Vodiči za dojenje u svim porodilištima u Crnoj Gori

Predstavnice Komiteta za podršku dojenju obići će u toku Svjetske sedmice dojenja, koja se obilježava od 1. do 7. avgusta porodilišta u nekoliko gradova Crne Gore, i uručiti im Vodiče za dojenje za majke, kako bi se adekvatno informisale i pripremile za dojenje.

Komitet za podršku dojenju odlučio je prošle sedmice, na redovnom zasijedanju, da se obiđu porodilišta Kliničkog centra Crne Gore, Kliničko – bolničkog centra Berane i Kliničko-bolničkog centra u Kotoru.

PREUZMI VODIČ ➡️

Vodiči će u toku sedmice dojenja biti dostavljeni svim porodilištima u zemlji, kojih ima osam.

Ažuriranu verziju Vodiča izradile su vršnjačke savjetnice za dojenje udruženja Roditelji u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i Komitetom, a uz podršku UNICEF-a i Evropske unije u Crnoj Gori.

“Prioriteti Ministarstva zdravlja su unapređenje pristupa zdravstvenoj zaštiti od najranijeg doba, pa je u skladu sa tim ciljem, a uz podršku UNICEF-a, oformljen Komitet za podršku dojenju. Njegov glavni cilj je unapređenje zdravlja majki, novorođenčadi i odojčadi i od svog osnivanja radi na podršci dojenju i zdravom okruženju”, kazala je državna sekretarka u Ministarstvu zdravlja dr Slađana Ćorić.

Svjetska sedmica dojenja obilježava se više od tri decenije u više od 170 zemalja svijeta u prvoj nedjelji avgusta. Svjetska alijansa za podršku dojenju pokrenula je ovu kampanju kako bi skrenula pažnju na značaj dojenja, istakla njegove prednosti i obezbijedila podršku u cijelom svijetu.

Ovogodišnja tema Svjetske sedmice dojenja je Dojimo i radimo, učinimo to mogućim! i njen glavni cilj je apel državama da produže porodiljsko odsustvo na najmanje 18 sedmica, a idealno na više od 6 mjeseci. Kampanjom se pozivaju i poslodavci da prilagode nakon tog perioda radno okruženje majkama koje doje kako bi mogle da doje svoje bebe do kad to žele.

Više od pola milijarde zaposlenih žena nema osnovne uslove za majčinstvo, a znatno više ih se nađe bez podrške kada se vrate na posao.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply