Ubijeno osmoro djece i čuvar, sedmoro ranjenih: Zločin planirao mjesec dana, sam pozvao policiju

Screenshot N1

Četrnaestogodišnji dječak koji je jutros u beogradskoj školi “Vladislav Ribnikar” ubio osmoro djece I radnika obezbjeđenja i u pucnjavi povrijedio još šest učenika i nastavnicu, planirao je ovaj zločin već mjesec dana. Kako je saopšteno na konferenciji za novinare, u dječakovom stanu pronađeni su spiskovi sa imenima djece koju je namjeravao da ubije, kao i iscrtan plan škole. Nakon napada pronađena su dva pištolja, vlasništvo njegovog oca, koje je, kako je rečeno na konferenciji, uzeo iz sefa, a poznato je i da je umio da koristi oružje – sa ocem je odlazio u streljanje u učio da puca.

Načelnik policijske uprave Grada Beograda Veselin Milić potvrdio je da je zločin pripreman mjesec dana, te da su kod dječaka pronađeni spiskovi sa imenima onih đaka koje je naumio da ubije.

“Ovo je mjesec dana planirano za izvršenje. On je u dužem vremenu to planirao, motiv nije saopštio. Vatreno oružje uzeo je iz očevog stana i donio sa četiri molotovljeva koktela“, rekao je Milić.

On je na konferenciji pokazao i spisak koji su našli u stanu dječaka. Na njemu su ispisana imena učenika koje je planirao da ubije. Osim toga, imao je i precizan plan škole, sa iscrtanim ulazom i izlazom.

“Bio sam na hiljade izvršenih zločina, tragedija, ali ovo je u srpskom društvu nezapamćeno. Odmah nakon događaja, pripadnici MUP-a lišili su slobode dječaka. Javnost treba da se upozna sa svim onim što je ovo zlodjelo proizvelo, a koje je planirano mjesec dana. Motiv još uvijek nije utvrđen. Učionica istorije je bila u blizini ulaza u školu, a njegovo odjeljenje imalo je prvi čas istoriju. Po dolasku u školu odmah je pucao na radnika obezbjeđenja, nakon čega se okrenuo ka djeci i pucao“, rekao je Milić.

On je dodao da je dječak, nakon zloćina, sam pozvao policiju.

„Skica izgleda kao iz neke video igrice ili horor filma što ukazuje da je detaljno smišljao kako da uđe u školu i u kom broju ubije iz VII-2, VII-3, VIII-4. Ovim putem u MUP-a i u svoje ime izražavam svoje saučešće“, zaključio je Milić.

Ministar prosvjete Branko Ružić potvrdio je da je osmoro dece nažalost izgubilo život, kao i pripadnik obezbjeđenja škole, dok su povrijeđeni učenici i nastavnica hospitalizovani.

“Djecu roditeljima ne može niko da vrati. Događaj se desio jutros u 8.40 kada je učenik sedmog razreda izvršio ovaj čin, po prvi put u Srbiji. Prsten obezbjeđanja koji je normiran i predviđen za škole postojao je i jutros. Bio je tu i video nadzor i pripadnik obezbjeđenja, koji je izgubio život na dužnosti kao što je bio prisutan i školski policajac. Zahvalan sam našim zdravstvenim radnicima koji pomažu svima koji su hospitalizovani. Šestoro dece je hospizalizovano i jedna nastavnica. Zahvalan sam i hrabnosti nastavnika koji su spriječili dalju tragediju“, naveo je Ružić.

On je dodao da je angažovan tim psihologa kako bi se učenicima i roditeljima pružila podrška u ovom traumatičnoj periodu koji slijedi svima.

„Nezamislivo je kako je bilo toj djeci koji su doživjeli taj strah. Vlada je donijela odluku o trodnevnoj žalosti na čitavoj teritoriji Srbije, počevši od petka do nedelje. Nastava zbog ovog događaja danas u popodnevnoj smjeni neće biti održana. Od sutra će nastava krenuti sa minutom ćutanja. Srbija je takođe, nažalost, deo onog sveta u kojem se ovakve stvari sve češće događaju“, naveo je Ružić.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić kroz suze je rekla da je ovo najteži dan u njenoj karijeriji koja traje 40 godina.

“Osmoro djece i jedan čovek koji je radio svoj posao poginuli su u školi. Šestoro djece i njihova nastavnica smješteni su u zdravstvene ustanove. Dva dječaka koja su smještena u Tiršovu stabilna su i van su životne opasnosti pogođeni su u noge. Nažalost treća devojčica je kritično, dobila je prostrelnu ranu glave, ali oštećenje je veliko, urađeno je sve što smo mogli. Dječak koji ima povredu noge nalazi se u Urgentnom centru, trenutno je u sali. Nastavnica koja je imala povredu karlice još uvijek je u sali i ona je u životnoj opasnosti. Izražavam svoje iskreno saučešće roditeljima koji su izgubili svoju djecu. Za 40 godina radnog staža ovo je možda najstrašnije moje iskustvo i kao ljekara i kao čoveka. Zahvaljujem kolegama iz Hitne pomoći koji su promtno reagovali. Institut za mentalno zdravlja je organizovao dva telefona koje će moći da koriste svi oni kojima je potrebna pomoć”, rekla je Grujičić.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply