Nastava u zbornici i učionici za produženi boravak dok se ne sanira krov

Svi učenici podgoričke OŠ „Vuk Karadžić“ od 4. septembra pohađaće nastavu u školi, ali dok se ne sanara krov neće imati časove u nekoliko učionica za koje je Institut za javno zdravlje Crne Gore ustanovio da zbog vlage nijesu bezbjedne za boravak djece. Problem će djelimično riješiti tako što će zbornicu i učionicu predviđenu za produženi boravak pretvoriti u kabinete, ali to će, prema riječima direktora Budimira Vukićevića, biti samo privremeno rješenje. Već prve kiše mogu dodatno pogoršati situaciju u učionicama, pa u ovoj školi strahuju da će, ako se do tada ne sanira krov, ipak morati da predlože online nastavu za dio razreda.

Gostujući u Bojama jutra TV Vijesti, Vukićević je kazao da je prilično alarmantna situacija u kojoj se nalaze. On je pojasnio da su pri kraju radovi na sanaciji elektro instalacija u školi, kao i postavljanja novih podova u četiri učionice.

„U četiri učionice koje su bile u haotičnom stanju potpuno smo podigli parket, a postavićemo novu podlogu koja će biti otporna ako krov i dalje bude prokišnjavao“, rekao je Vukićević.

Podsjetio je da je najveći problem nastao prošle godine početkom septembra kada je počelo prokišnjavanje, ali situacija sa vlagom nije u početku bila toliko alarmantna.

Još u decembru prošle godine su, prema riječima Vukićevića, pripremili projektnu dokumentaciju i nadali se da će sanacija krova biti odrađena tokom zimskog raspusta. Pošto se to nije desilo, nadali su se da će makar tokom ovog ljeta problem biti riješen.

„Ovih dana očekujemo da se javi Ministarstvo kapitalnih investicija da vidimo da li su obezbijedili sredstva za sanaciju. Nisu to mala sredstva i nije samo naša škola u pitanju“, kazao je Vukićević, uz napomenu da je za sanaciju krova na tri paviljona i sali, kao i prostorija koje su upropaštene od prokišnjavanja, potrebno oko 250.000 eura.

Ocjenjuje da se kod nas problemi sporo rješavaju, pogotovo kad je stanje alarmantno. Pita se koliko je dobro i to što saniraju pojedine učionice, a suštinski problem sa krovom još nije riješen.

„Ne znam šta da radimo kad krenu kiše. Par učionica je u takvom stanju da je to nevjerovatno. Za sad je sigurno da nećemo koristiti dvije učionice, pretvorićemo zbornicu u kabinet istorije. Takođe ćemo još jednu učionicu produženog boravka za djecu iz drugog razreda pretvoriti u kabinet fizike. Na taj način ćemo pokušati da premostimo svu tu problematiku sve do onog trenutka dok ne počnu opet jesenje kiše, a onda će biti alarmantno i vidjećemo da li ćemo predložiti Minsitarstvu prosvjete i Savjetu roditelja da pređemo na online nastavu. Ako se krov ne sanira te učionice zbilja neće biti za korišćenje i moraćemo naći neko rješenje“, ističe Vukićević.

Krov ove škole je posljednji put adaptiran 2012. godine u okviru programa energetske efikasnosti.

„Kada se desio problem prošle godine tragao sam zašto je do ovoga došlo i otkrio da je rok trajanja izolacije otprilike deset godina. To se i desilo, pa je prošle godine nakon većih kiša sistem te izolacije popustio“, objašnjava Vukićević.

Dok iščekuju odluku i novac za sanaciju krova, uprava će, po završetku molerskih radova, opet tražiti da se izjasne stručnjaci IJZCG.

„Roditelji brinu zbog problema sa vlagom i sa strepnjom prihvataju početak školske godine. Kada se završe molerski radovi mi ćemo ponovo tražiti od IJZCG da dođu i ustanove koji je to stepen rizičnosti i da li djeca mogu boraviti u određenim učionicama. Ako ustanove da ne mogu moramo poštovati glas struke“, rekao je Vukićević.

Na pitanje da li su stručnjaci IJZCG ispitivali i prošle godine jesu li učionice bezbjedne za boravak, on je kazao da nijesu, jer to u početku nije bilo tako drastično.

OŠ „Vuk Karadžić“, koja je izgrađena prije 61 godinu, pohađa 1.100 učenika, a projektovana je za 1.000. Ove godine upisali su pet odjeljenja prvaka.

„To je isti tip škole kao što je bila „Vladimir Nazor“. Nju su srušili jer nije više bila za korišćenje, a ovu pokušavamo da adaptiramo da zaustavimo rušenje“, kaže Vukićević.

Podsjetio je na inicijativu Savjeta roditelja da se izgradi još jedan paviljon.

„Predali smo zahtjev za urbanističko – tehničke uslove. Nekada je bilo predviđeno da ta škola ima pet paviljona, ali su napravljena samo tri. Pripremićemo projektnu dokumentaciju pa ćemo vidjeti šta će dalje biti. Bolje je na vrijeme reagovati, da ne bismo došli u situaciju u kakvu su došle neke druge škole“, smatra Vukićević.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply