Čeka se novac za sanaciju krova, u Ministarstvu vjeruju da neće biti online nastave

Ministarstvo prosvjete uradilo je projekat sanacije krova podgoričke OŠ “Vuk Karadžić” i dostavilo ga Ministarstvu za kapitalne investicije sa zahtjevom da se obezbijede sredstva za radove, kazali su iz Ministarstva prosvjete za Dan.

Njihova reakcija uslijedila je nakon najave direktora škole Budimira Vukićevića, da će učenici od šestog do devetog razreda od septembra nastavu pohađati online, ukoliko Ministarstvo prosvjete ne obezbijedi novac i počne sanaciju krova, jer je Institut za javno zdravlje Crne Gore utvrdio da je boravak đaka u učionicama punim vlage nebezbjedan.

“Ministarstvo prosvjete je uradilo projekat sanacije krova i dostavilo Ministarstvu za kapitalne investicije sa zahtjevom da se obezbijede sredstva za sanaciju krova kroz projekat energetske efikasnosti u javnim objektima kroz KFW projekat. U toku je postupak odobravanja sredstava kroz ovaj projekat. Čim dobijemo odgovor, javnost će biti obaviještena”, kazali su iz Ministarstva.

Na pitanje da li će upravi škole odobriti online nastavu za učenike starijih razreda, iz Ministarstva su kazali da vjeruju da neće biti potrebe za tim.

Roditelji pitaju zašto se čekalo do sada

Jedan od roditelja učenika starijih razreda Dragana Jovanović kazala je da su iz medija saznali da se Institut za javno zdravlje bavi analizom i ocjenom uslova u kojima djeca treba da borave.

“Putem medija smo informisani da je izvjesno da djeca od šestog do devetog razreda pohađaju online nastavu, i to zbog neblagovremenog postupanja Ministarstva u pogledu pribavljanja novčanih sredstava i početka sanacije krova. Takođe iz medija, kao roditelji smo obaviješteni da se IJZ po zahtjevu direktora, bavi analizom i ocjenom uslova u kojima djeca treba da borave. Ono što “prolazi ispod žita” je činjenica da su djeca tokom 2022. i 2023. godine boravila u uslovima koji su, sudeći po rezultatima mjerenja, mogli biti nebezbjedni. Niko ne postavlja pitanje zašto smo čekali do sada da se mjerenja izvrše i da li postoji odgovornost za rizik po zdravlje djece. I roditelji i uprava, dvije nedjelje prije početka školske godine, nepostupanjem ministarstva, prosto su primorani na improvizaciju nastave”, kaže Jovanović.

Ona ističe da su svjedoci nedostataka online nastave, koja se nerijetko svodi na dostavljanje pisanog materijala i domaćeg zadatka, bez zoom predavanja i pojašnjavanja lekcije.

“Djeca šestog razreda dobijaju drugi strani jezik koji će učiti sa youtube-a, a đaci iz sedmog dobijaju tri nova predmeta. Pozivam roditelje da počnu da uče fiziku, hemiju i kupe globus, jer ćemo biti nastavnici od 4. septembra. Jasno je da, bez obzira na naš stav prema ovome, djeca neće imati izbora i snosiće posljedice slabosti sistema kojima izgleda nema kraja”, kazala je Jovanović.

Izvor: Dan

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply