Do sada isplaćene alimentacije na osnovu 21 rješenja centara za socijalni rad

Alimentacioni fond je do kraja prošle sedmice izvršio isplatu na osnovu 21 rješenja centara za socijalni rad, a roditelji koji su pokrenuli ovaj postupak i ostvarili pravo su, kako navode u ovom odjeljenju Ministarstva finansija, na isplatu čekali veoma kratko.

Da bi se izbjegle nejasnoće u vezi rokova za isplatu zaostalih alimentacija, nakon što centri donesu rješenje, u Alimentacionom centru razmatraju i mogućnost da građane svakog mjeseca, posredstvom sajta, obavještavaju o tome ko i kada može očekivati isplatu.

Prema riječima načelnika Alimentacionog fonda Milovana Vujovića, članom 24 Zakona o privremenom izdržavanju djece propisano je da AF privremeno izdržavanje isplaćuje mjesečno za prethodni mjesec. “Imajući u vidu ovu zakonsku odredbu rok je jasno određen. Po rješenjima Centara za socijalni rad po kojima smo do sad izvršili isplatu vrlo brzo smo postupali. Rješenja o isplati smo donosili u roku od dva dana”, rekao je Vujović.

Pojašnjava da su ta rješenja naravno morala da prođu i određenu proceduru u računovodstvu da bi strankama bio isplaćen novac, a sve to trajalo je dodatna dva do tri dana.

“Vidjećemo i da na našoj internet stranici redovno objavljujemo početkom mjeseca obavještenja po kojim rješenjima centara za socijalni rad i kada se može očekivati isplata. Naravno, ovo sve kako bismo i u tom dijelu obezbjedili veći stepen transparentnosti, a samim tim i da bi i roditelji bili bolje informisani”, poručuje Vujović.

Povodom najavljenih izmjena Zakona o privremenom izdržavanju, on navodi da je u dodadašnjoj primjeni primijećeno da je potrebno bolje precizirati član 8 stav 1.

“Treba vidjeti na koji način propisati kojim dokazom se može dokazivati da najmanje dvije alimentacije nijesu isplaćene u onim slučajevima kada presuda suda glasi da je plaćanje na ruke, a ne na žiro račun. Takođe, u međuvremenu ćemo sastaviti i Predlog izmjena i dopuna Zakona u dijelu koji se odnosi na Alimentacioni fond, kako bi se pojedine odredbe Zakona preciznije definisale”, zaključio je Vujović.

Prema izvještaju AF-a, u februaru su od centara za socijalni rad dobili 39 rješenja, kojima je djeci priznato pravo na privremeno izdržavanje i utvrđen iznos koji je potrebno isplatiti.

Tokom prethodnog mjeseca Alimentacioni fond je donio 11 rješenja o povraćaju isplaćenog iznosa, na osnovu kojih potražuje od dužnika 12.712 eura. Do kraja mjeseca, kako se navodi u izvještaju, niko od njih nije ispunio obavezu i uplatio novac na račun Alimentacionog fonda.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply