Prosvjetna zajednica traži da se objavi izvještaj o sprovođenju Programa za suzbijanje nasilja

Prosvjetna zajednica Crne Gore zatražila je od Vlade i Ministarstva prosvjete da uklone oznaku tajnosti sa Izvještaja o sprovođenju Programa za suzbijanje vršnjačkog nasilja i vandalizma u obrazovno-vaspitnim ustanovama.

Taj program se ne primjenjuje od početka epidemije koronavirusa, a Vlada je izvještaj o njegovoj realizaciji definisanoj Akcionim planom 2019-2021. godine usvojila u decembru 2021. godine ali njie objavljen jer je imao oznaku interno.

Upravni odbor Provjetne zajednice ukazuje da je prethodna, 42. Vlada, tokom tehničkog mandata, donijela odluku da proglasi tajnim dokument koji je izuzetno značajan za javnost.

“Objavljivanje pomenutog dokumenta moglo nam je dati uvid u pozitivne i negativne strane Programa za suzbijanje vršnjačkog nasilja i vandalizma na osnovu kog bi se izradio novi akcioni plan. Nažalost, neodgovornost državnih zvaničnika koji nijesu bili u stanju da pogledaju istini u oči i priznaju poražavajuće rezultate, dovela je do niza incidenata u našim školama”, ukazuju u saopštenju.

Prosvjetni radnici kažu da u nedostatku zaštitara, učenici mogu bez problema unijeti oružje u škole. Naglašavaju da ne postoji nikakav mehanizam za sprečavanje vršnjačkog nasilja, a školama su vezane ruke: jedino što nastavnici mogu uraditi je dati nižu ocjenu vladanja koja, očekivano, nema nikakav efekat za korekciju ponašanja.

Pitaju da li crnogorski političari zaista žele da se desi neka veća nesreća u kojoj će neko dijete ili djeca izgubiti život pa da tek onda krenu u rješavanje problema?

“Kada se nesreća desi – kasno je”, poručuju iz Prosvjetne zajednice. “Potrebno je da se hitno izrade makar osnovne smjernice dok situacija ne izmakne kontroli”.

Posljednja sjednica Nacionalnog tima za borbu protiv vršnjačkog nasilja održana je u martu 2020. godine, samo nekoliko dana pred zatvaranje zbog korone.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply