Vukićević: Institut za javno zdravlje će procijeniti da li su učionice bezbjedne

Nefunkcionalne učionice čiji su zidovi puni vlage, podignuti parketi, krov koji prokišnjava, samo su neki od problema podgoričke OŠ „Vuk Karadžić“. Kako je kazao direktor te ustanove Budimir Vukićević, adaptacija nekih učionica je počela, kao i elektroinstalacija u svim paviljonima, a u narednom periodu će se obratiti Institutu za javno zdravlje koji će procijeniti da li je boravak djece u učionicama punim vlage bezbjedan. Vukićević je saopštio da najveći problem sa vlagom ima kabinet istorije, u kojem se i u sred ljeta osjeća neprijatan miris, a do početka nove školske godine neće uspjeti da saniraju krov kako bi riješili ovaj problem.

“Zatražiću od ekipa Instituta da uđu u objekte i procijene da li je bezbjedno da djeca borave u njima. Na taj način ću dobiti potvrdu struke. Ako odgovor bude negativan, tražićemo rješenje, jer nemamo dovoljno prostora u školi da bi zatvorili nebezbjedne učionice. Nećemo uspjeti da saniramo krov škole. Plafoni određenih učionica su u jako lošem stanju, ali se nadam da će Ministarstvo prosvjete obezbijediti sredstva za sanaciju. U kabinetu istorije se stalno osjeća vlaga. To su i ranije pokušavali da saniraju, ali bezuspješno. Ravni krovovi su problem. Ja insistiram da se limeni krovovi postave na paviljonima i da se to trajno riješi. Pokušaćemo da saniramo, ali nimalo nije dobro da djeca provode vrijeme u takvim učionicama”, rekao je Vukićević.

Ističe da u školi saniraju elektroinstalacije u sva tri paviljona.

“Nakon procjene struke utvrđeno je da su elektroinstalacije loše i da je boravak djece i zaposlenih nebezbjedan. Ministarstvo prosvjete je obezbijedilo sredstva za sanaciju i firma koja je pobijedila na tenderu je počela sa radovima. Ima dosta stvari koje nećemo uspjeti da završimo. Imamo četiri učionice u kojima su potpuno podovi uništeni. U razgovoru smo sa jednom firmom, te se nadam da ćemo preko Ministarstva uspjeti da dođemo do sredstava da saniramo te učionice”, rekao je Vukićević.

On ističe da su sa gradonačelnicom Oliverom Injac u pregovorima oko učešća gradskih službi za molerske radove.

“Mi ćemo obezbijediti materijal za koji ćemo tražiti naknadu od Ministarstva, dok će zaposleni u preduzećima Glavnog grada okrečiti učionice. Nadam se da ćemo do septembra imati četiri potpuno renovirane učionice, dok će ostale biti prekrečene. Savjet roditelja đaka je pokrenuo inicijativu da se napravi još jedan paviljon za prirodne nauke, i tako bi se stvorio prostor djeci za dodatne aktivnosti. Produženi boravak imamo za prvi razred, a za drugi razred je pitanje da li ćemo imati kadra”, kaže Vukićević.

OŠ „Vuk Karadžić“ pohađa 1.098 učenika.

“Imamo pet odjeljenja prvaka i dogovor sa OŠ „Oktoih“ da ako ne budu imali prostora mi preuzmemo jedno njihovo odjeljenje. Učionice za prvake ćemo dovesti u pristojno stanje da bi najmlađi bili zadovoljni”,  navodi Vukićević.

On je kazao da će od septembra škola raditi u tri smjene.

“U prvoj smjeni, odnosno od 7.30 do 12.40 časova, nastavu će pohađati učenici od šestog do devetog razreda. Prvi razred počinje od 7.45, a nastava im se završava u 10.20 sati. Međusmjena nam počinje od 11 časova do 15.30 sati. Imamo i treću smjenu koja počinje u 13 časova i završava se oko 18 časova”, rekao je Vukićević.

Izvor: Dan

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply