Roditelje pitaju treba li ukinuti dežurstva u vrtićima

Roditelji koji nijesu zadovoljni zbog sistema dežurstava u javnim predškolskim ustanovama u toku ljetnjeg i zimskog raspusta pokrenuli su anketu kojom žele da čuju stav onih čija djeca pohađaju vrtić o tome da li ovaj način organizacije rada treba ukinuti. U pitanju su roditelji djece iz JPU “Ljubica Popović”.

S tim u vezi su napravili anketu sa tim jednim pitanjem, i pozvali sve one kojih se ova tema tiče, ne samo iz njihove JPU, da odgovore, i podijele je u roditeljskim vrtićkim grupama.

Kako navode u uvodu ankete, Zakonom je definisano da se rad u vaspitno-obrazovnoj ustanovi u toku godine određuje između ostalog u skladu sa potrebama i interesima roditelja i djece.

Anketu pronađite na ovom linku —–> https://forms.gle/w1QDc5N4LEqdo7zZ6

Ovi roditelji smatraju da je potrebno preispitati da li višegodišnja praksa organizovanja dežurstava ispunjava ove zakonom definisane ciljeve i obaveze. Ukazuju da, osim što su dežurni vrtići udaljeniji i nijesu u mjestu stanovanja porodice, postoji i problem ponovnog prilagođavanja djece na druge vaspitače i drugare i okruženje. Roditelji kažu da značan dio njih nema mogućnost korištenja odmora na dva mjeseca i da im ovakav način rada izuzetno komplikuje organizaciju i svakodnevne obaveze kao i finansije.

Iz Ministarstva prosvjete su ranije u više navrata objašnjavali da je taj sistem dežurstava uspostavljen jer se smanjuje broj djece koja borave u vrtićima, ali i da bi se ispoštovao plan organizacije i racionalno trošio budžet.

U toku ova dva mjeseca, kako su ranije objašnjavali iz Ministasrtva udruženju Roditelji, renoviraju se i adaptiraju određene vaspitne jedinice i zaposleni koriste godišnje odmore koji se moraju realizovati tokom jula i avgusta.

U Crnoj Gori postoji 21 javna ustanova sa oko 800 vaspitnih grupa.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply