CGO: Gdje je novac iz Fonda za talente?

Centar za građansko obrazovanje (CGO) zatražio je od ministra prosvjete Miomira Vojinovića da saopšti gdje je novac iz Fonda za kvalitet i talente, koji je osnovan prije pet godina, a o njegovom funkcionisanju nema informacija od 2020.

“Poznato je da su sredstva iz Fonda za podršku talenata samo nekoliko godina unazad prelazila sumu od pola miliona eura. Kako se sad troše”, pitali su iz CGO-a u inicijativi upućenoj ministru Vojinoviću i premijeru Dritanu Abazoviću.

Od nadležnih traže da hitno obezbijede novac i sprovedu postupak za odlazak crnogorskih gimnazijalaca, njihovih mentora i predstavnika Ispitnog centra na Olimpijadu znanja iz fizike, koja će biti održana u Tokiju.

Ovoj inicijativi prethodile su informacije da su iz Ispitnog centra Crne Gore obavijestili podgoričku Gimnaziju ,,Slobodan Škerović“ da nema mogućnosti da pošalju četiri učenika na 53. Međunarodnu olimpijadu iz fizike, koja se održava u Tokiju, jer je ”nemoguće ispoštovati zahtjeve organizatora”. Obrazložili su da bi avionski prevoz bio presklup jer se mora čekati dobijanje vize. U nacionalnom timu koji treba da učestvuje na Olimpijadi su učenici Jovan Janković, Andreja Popović, Vuk Čurović i Luka Ristanović.

Nakon ovih informacija, oglasio se i premijer Abazović, koji je kazao da će taj problem biti riješen I da će djeca otputovati na takmičenje.

“Međunarodna olimpijada znanja iz fizike će se održati u Japanu od 10. do 17. jula 2023. Ovim učenicima zakonski pripadaju sredstva iz Fonda za podršku talenata, jer su se kao pobjednici prva tri mjesta na državnom takmičenju automatski kvalifikovali za međunarodno takmičenje. Poznato je da su sredstva iz Fonda za podršku talenata samo nekoliko godina unazad prelazila sumu od pola miliona eura. Kako se sad troše? I kako je moguće da se ne mogu pokriti troškovi avionskih karata crnogorskog tima koji treba da budu ‘ambasadori znanja’ države Crne Gore?”, piše u saopštenju CGO.

Iz te NVO su rekli da je “ovo još jedna slika praznih obećanja političara koja se odnose na unaprjeđenje obrazovanja mladih, a i razlog zašto imamo hronično zapušten obrazovni sistem za koji ne mari nijedna Vlada”.

“Javnost ima pravo da zna zašto se na ovom štedi dok ministri putuju kao nikad ranije”, zaključuje se u saopštenju CGO.

Od 2020. godine bez konkursa Za odličan pet

Fond za kvalitet i talente ustanovljen je 2018. godine pravilnikom o kriterijumima, načinu i postupku raspodjele sredstava za unapređenje kvaliteta nastave i talente. Prvi konkurs za dodjelu nagrada iz Fonda, pod nazivom Za odličan pet, objavljen je iste godine, a tradicija je nastavljena i 2019. Kada je u ove svrhe opredijeljeno oko pola miliona eura. Naredne, 2020. godine konkurs je realizovan, ali uz prepolovljeni iznos nagrada, jer je prema tvrdnjama iz tadašnjeg Ministarstva prosvjete, u Fondu umjesto pola miliona zatečeno oko 70 hiljada eura.

“U Fondu nije bilo dovoljno sredstava da se konkurs uopšte i raspiše, ali je on uprkos tome raspisan 30. septembra i procedura konkursa okončana je u periodu tehničke Vlade. Naslijeđeni problem je zahtijevao pažljivu analizu. Ministarka se sa svojim timom potrudila da pronađe najbolje rješenje, jer je u Fondu za kvalitet i talente zatečeno mnogo manje novca od očekivanog. Naime, predviđeno je da za Fond za kvalitet i talente bude obezbijeđeno oko pola miliona eura za nagrade najboljima, a nova administracija je u ovom fondu zatekla svega 70.136,90 eura. Nedostatak novca u Fondu nije bilo moguće obezbijediti bez podrške i intervencije nove Vlade koja je uvažila stav ministarke da bi nedodjeljivanje nagrade ove godine nanijelo štetu osjetljivom dijelu stanovništva, a to su prije svega naša djeca i prosvjetni radnici. Samim konkursom nije preciziran iznos nagrade, a ona će ove godine iznositi 500 eura, i to je iznos koji je Ministarstvo uspjelo da obezbijedi u ovom trenutku”, saopšteno je u decembru 2020. iz Ministarstva, na čijem je čelu tada bila minsitarka Vesna Bratić.

Od tada nije raspisan nijedan konkurs za podršku đacima i nastavnicima iz Fonda za talente, niti je bilo bilo kakvih informacija o tome.

Bez odgovora šta se desilo sa Fondom

Tragom pitanja učenika, roditelja i nastavnika, koje je zanimalo šta se dešava sa Fondom, portal Roditelji se obraćao Ministarstvu prosvjete početkom prošle godine. Nadležne iz tog resora, na čijem je čelu tada bila ministarka Bratić, pitali smo zbog čega prethodne godine nije raspisan konkurs za dodjelu priznanja učenicima i nastavnicima iz Fonda za kvalitet i talente. Pitali smo ih i kojim aktom je regulisana odluka da Fond više ne funkcioniše, s obzirom na to da je njegovo postojanje predviđeno Zakonom o opštem obrazovanju. Zanimalo nas je i da li je ta odluka privremena, odnosno da li u Ministarstvu smatraju da će 2022. godine biti uslova da Fond nastavi sa radom. Jedno od naših pitanja bilo je i gdje je preusmjeren novac koji, na osnovu Zakona o opštem obrazovanju, vaspitno-obrazovne ustanove, uplaćuju na posebni račun Ministarstva namijenjen za unapređivanje kvaliteta nastave i talente (do 30 odsto prihoda od zakupa i drugih izvora), kao i koliko je novca uplaćeno na račun Ministarstva po tom osnovu tokom 2021. godine. Odgovore na sva ta pitanja nijesmo dobili.

Osim nagrada koje su osnovci i srednjoškolci, kao i nastavnici, mogli da dobiju na konkursu Za odličan pet, iz Fonda za talente do sada je izdvajan dio novca i za nagrade na državnom takmičenju u znanju koje organizuje Ispitni centar Crne Gore. Za prvu nagradu dodijeljuje se 1.000, za drugu nagradu 700, a za treću 500 eura.

Pravilnikom je predviđeno da se iz Fonda, osim za talentovane osnovce i srednjoškolce i najbolje nastavnike, izdvajaju sredstva i za škole kojima je finansijska podrška najpotrebnija. Ovim aktom precizirani su i kriterijumi za ostvarivanje ovog vida podrške. Na početku rada Fonda najavljeno je da će “najveći dio potrebnih sredstava biti obezbijeđen pravednijom raspodjelom nemalih sopstvenih prihoda unutar sistema prosvjete”.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply