Za izgradnju nove gimnazije u Podgorici trebaće devet i po miliona eura

Na današnjoj sjednici Vlade u tehničkom mandatu usvojena je Informacija o izgradnji nove gimnazije u Podgorici i potrebe prenosa prava raspolaganja nad građevinskim zemljištem. Izgradnja školskog objekta planirana je na površini od 6.000 metara kvadratnih, a ukupna vrijednost investicije (sa tehničkom pripremom) procijenjena je na 9.5 miliona eura.

Izgradnja nove gimnazije predviđena je u okviru Programa unapređenja crnogorskog obrazovanja, kroz finansijski ugovor sa Evropskom investicionom bankom. Za ovu namjenu planirana je parcela u zahvatu DUP-a „Univerzitetski centar”, Podgorica, na UP2, površine 10.638,09 m², u vlasništvu Vlade, odnosno Univerziteta Crne Gore.

“Kako bi se izbjeglo dodatno opterećenje finansiranja projekta, odlučeno je da se prava raspolaganja nad građevinskim zemljištem prenesu Ministarstvu prosvjete, kao i da se, na ime obeštećenja Univerzitetu CG za vrijednost zemljišta, kroz budžetska planiranja za narednu godinu obezbijedi iznos ne manji od 3.936.060 eura za projekat rekonstrukcije zgrade Tehničkih fakulteta”, saopšteno je iz Vlade.

Izgradnja OŠ Vladimir Nazor iz kredita i granta

Odlukom Vlade usvojena je izmjena o izgradnji Osnovne škole Vladimir Nazor, koja će biti finansirana dijelom iz kreditnih sredstava, a dijelom iz granta obezbjeđenog od strane WBIF i bilateralnih donora.

Ta odluka je donijeta usvajanjem Informacija o Izmjenama Ugovora o finansiranju realizacije projekta „Program unapređenja crnogorskog obrazovanja”, zaključenog 5. novembra 2019. godine, između Crne Gore i Evropske investicione banke (EIB).

“Takođe, usljed promjene iznosa granta od ERI, sa 1,2 miliona na 2,8 miliona eura, mijenja se i ukupna vrijednosti ugovora i umjesto inicajlnih 40,54 miliona eura, ugovor iznosi 42,14 miliona. Kako je naglašeno u diskusiji, iznos kreditnih sredstava ostaje nepromjenjen, a struktura je sljedeća: Kredit od Evropske investicione banke (EIB) 18.000.000, grant od ERI 2.800.000, a 21.340.000 eura iz sopstvenih sredstava, što je ukupno 42.140.000 eura. Imajući u vidu dosadašnju dinamiku realizacije aktivinosti, a da je Ugovorom o finansiranju rok za realizaciju projekta bio do 2023. godine, nacrtom izmjena o finansiranju predviđen je i novi rok završetka projekta do juna 2027. Godine”, dodali su iz Vlade.

Ostale stavke Ugovora ostale su nepromjenjene.

Za novu školu u Tuzima više od tri miliona

Na današnjoj sjednici Vlada je usvojila Informaciju o izgradnji nove osnovne škole u Tuzima i potrebe prenosa prava raspolaganja nad građevinskim zemljištem.

U Informaciji se navodi da je planirana izgradnja školskog objekta bruto građevinske površine 4.071,65 m², u zahvatu DUP-a Karabuško Polje.

Ukupna vrijednost investicije, sa tehničkom pripremom, procijenjena je na 3.1 miliona eura. Kako je predmetno zemljište u vlasništvu Opštine Tuzi, dogovoren je prenos prava raspolaganja zemljištem na Vladu Crne Gore.

Izvor: Pobjeda

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply