Maloljetnik osumnjičen za ubistvo pobjegao iz “Ljubovića”

Maloljetni L. H. (2006) koji je osumnjičen da je počinio krivično djelo teško ubistvo, pobjegao je u utorak veče iz Centra za djecu i mlade “Ljubović”, gdje je smješten po rješenju Višeg suda u Podgorici.

To su Vijestima potvrdili iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

“Obavještavamo vas da smo informisani od Centra ‘Ljubović’ da se L. H. udaljio iz ustanove u utorak oko 22 časa, te da su o tome obaviještene nadležne institucije”, kazali su iz Ministarstva.

Prema nezvaničnim informacijama, za L. H. je od utorka veče u toku potraga. Iz Uprave policije Vijestima nijesu odgovorili u vezi sa tim.

Centar “Ljubović” ustanova je dječije i socijalne zaštite, nezavodskog tipa. Korisnici imaju pravo na izlazak iz ustanove, a “Ljubović” nema ni policijsko obezbjeđenje.

Zbog smještanja L. H. kod njih, kako je nezvanično rečeno Vijestima, iz “Ljubovića” su nedavno tražili da im se obezbijedi policijska zaštita, ali nijesu dobili odgovor.

L. H. je početkom juna uhapšen zbog sumnje da je ubio stariju ženu i njeno beživotno tijelo prekrio drvenim otpadom. On je potom dva mjeseca proveo u pritvoru, u Spužu, a početkom avgusta, rješenjem Višeg suda, prebačen je u Centar “Ljubović”.

“Rješenjem Višeg suda u Podgorici pod brojem Krm. br. 17/2023 od dana 05. 08. 2023. godine određena je mjera privremenog smještaja maloljetnog L. H. u vaspitnu ustanovu JU Centar ‘Ljubović’ gdje smo ga mi u skladu sa tim i uputili”, rekli su juče iz resora rada i socijalnog staranja.

Iz policije su prilikom hapšenja zbog ubistva, kazali da je L. H. od ranije poznat policiji i da je hapšen zbog nekoliko desetina krađa.

L. H. je, kako su rekli ranije iz “Ljubovića”, i prije bio njihov korisnik, kazali su da se samovoljno udaljavao iz ustanove, da njegovo smještanje nakon sumnji da je počinio krivično djelo teško ubistvo nije najbolje rješenje, “ali da je jedino raspoloživo u ovom momentu”.

Na pitanje za komentar u vezi sa tim da se lice osumnjičeno za teško ubistvo smjesti u ustanovu otvorenog tipa, iz resora Adrovića kazali su da ne mogu komentarisati odluke suda.

“Već iste moramo poštovati i sprovoditi”, rekli su Vijestima.

Pravnik Vasilije Radulović, saradnik na programima Centra za građansko obrazovanje (CGO), ranije je rekao da “Ljubović” nema kapaciteta za rad s teškim prestupnicima, ali da Crna Gora još nema vaspitno-popravni dom za maloljetnike, pa se u praksi zato dešava da se maloljetni učinioci najtežih krivičnih djela smještaju u tu ustanovu otvorenog tipa.

Kazao je i da slučaj L. H. “prikazuje manjkavosti krivičnog postupka prema maloljetnicima”.

“Zakon o postupanju prema maloljetnicima u krivičnom postupku u velikoj mjeri usaglašen je s međunarodnim aktima, a takođe nudi i dobra zakonska rješenja. Međutim, kao takav, nažalost, neskladan je s crnogorskom realnošću, jer njegovu punu primjenu onemogućavaju, prije svega, infrastrukturni nedostaci, a zatim i kadrovski”, kazao je on.

Direktorica “Ljubovića” Nina Delević ranije je rekla da je neophodno mijenjati Zakon o postupanju prema maloljetnicima u krivičnom postupku.

Nakon što je L. H. smješten u “Ljubović”, ona je rekla i da su svjesni težine krivičnog djela koje mu se stavlja na teret i istorije njegovog boravka u toj ustanovi, tog maloljetnika stavili pod pojačan nadzor stručnih radnika i službe zaštitara, “u cilju zaštite njega samog, ali i drugih korisnika”.

Kazala je i da to nije prvi put da se u “Ljubović” smješta osumnjičeni počinilac krivičnog djela teško ubistvo, ali da je prvi put u pitanju stariji maloljetnik.

Zakon o postupanju prema maloljetnicima u krivičnom postupku, kako je rekao ranije Radulović, predviđa dvije institucionalne mjere “koje u Crnoj Gori ne mogu biti izvršene”.

“Upućivanje u ustanovu zavodskog tipa i upućivanje u specijalizovanu ustanovu, jer ove ustanove još ne postoje u Crnoj Gori, a njihov nedostatak ne može nadoknaditi Centar ‘Ljubović’, što se u praksi često pokušava postići, a što je i indirektno konstatovao Ombudsman u svom mišljenju iz jula 2021. godine”, kazao je Radulović.

Prema njegovim riječima, treba imati u vidu da je, prema Zakonu, svrha sankcije da se pružanjem zaštite i pomoći maloljetnim učiniocima krivičnih djela, vršenjem nadzora, opštim i stručnim osposobljavanjem i razvijanjem lične odgovornosti, obezbijedi vaspitanje i pravilan razvoj, s ciljem da ubuduće ne vrše krivična djela.

“Međutim, kako postići svrhu sankcije, ukoliko još nemamo izgrađene sve institucije koje treba da se bave pravilnim razvojem maloljetnih počinilaca krivičnih djela i njihovom integracijom u društvo”, rekao je Radulović.

Izvor: Vijesti

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply