozorenje da nije za djecu i trudnice.

Napomena: Ovaj tekst nastao je isključivo u cilju informisanja roditelja o štetnosti ovih proizvoda, koji mogu ugroziti zdravlje djece. Fotografiju napitka Prime nijesmo objavili, jer ne želimo da na taj način damo doprinos kampanji, bila ona pozitivna ili negativna.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply