Roditelji protiv odluke da se đaci sele u prostor pod Ljubovićem, Ministarstvo i uprava traže novo rješenje

Tim Ministarstva prosvjete u saradnji sa upravom podgoričke OŠ Oktoih i dalje traži najbolje rješenje kada je riječ o problemu prebukiranosti u ovoj obrazovnoj ustanovi, nakon što roditelji đaka drugog i trećeg razreda nijesu prihvatili da se od septembra nastava organizuje u poslovnom prostoru pod Ljubovićem.

Iz Ministarstva su kazali za portal Roditelji.me da su uprava škole i roditelji izabrali taj prostor, koji je, kako su objasnili, bio najprihvatljiviji.

“Izboru prostora prethodili su brojni sastanci kojima su prisustvovali predstavnici roditelja, uprave škole i Ministarstva prosvjete. Poslovni prostor kao privremeno rješenje, međutim, nije dobio podršku roditelja djece koja pohađaju OŠ Oktoih. Prvobitno je to bila njihova ideja, koju smo razmotrili i ozbiljno sagledali, kako bi omogućili nesmetano funkcionisanje od septembra, tako da smo sada prinuđeni da i dalje tražimo rješenje”, kazali su iz Ministarstva.

Ističu da su tu da pomognu i podrže svaki konstruktivan predlog, kako bi se nastavni proces odvijao normalno.

“U ovom trenutku prostor škole Oktoih je prebukiran i samim tim neuslovan za normalno odvijanje nastave. Tim Ministarstva prosvjete u saradnji sa Upravom škole traži najbolje rješenje i očekujemo da ćemo ga naći u najskorije vrijeme na dobrobit svih”, zaključili su iz Ministarstva.

Roditelji su juče obaviješteni da će 12 odjeljenja drugog i trećeg razreda, od septembra pohađati nastavu u poslovnom prostoru u blizini blizini Ljubović. Zatečeni ovom odlukom, koja im je saopštena preko predstavnika Savjeta roditelja, naveli su da neće dozvoliti da njihova djeca, koja su se tek adaptirala na školske obaveze, napuste matičnu školu i borave u prostoru, koji je veoma udaljen od školske zgrade, a kako smatraju, nije ni adekvatan za ove namjene.

Zanimalo ih je da li je to bilo jedino moguće rješenje i zašto nije odlučeno da se časovi van školske zgrade organizuju za prvake. Smatraju da nije pedagoški da djeca koja su drugi i treći razred ponovo prolaze kroz proces adaptacije. Ova odluka dodatno bi, kako su naveli roditelji, zakomplikovala porodičnu organizaciju većine, jer s obzirom na to gdje se nalazi prostor bili bi prinuđeni da djecu vode do škole. Uz sve to, bez obzira na najave da će prostor do avgusta biti prilagođen namjeni, brinulo ih je i kako će djeca provoditi školske odmore i časove fizičkog vaspitanja, jer nema dvorišta, niti obezbijeđenog prostora za to.

Iz Savjeta roditelja su im prenijeli da je tokom prethodnih mjeseci, a intenzivnije ovih dana, uprava škole sa predstavnicima Ministarstva obilazila poslovne prostore koje bi mogli iznajmiti za učionice do realizacije projekta izgradnje paviljona u neposrednoj blizini škole. Tim povodom, održan je prekjuče i sastanak sa nadležnima iz tog resora zaduženim za investicije i javne nabavke i direktoricom Direktorata za osnovno obrazovanje. Sastanku su prisustvovali i predsjednica Savjeta roditelja, direktorica škole, kao i vlasnik prostora koji je, kako su kazali, u najvećoj mjeri zadovoljio potrebe škole. 

“Prostor koji smo našli treba da se prilagodi našim potrebama do avgusta, a tada da se opremi za učionice. Imaće četiri učionice, dovoljan broj toaleta, prostor za nastavnike”, kazali su roditeljima iz Savjeta.

Dodali su da bi nastava u novom prostoru za narednu školsku godinu bila organizovana u tri smjene za 12 odjeljenja II i III razreda.

“Izabran je prvi ciklus zbog najmanjeg broja časova i nastavnika. Već od IV razreda uključena je još jedna vještina i imaju čas više jednom nedjeljno, što remeti raspored smjena. Uz ovih 12 izmještenih odjeljenja, bićemo u mogućnosti da za ostale organizujemo nastavu u dvije smjene i međusmjenu za prvake. Još jednom napominjem, ovo je prelazno rješenje za naredne 2-3 godine, dok se ne izgradi paviljon. Oni koji ove godine budu u tom prostoru, neće biti naredne. Tri smjene u prostoru će biti od 7.30 do 17.10 i u dogovoru sa roditeljima učenika koji budu pohađali nastavu tamo biće moguća mjesečna rotacija jer svi imaju jednak broj časova. To kako većina odluči”, saopštili su roditeljima iz Savjeta, uz tvrdnje da je ovo rješenje ponudilo Ministarstvo kao jedinu opciju. U suprotnom nastava u matičnoj školi biće, kako su im prenijeli iz Savjeta, organizovana u pet smjena do 20 časova.

Roditelji, koji su se obratili portalu Roditelji.me, kažu da su svjesni da je problem prebukiranosti u OŠ Oktoih prisutan već nekoliko godina, ali se aktuelizuje uvijek tokom ili nakon upisa nove generacije prvaka. U međuvremenu ne radi se, kako ocjenjuju, na iznalaženju rješenja koje bi bilo prihvatljivo za sve.

Ukazali su i na problem što se već godinama upisuju djeca koja teritorijalno ne pripadaju školi.

” Mijenjaju se adrese u MUP-u i naravno to niko ne kontroliše”, ističu neki od roditelja đaka iz II i III razreda.

Uporedo sa iznalaženjem privremenog rješenja za prostorne probleme, već je pokrenuta procedura za izgradnju novog paviljona u krugu škole, ali taj plan ne može biti realizovan do početka naredne školske godine.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply