Grad ustupio zemljište za gradnju novog paviljona OŠ Oktoih

Glavni grad vraća državi na raspolaganje građevinsko zemljište za potrebe gradnje paviljona Osnovne škole Oktoih, koja je već godinama prebukirana i ima skoro 2 hiljade đaka, iako je građena za 700.

Paviljon će biti izgrađen na parceli koja se nalazi tik uz ogradu škole, u neposrednoj blizini Splićanke i nedavno završene stambene zgrade, objavio je Dan.

Kako piše u skupštinskoj odluci, Ministrastvo prosvjete obratilo se gradonačenici 19. juna zahtjevom u kojem navode da su kroz kapitalni budžet za 2023. godinu obezbijedili sredstva za početak izgradnje paviljona u neposrednoj blizini postojećeg objekta OŠ Oktoih.

U tom zahtjevu je navedeno da je izgradnja objekta površine 1.560 kvadrata planirana na UP13 površine 1.441 kvadrat, u zahvatu DUP-a Stambena zajednica VII- Stara varoš-izmjene i dopune. Dostavljeni su urbanističko – tehnički uslovi od 3. marta 2023. godine koje je izdao Direktorat za planiranje prostora i informacione sisteme – Direkcija za izdavanje urbanističko-tehničkih uslova, po kojima je na UP13 površine 1.441 kvadrat, namjene površina za školstvo i socijalnu zaštitu, planirana izgradnja objekta maksimalne površine prizemlja 390 kvadrata, maksimalne spratnosti P+3, maksimalne BRGP 1.560 kvadrata.

Organizovanje nastave u OŠ Oktoih je izuzetno izazovno ako se uzme u obzir da će od septembra biti formirano 69 odjeljenja, a raspolažu sa 24 učionice. Škola je građena za 800 do 900 đaka, a sad ih ima preko 1.800.

Zabjelo je naselje koje se vremenom širilo i ima preko 40.000 stanovnika, a samo dvije osnovne škole. Posebno je aktivna gradnja u kvartovima koji gravitiraju OŠ Oktoih. Zbog prebukiranosti i rada u više smjena te najavama da će se nastava odvijati van školske zgrade protestovali su roditelji đaka tako da je gradnja paviljona jedino obostrano prihvatljivo rješenje.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply