Sjutra počinje nova školska godina, stari problemi postali još veći

Nova školska godina počinje sjutra, uz štrajk upozorenja prosvjetnih radnika, ali i brojne probleme na koje su roditelji ukazivali prethodna dva mjeseca, a tiču se prebukiranosti škola i vrtića, spornih modela organizacije nastave, online časova u više ustanova, neregulisanog đačkog prevoza, izostanka produženih boravaka i adekvatne podrške djeci sa smetnjama u razvoju.

Sindikat prosvjete pozvao je svoje članove da se prvog dana škole pridruže štrajku upozorenja, koji će trajati najviše sat. Žele da donosiocima odluka ukažu na brojne probleme u prosvjeti, koja je, kako ocjenjuju, decenijama na margini.

Školska godina će u Bijelom Polju početi svečano, otvaranjem novog objekta OŠ “Dušan Korać”, čija je izgradnja trajala pet godina. Đaci će od utorka imati nastavu u novoj zgradi, nakon što su prošlu školsku godinu proveli u drugim školama. Za razliku od njih, djeca i nastavnici iz podgoričke OŠ “Vladimir Nazor” će i ove godine biti raspoređeni u tri škole, uz nadu da će radovi, koji su počeli prošle sedmice, biti završeni u planiranom roku od 17 mjeseci.

Online nastava u četiri škole

Novu školsku godinu neki đaci ipak neće dočekati u školskim klupama, ni u svojoj ni nekoj drugoj školi, već će se vratiti online nastavi. Kako je kazala državna sekretarka Ministarstva prosvjete Milijana Vukotić Jelušić, četiri škole će zbog rekonstrukcije nastavu u ponedjeljak početi online, dok je jedna ustanova iskoristila mogućnost da odgodi početak školske godine za pet dana. Ona nije precizirala o kojim ustanovama je riječ, a ranije je iz tog resora potvrđeno da nastava neće početi u  Srednjoj ekonomsko-ugostiteljskoj školi u Nikšiću i OŠ “Boško Radulović” u Komanima.

Roditelji djece iz Komana, koja su u posljednjem klasifikacionom periodu prošle školske godine bila premještena u OŠ “Novka Ubović” u Tološima, ove godine neće biti ni u toj ustanovi. Nastavu će, kako javljaju roditelja, pohađati u školi na Barutani.

Slični problemi muče i porodice, koje imaju đake u kotorskoj OŠ Njegoš. Renoviranje školske zgrade na Benovu, koje je počelo početkom jula, nije završeno, pa će đaci ove škole, uprkos obećanjima da tako neće biti, nastavu pohađati na daljinu.

“Nakon početka radova, direktorica škole je izjavila da je investitor dao obećanje da će unutrašnjost objekta biti spremna do početka školske godine. Kako se početak školske godine približavao vidjevši da taj “obećani” rok neće biti ispoštovan mi roditelji dobijamo informaciju da će 7. 8. i 9. razred početi školsku godinu online, a da će mlađi biti raspoređeni u neke od spremnih učionica na Benovu, odnosno u područnoj školi u Škaljarima. Informacija koju smo putem viber grupa dobili prije nekoliko dana jeste da usljed velikih količina padavina i nezaštićenog krova od strane investitora čak ni one učionice koje su bile osposobljene da prime učenike, to neće moći, već će svi đaci od 5. do 9. razreda otpočeti školsku godinu online”, kazali su nam roditelji đaka OŠ Njegoš.

Smatraju da su time ugrožena prava djece na neometano školovanje, jer uprava, kako ocjenjuju, nije adekvatno i na vrijeme reagovala kada je riječ o organizaciji nastave. U susret početku nastave, pitaju se da li uprava ima pravo bez zakonskih posljedica da odredi da djeca neće sjesti u klupe 4. septembra i da li će roditelji snositi sankcije ako djeca ne pohađaju online nastavu. Pored toga, roditelje zanima i ko je i zašto odlučio da časovi traju 30 minuta, ko može da garantovati da će radovi biti završeni za mjesec, kada se već sada uveliko Kasni. Pitaju se i zbog čega nije organizovana regularna nastava u nekim od drugih škola na teritoriji opštine Kotor.

Smjenama nezadovoljni i mlađi i stariji
Iako su se roditelji iz više osnovnih škola žalili na predloge direktora u vezi organizacije nastave, pisali peticije, najavljivali proteste, za sada nema potvrde da li će istrajati u tim odlukama. 

Nekoliko peticija upućeno je prethodna dva mjeseca Ministarstvu prosvjete, ali prema tvrdnjama roditelja, većina njih ostala je bez odgovora iz tog resora. U više slučajeva, reagovali su roditelji starijih osnovaca, koji su već tradicionalno u pojedinim školama nastavu pohađali prijepodne. Sada su i oni bili nezadovoljni odlukama uprava da djeca imaju časove u drugoj smjeni. Smatraju da na taj način neće moći da postignu sve ono što se od njih očekuje u završnim razredima, niti da se pripreme za eksternu provjeru znanja. Kao problem navode i vannastavne aktivnosti i treninge, koje će teško moći da uklope u novi raspored.  

Na predloženi model organizacije nastave najprije su reagovali roditelji učenika podgoričke OŠ Oktoih, jer je uprava odlučila da stariji razredi idu u školu popodne. Toj odluci prethodila su dva predloga, sa kojima roditelji mlađih đaka, nijesu bili saglasni, prema kojima je trebalo da III I IV razred ima nastavu u iznajmljenom poslovnom prostoru ili da prvaci budu izmješteni u Resursni centar.

Na rješenje da stariji osnovci imaju časove u drugoj smjeni ili da se mjesečno smjenjuju stigle su reakcije roditelja i iz podgoričkih škola “Sutjeska” i “Milorad Musa Burzan”, gdje i daljetraje borba protiv direktorkine odluke o ukidanju njemačkog jezika.

Za razliku od ovih škola, uprava OŠ Orjenski bataljon iz Bijele imala je sluha za potrebe porodica i djece, pa je ukinuta najavljenu odluku o novom modelu organizacije nastave.

Više od 320 roditelja potpisalo je peticiju kojom su od uprave škole tražili da odustane od odluke, prema kojoj bi đaci neparnih razreda imali časove u prvoj smjeni, a parnih popodne. Ovakvoj odluci nijesu se suprotstavili samo roditelji, već su neslaganje, kao i zvanično obraćanje školi uputili i mnogobrojni sportski klubovi, muzička škola, kao i mjesne zajednice, sve tri područne jedinice ove ustanove. Kako su ranije naveli iz Savjeta roditelja te škole, praksa je bila da učenici od drugog do petog razreda prate nastavu u drugoj smjeni, a ostali u prvoj. Taj način rada se, kako ocjenjuju, pokazao kao najbolji iz više razloga, a nakon njihove reakcije biće očigledno aktuelan i ove školske godine.

Sve više stranih državljana

Prema podacima, koje je nedavno saopštila državna sekretarka u Ministarstvu prosvjete Milijana Vukotić Jelušić u osnovne škole upisano je oko 7.500 prvaka, a u školovanje u srednjim školama počinje 7.000 djece.

Tačan broj đaka koji će ove godine pohađati nastavu u 162 osnovne i 53 srednje škole biće poznat do sredine septembra, do akda su škole u obavezi da dostave te podatke. Bez obzira na to, sigurno je da će taj broj ove godine biti mnogo veći, zbog stranih državljana koji se svakim danom upisuju u obrazovne ustanove, posebno na primorju.

Iz tog razloga, u nekim ustanovama, kao na primjer u Petrovcu, ove školske godine broj učenika je povećan za 50 odsto. Problem prebukiranosti sve je izraženiji i u budvanskim školama, što je izazvalo dodatne probleme u organizaciji nastave u školama koje su i do sada bile prebukirane. Raspored razreda u smjenama bio je razlog i za dvije peticije koje su upućene nadležnima u Ministarstvu i Vladi iz budvanske OŠ “Stefan Mitrov Ljubiša”. Roditelji đaka II razreda tražili su od uprave da promijeni odluku na osnovu koje će djeca pohađati nastavu u međusmjeni od 11.30 sati. Da to nije u interesu djece, a ni porodica, saglasni su i roditelji đaka IV I V razreda, koji su raspoređeni u popodnevnu smjenu. Smatraju da odluka nije pedagoška, jer je nerealno očekivati da djeca uzrasta od sedam ili osam godina sama uspiju da završe sve obaveze, spreme se i odu u školu, bez nadzora starijih. Roditelji ukazuju i na to da su u Budvi trenutno prebukirani čak i privatni produženi boravci, pa većina njih ne zna kako će uspjeti da se organizuje uz ovakav raspored u smjenama. Iz tog razloga, peticijom su najavili i da će, ako uprava ne odustane od novog modela, biti prinuđeni da bojkotuju nastavu. 

Djeca sa smetnjama bez adekvatne podrške

Kako će izgledati nova škola godina strahuju i roditelji djece sa posebnim obrazovnim potrebama. Uoči sjutrašnjeg početka, neki od njih već su se suočili sa problemima, jer su obaviješteni da neće biti angažovan dovoljan broj asistenata u nastavi. Takve vijesti stigle su danas od roditelja djece iz OŠ Jugoslavija u Baru, gdje je Ministarstvo odobrilo da se angažuje sedam asistenata, a čak 27 đaka ima rješenje o potrebi za ovim vidom podrške.

Škole čekaju pedagoge i psihologe

Početak nove školske godine trebalo bi da obilježe i neke od najavljenih aktivnosti u borbi protiv vršnjačkog nasilja. Do kraja prvog polugodišta, škole će dobiti asistente u suzbijanju nasilja i vandalizma, za koje obuka počinje ovog mjeseca, a očekuju i pojačanje u pedagoško – psihološkim službama. Najavljeno je angažovanje još oko 60 stručnih radnika, a da bi se to desilo neophodne su izmjene Pravilnika o normativima i standardima, koji će propisivati manji broj učenika kao uslov za sistematizovanje radnih mjesta pedagoga i psihologa. Za sada nema informacija da li je Pravilnik promijenjen.

“Jednog stručnog saradnika mogu sistematizovati ustanove koje imaju više od 300 učenika, umjesto 450 kako je sada. Dva stručna saradnika mogu imati ustanove koje imaju više od 700 učenika, umjesto 1.000 kao do sada, jednog na radnom mjestu pedagoga i jednog na radnom mjestu psihologa”, pojasnili su ranije iz Ministarstva.

Novina je da ustanove koje imaju preko 1.400 učenika mogu imati tri izvršioca na radnom mjestu pedagoga ili psihologa, iako takve mogućnosti do sada nije bilo.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply