Sve su to naša djeca: Resursni centar zaključao kapiju, vrtić isjekao novu

Protekle sedmice na Zabjelu je nastao konflikt između dvije javne ustanove posvećene djeci. Korisnici vrtića Mogli, JPU “Đina Vrbica”, koji dijele prilaz sa Resursnim centrom Podgorica, ostali su uskraćeni za prolaz kroz kapiju koji im je olakšavao pristup, nakon čega je ograda Resursnog centra isječena.

Cijela situacija je eskalirala pod velom polemike “čija djeca su važnija”, jer korisnicima RC Podgorica, kako je navedeno iz te ustanove, prave problem roditelji koji dovode djecu u vrtić, jer koriste prostor njihovih korisnika. Sa druge strane, korisnicima vrtića je otežan jedini drugi pristup zbog ionako uske ulice kojom dvosmjerno prolaze motorna vozila.

Dio ograde JU Resursni centar za djecu i mlade Podgorica prošle nedjelje je izrezan od strane zaposlenih vrtića Mogli, nakon što je uprava RC zaključala kapiju koja povezuje ove dvije ustanove. Obje ustanove jedna drugu optužuju za ugrožavanje bezbjednosti djece.

Kapija između Resursnog centra i vrtića, koji je dio JPU “Đina Vrbica”, zaključana je odlukom uprave RC “Podgorica”. Kao razlog navode da je prilaz i dvorište RC prilagođeno potrebama djece i učenika koji imaju smetnje u razvoju, a kojima i određene obične radnje ili buka predstavljaju neprijatan doživljaj.

Ovu kapiju su do skoro koristili i roditelji djece iz vrtića Mogli kako bi lakše pristupili prostorijama vrtića. Kako navode iz Resursnog centra, nije propisano da se tom prilagođenom zonom kreću motorna vozila, jer njihovo kretanje smeta djeci i učenicima. Stoga su vrtiću Mogli dostavili obavještenje da ovaj prolaz ne koriste za svoje potrebe.

“Ne postoji nikakav drugi interes niti loša namjera, već upravo da se našim korisnicima obezbijedi nesmetan dolazak u ustanovu, boravak u dvorištu i povratak, a to je bio i zahtjev Savjeta roditelja RC, da ustanova stane u zaštitu ove djece i njihove bezbjednosti, te da se ovaj prolaz koristi namjenski samo za korisnike RC”, kazala je direktorica Resursnog centra Marijana Antonijević.

Kako je navela, vrtić ima svoj obezbijeđeni prilaz sa kapijom, na kojem su insistirali roditelji kada je Resursni centar ustupio svoje prostorije na korišćenje JPU “Đina Vrbica”

Iz JPU “Đina Vrbica” navode da je ta kapija potrebna za funkcionsanje njihove ustanove:

“Vaspitna jedinica Mogli, koja funkcioniše u okviru JPU “Đina Vrbica” ima nešto više od 400 djece. Samim tim, da li možete da zamislite situaciju u kojoj je onemogućen prolaz kolegama iz kuhinje koji vrše transport hrane, kako i na koji način da priđu objektu? Nije mali broj djece, količine su velike, u pitanju su kazani težine do 150 kg u kojima se prenosi topla hrana, odnosno konkretno ručak. Nemoguće je nositi ručno, upravo iz osnovnog prioriteta koji bi trebao svima nama da bude najvažniji, a to je bezbjednost djece.”

Problem je eskalirao u petak, kada je dio ograde Resursnog centra izrezan, da bi u međuvremenu tu bila postavljena nova kapija.

“Ne vidim opravdanost postupka da se uništava ograda koju održavaju učenici, roditelji i zaposleni Resursnog centra, a o takvom postupku, kao rukovodilac nijesam obaviještena. U direktnoj komunikaciji sa zaposlenima u JPU “Đina Vrbica”, saznala sam da su ogradu isjekli neki njihovi zaposleni. Slučaj je prijavljen nadležnom organu, sačinjen je zapisnik i postupak je u toku. Bilo bi u interesu i RC i vrtića da se kapija dovede u prvobitno stanje”, reagovali su iz Resursnog centra Podgorica.

Iz vrtića “Mogli” tvrde da imaju razloge za otvaranje nove kapije.

“Direktorica naše ustanove je u moralnoj i zakonskoj obavezi da obezbijedi redovan vaspitno- obrazovni rad. Iz svega navedenog napominjemo da smo primorani da napravimo novu kapiju, kako bi roditelji i djeca mogli da dolaze u vrtić, a da ničija bezbjednist ne bude ugrožena. U prethodnom periodu baš u ovoj vaspitnoj jedinici uložena su ogromna sredstva kako za radne sobe, tako i za dvorište, kako bi djeca mogla što kvalitetnije da provode vrijeme u vrtiću”, saopšteno je iz vrtića.

Sa druge strane roditelji su takođe podijeljeni po sličnim osnovama. Dok roditelji iz vrtića zaključavanje kapije vide kao ugrožavanje bezbjednosti njihove djece, roditelji iz Resursnog centra kao bezbjednosni rizik vide korišćenje starog puta i sada zaključane kapije.

“Žao mi je što čujem poruke od strane nekih roditelja čija djeca idu u Resursni centar Podgorica i koji govore da naša djeca ugrožavaju njihovu djecu. Sama ta retorika da postoje naša i njihova djeca je loša jer treba da radimo na dobrobit sve djece. Najbolje rješenje bi bilo kada bi osoblje obje institucije našlo rješenje koje je prihvatljivo za obje strane. Trenutno je neprihvatjivo da se djeca i roditelji koji dolaze pješke kreću veoma uskom ulicom jer im je na taj način veoma ugrožena bezbjednost”, kazao je Slobodan Volarić, roditelj djeteta iz vrtića Mogli.

Izvor: glaszabjela.me

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply