Vujović: Nema mjesta panici, Alimentacioni fond uskoro nastavlja sa isplatama

Načelnik Alimentacionog fonda Milovan Vujović poručio je roditeljima da nema mjesta panici zbog privremene obustave isplata privremenog izdržavanja djece, jer će one biti uredno nastavljene čim bude usvojene izmjene Zakona, što se očekuje već ovih dana. On je pojasnio da je do privremene obustave isplata iz Alimentacionog fonda došlo zbog različitih tumačenja centara za socijalni rad i Zaštitnika imovinsko – pravnih interesa Crne Gore, koji je osporio retroaktivnu priznavanje neisplaćenog izdržavanja djece. Nova verzija Zakona, kako se očekuje, mogla bi biti usvojena ovih dana, na skupštinskom zasjedanju koje je u toku.

Gostujući u Bojama jutra TV Vijesti, Vujović je kazao da je izmjene Zakona već jutros razmatrao Zakonodavni odbor, a potom će i Odbor za rad, zdravstvo i socijalno staranje, nakon čega će se o njemu izjasniti svi poslanici.

Izmjene Zakona će se odnositi na sve podnosioce zahtjeva, čak i na rješenja koja su pripremljena, a po kojima još nije izvršena isplata iz Alimentacionog fonda.

Vujović je podsjetio da je od početke primjene Zakona o privremenom izdržavanju, odnosno od osnivanja Alimentacionog fonda, izvršena isplata na osnovu 21 rješenja centara za socijalni rad, za šta je opredijeljen ukupan iznos od 23.159 eura.  

Nakon što je Zaštitnik osporio retroaktivno priznavanje prava na privremeno izdržavanje djece koje su utvrdili centri za socijalni rad u svojim rješenjima, stiglo je, kaže Vujović, još 45 zahtjeva centara.

U centrima za socijalni rad za sada ima 318 podnijetih zahtjeva za ostvarivanje prava iz Alimentacionog fonda.

„Prve isplate iz fonda su bile u januaru, mi smo i tada prepoznali da stav 8 član 1 nije precizno definisan. Isplatu smo vršili, jer smo mi dužni da postupimo po rješenjima centara, do onog trenutka dok nam nisu stigle tužbe od Zaštitnika imovinsko – pravnih interesa koji je osporio retroaktivnu primjenu. Zakonom o privremenom izdržavanju vrlo bitna su tri subjekta radi potpune implementacije, a to su centri za socijalni rad, Alimentacioni fond koji postupa po rješenjima centara i samostalno donosi rješenja o povraćaju iznosa isplaćenog privremenog izdržavanja i Zaštitnik imovinsko – pravnih interesa. On preduzima radnje iz svoje nadležnosti u onim slučajevima kada dužnici izdržavanja ne postupe po rješenjima o povraćaju Alimentacionog fonda“, rekao je Vujović.

Pojasnio je da su odluku o privrmenom obustavljanju isplata donijeli da bi zaštitilisebe kao instituciju, jer su se našli u situaciji između dva tumačenja – s jedne strane Ministarstva rada i socijalnog staranja i sa druge strane Zaštitnika, ali i i da bi prije svega zaštitili roditelje čija djeca imaju ovo pravo. Kako je kazao, da ne bi došli u situaciju poslije da zbog eventualno neosnovanog sticanja, moraju da vrate ono što im je isplaćeno.

„Kao odgovorna institucija prema građanima, a i prema državi, odlučili smo da privremeno obustavimo isplatu dok se ne izvrše izmjene Zakona“, naglasio je Vujović.

Prema tumačenju Ministarstva rada i socijalnog staranja, pravo na alimentacije primjenjivano je 12 mjeseci unazad od dana podnošenja zahtjeva.

„U članu 8 stav 1 Zakona nigdje nije precizirano da se pravo priznaje za period od 12 mjeseci. Ima član 5 stav 4 u kojem se kaže da ukoliko nisu plaćene dvije prosječne alimentacije u posljednjih 12 mjeseci da dijete ima pravo na privremeno izdržavanje, ali to je uslov za ostvarivanje ovog prava“, pojasnio je Vujović.

Pravnica Maja Živković je kazala da izmjene Zakona i dalje ne predviđaju da mora u izvršnim presudama biti naveden broj žiro računa, ali se predviđa rješenje javnog izvršitelja koji nije uspio da naplati.

„Onda je to dokaz. Ovim izmjenama će se taj problem na neki način prevazići. Mišljenja sam da će i dalje u primjeni Zakona biti izvjesnih nejasnoća. Moj utisak je da se nije ni razgovaralo o tome kako to javni izvršitelji postupaju. Ne mislim da su izmjene Zakona loše, ni u dijelu primjene od dana podnošenja zahtjeva, jer to opravdava i naša ekonomska situacija, ali mislim da ova obustava izvršenja nema nikakvog osnova u Ustavu i Zakonu. Iako razumijem šta su razlozi, ne može neko sam da odluči da obustavi isplatu, to prosto nije adekvatno“, rekla je Živković.

Ona smatra da prilikom izmjena Zakona treba imati u vidu i način rada izvršitelja, a da to ne bude na njihovu štetu, ali ni na štetu građana.

„Mislim da se mogu napraviti lakši mehanizmi. Ako od 75 eura izdržavanja neko treba da da minimum 25 za predujam izvršitelju onda to potpuno obesmišljava sve ovo. Prevelike barijere se prave, a treba olakšati proceduru i smanjiti troškove“, smatra Živković.

Istakla je i da je veoma važno pomogućiti građanima da podnose zahtjeve, na osnovu onoga što se Zakonom od njih traži.

„Osporavati nekome da podnese zahtjev, pa čak i bio on neosnovan, nije dobro, jer će se mnogi ljudi povući. Pri tom ne znaju da stvarno mogu da podnesu zahtjev i da se tek onda o tome odlučuje“, rekla je Živković.

Izvor: TV Vijesti

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply