Naredne školske godine biće mjesta za još 60 pedagoga i psihologa

Ministarstvo prosvjete priprema izmjene i dopune Pravilnika o normativima i standardima za sticanje sredstava iz javnih prihoda za ustanove koje realizuju javno važeće obrazovne programe, na osnovu kojeg bi u narednoj školskoj godini trebalo da bude zaposleno još 60 psihologa i pedagoga. Cilj ovih izmjena i angažovanja većeg broja stručnih radnika u školskim službama je prevencija i borba protiv vršnjačkog nasilja. To je Danu potvrđeno iz Ministarstva, uz pojašnjenje da je radna grupa predložila izmjene pravilnika, koje podrazumijevaju nove standarde za prijem stručnih saradnika. Pravo na to imaće i ustanove sa manjim brojem djece, što do sada nije bio slučaj.

Takođe, u septembru će početi i obuke za sticanje stručne kvalifikacije asistent/asistentkinja u sprečavanju nasilja i vandalizma u školi, što će biti novo zanimanje u Crnoj Gori.

Prema zvaničnim podacima (MEIS), u školskoj 2022/23. godini do sada je evidentirano ukupno 108 slučajeva vršnjačkog nasilja u crnogorskim školama. Od tog broja u 40 slučajeva radilo se o fizičkom nasilju, dok se ostali odnose na verbalno, sajber i emocionalno nasilje. Nove mjere protiv vršnjačkog nasilja zahtijevala je kompletna javnost, a Savjet za prava djeteta, kojim predsjedava premijer Dritan Abazović, zadužio je početkom godine nadležne institucije i ustanove da predlože aktivnosti iz svoje nadležnosti.

Ministarstvo prosvjete, na čijem je čelu Miomir Vojinović, formiralo je 8. maja 2023. godine radnu grupu koja se bavi izmjenama i dopunama Pravilnika o normativima i standardima.

“Važećim Pravilnikom o normativima i standardima utvrđeno je da ustanova koja ima više od 450 učenika ima pravo na jednog izvršioca na radnom mjestu pedagoga ili psihologa, dok ustanova koja ima više od 1.000 učenika ima pravo na jednog izvršioca na radnom mjestu pedagoga i jednog izvršioca na radnom mjestu psihologa. Dvije ili više ustanova koje zajedno imaju više od 450 učenika, odnosno djece, a koje se nalaze na teritoriji iste opštine, mogu imati jednog izvršioca na radnom mjestu pedagoga ili psihologa. Radna grupa je predložila smanjenje potrebnog broja djece/učenika kao uslova za sistematizovanje stručnih saradnika u obrazovno- vaspitnim ustanovama, što će uticati na povećanje broja zaposlenih u stručnim službama”, podsjećaju iz Ministarstva.

Predlog radne grupe je da ustanova koja ima više od 300 učenika, umjesto vežećeg normativa od 450, ima pravo na jednog izvršioca na radnom mjestu pedagoga ili psihologa, a ustanova koja ima više od 700 đaka umjesto 1.000 kako je do sada primjenjivano, ima pravo na dva izvršioca – jednog pedagoga i jednog psihologa.

Dvije ili više ustanova koje zajedno imaju više od 300 učenika, odnosno djece, (umjesto važećeg normativa od 450), a koje se nalaze na teritoriji iste opštine, mogu imati jednog izvršioca na radnom mjestu pedagoga ili psihologa. Novina je da ustanova koja ima više od 1.400 učenika, odnosno djece, ima pravo na tri izvršioca na radnom mjestu pedagoga ili psihologa. Primjena izmijenjenih normativa počela bi od školske 2023/2024, odnosno od septembra ove godine. Procjena je da bi se usvajanjem predloženih izmjena broj stručnih saradnika u vaspitno- obrazovnim ustanovama povećao za oko 60 izvršilaca, odnosno za oko 28 odsto.

“Za zarade novozaposlenih za 2023. godinu trebalo bi izdvojiti oko 255.000 eura, a svake naredne godine po oko 766.000”, preciziraju iz resora prosvjete i podsjećaju da, u skladu sa Opštim zakonom o obrazovanju i vaspitanju, Ministarstvo donosi normative i standarde, uz prethodno pribavljeno mišljenje Nacionalnog savjeta.

Nakon stupanja na snagu izmijenjenog i dopunjenog Pravilnika, ustanove treba da donesu nove pravilnike o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, uz saglasnost Ministarstva.

U septembru obuke za zaštitare

U odgovoru na pitanje da li će i kada škole dobiti zaštitare iz tog resora su kazali za Dan da će tokom septembra biti organizovana prva u nizu obuka za sticanje stručne kvalifikacije asistent/asistentkinja u sprečavanju nasilja i vandalizma u školi.

“Na prvoj obuci zajedno će se obučavati pripadnici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore i prosvjetni radnici. Cilj ovakvog spoja jeste da se policijski službenici i prosvjetni radnici upoznaju sa radom, problemima, načinima rješavanja istih i razmijene iskustva koja, svako iz svog aspekta, imaju kada je u pitanju nasilje i vandalizam u školi. Za svaku narednu obuku moći će da se prijave kandidati i kandidatkinje koji imaju najmanje završenu četvorogodišnju srednju školu. Imajući u vidu da ova mjera tek počinje sa realizacijom, odluka o broju asistenata u školama i broju zaposlenih zaštitara biće donijeta po završetku obuka, onda kada budemo raspolagali brojem obučenog kadra. Novčana naknada, odnosno zarada za ljude koji se budu bavili ovim poslom, biće naknadno utvrđena. Još uvijek niko nije stekao tu stručnu kvalifikaciju, a ne možemo unaprijed govoriti o naknadama”, rekli su iz Ministarstva prosvjete.

Kako dodaju, Ispitni centar je ranije objavio javni poziv za licenciranog ispitivača u postupku sticanja ove stručne kvalifikacije, a i ovim putem pozivaju zainteresovane koji ispunjavaju uslove javnog konkursa da se prijave.

Od 4. maja 17 prijava vršnjačkog nasilja

Do sada je primljeno ukupno 27 poziva putem besplatne telefonske linije Ministarstva prosvjete, od kojih je 17 prijava vršnjačkog nasilja. Kako navode iz tog resora, ostalo su bili pozivi građana koji se žale na sistem, vlast, i slično. Besplatna telefonska linija 080 777 777 otvorena je 4. maja ove godine, za prijavu vršnjačkog nasilja i vandalizma. Zaposleni u Ministarstvu javljaju se na pozive od 7 do 15 sati. Nakon 15 sati pozivi se snimaju i preslušavaju narednog dana.

“Telefonska linija otvorena je za prijavljivanje slučajeva vršnjačkog nasilja, a postupa se nakon stručne procjene sadržaja prijave. Pojašnjenja radi, nije u pitanju SOS linija, već telefonska linija za prijavljivanje slučajeva vršnjačkog nasilja. Dakle, prijava slučaja telefonskim putem znači samo evidenciju. Ostala procedura ide nakon toga. SOS linija podrazumijeva direktnu pomoć, što se u ovom slučaju ne dešava”, pojasnili su iz Ministarstva.

Izvor: Dan

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply