Savjet za prava djeteta naredne sedmice zasjeda o zaštiti djece od seksualnog zlostavljanja

Savjet za prava djeteta održaće narednog petka, 24. maja sjednicu posvećenu zaštiti djece u slučajevima krivičnih djela počinjenih na njihovu štetu.

Kako je najavljeno iz Savjeta, kojim predsjedava potpredsjednik Vlade Crne Gore za demografiju i mlade Dragoslav Šćekić, na sjednici, zakazanoj na inicijativu udruženja Roditelji, biće analizirano stanje u ovoj oblasti i razmatran predlog mjera kako bi se zaštitila djece.

Pored članova Savjeta, kao gosti na sjednici pozvani su predstavnici UNICEF-a, predsjednik Vrhovnog državnog tužilaštva Milorad Marković, VD predsjednice Vrhovnog suda  Crne Gore Vesna Vuković, VD direktor Uprave policije Aleksandar Radović, Maja Knežević  iz Osnovnog državnog tužilaštva Podgorica i Bojan Jušković iz MUP-a.

Nakon objave u medijima da je u jednom od slučajeva seksualnog zlostavljanja djevojčice Apelacioni sud odlučio da umanji kaznu počiniocu sa 15 maksimalnih na samo osam godina zatvora, prošle srijede organizovan je i protest, sa kojeg su okupljeni zatražili hitnu reakciju nadležnih i strože, a ne podsticajne kazne za počinioce krivičnih djela protiv polne slobode maloljetnika.

Dan ranije udruženje Roditelji je od predsjednika Savjeta za prava djeteta zatražilo da sazove hitnu sjednicu, na kojoj će biti pozvani I predstavnici sudova i tužilaštava.  

Obavijestili smo ih da su se samo u posljednjih mjesec dana, osim ovog slučaja koji ej izazvao burne reakcije, desila još najmanje dva koja potvrđuju strahovanje da naš pravosudni sistem ne štiti djecu od ovakvih, najtežih djela, i da se propisi

adekvatno ne primjenjuju.

U druga dva slučaja osumnjičeni su takođe oslobođeni čak i pored ukazivanja na propuste Institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply