IJZ utvrdio da neke učionice nijesu bezbjedne: Hitna sanacija krova ili online nastava

Foto: Dan

Učenici od šestog do devetog razreda podgoričke OŠ “Vuk Karadžić” od septembra će nastavu pohađati online, ukoliko Ministarstvo prosvjete ne obezbijedi novac i ne počne sanaciju krova, jer je Institut za javno zdravlje Crne Gore utvrdio da je boravak đaka u učionicama punim vlage nebezbjedan. To je za Dan potvrdio Budimir Vukićević, direktor ove vaspitno-obrazovne ustanove.

U izvještaju Instituta za javno zdravlje piše da su mjerenja izvršena u pet učionica, prostoriji za produženi boravak i kancelariji pomoćnice direktora, kao i hodnicima.

“Na osnovu rezultata mjerenja vlažnosti može se zaključiti da su kod svih uzoraka zabilježene vrijednost veće od 80 jedinica koje ukazuju na postojanje visokog stepena vlage u zidovima iako je od posljednjih padavina prošlo više od 72 sata i činjenice da su zbog radova na sanaciji učionica većina prozora u njima stalno otvorena”, piše u izvještaju Instituta za javno zdravlje.

Oni navode da se hitno moraju preduzeti mjere sanacije.

“Konstatujemo da postoji dovoljno dokaza da se moraju hitno preduzeti mjere u tri paviljona OŠ “Vuk Karadžić” na sanaciji uslova koji mogu dovesti do štetnog izlaganja vlagi i plijesnima učenika i osoblja škole. Nakon sprovedenih mjera preporučuje se ponovno ispitivanje uticaja faktora iz životne sredine na zdravlje učenika u sva tri paviljona u uslovima povećane vlage u vazduhu, odnosno pojave padavina. Odsustvo vlage i plijesni, zadovoljavajući kvalitet vazduha, te dostupna zdravstveno – ispravna voda za piće i adekvatni sanitarno – higijenski uslovi predstavljaju kritične preduslove školskog okruženja koji su neophodni kako bi djeca za vrijeme boravka u školi imali zdrav ambijent za boravak i učenje”, piše u izvještaju.

Vukićević je kazao da je struka svoje rekla, te da se mora hitno reagovati.

“Struka je svoje rekla. Škola je poslala izvještaj kabinetu ministra prosvjete. Očekujemo brzo reagovanje Ministarstva. Ukoliko Ministarstvo prosvjete ne uspije da pribavi novčana sredstva, i ne krene se u sanaciju krova, tražićemo saglasnost da organizujemo online nastavu. Ona bi bila organizovana za učenike šestog, sedmog, osmog i devetog razreda. To ćemo predložiti u saradnji sa Savjetom roditelja i Školskim odborom. Za prvake ćemo uspjeti da pripremimo učionice i one će biti potpuno uslovne za boravak. Glavni grad, odnosno Agencija za stanovanje nam je pružila ruku pomoći za sve molerske radove. U ime učenika i zaposlenih zahvaljujemo se Glavnom gradu”, rekao je Vukićević.

Izvor: Dan

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply