Roditeljstvo mijenja naše navike, neka spavanje i dalje bude kvalitetno

Sponzorisana objava

Roditeljstvo u naš svakodnevni život unosi nove navike i rutine, na koje se nekada teže navikavamo. Bez obzira na sreću i euforiju zbog dolaska novog člana porodice, nedostatak sna i promjene u ritmu spavanja često su razlog nezadovoljstva i umora. ➡️ Česta buđenja više puta tokom noći mogu imati posljedice na naše fizičko i mentalno zdravlje, posebno ako se ima u vidu da je spavanje, kako navode ljekari, jednako važno kao i zdrava, izbalansirana ishrana i fizička aktivnost.

Neispavani roditelji

Istraživanja pokazuju da roditelji najmanje spavaju tokom prva tri mjeseca života bebe, a vremenom se noćni odmor produžava i ima manji broj prekida. Nakon što djeca ukinu noćna hranjenja i smanje potrebu za utjehom u blizini roditelja, ipak dolaze neki novi razlozi buđenja. Nekada su to bolesti, noćni strahovi, a nerijetko i rast zubića…

Jedno od istraživanja sprovedenih u Njemačkoj, na uzorku od oko 2.500 žena i 2.200 muškaraca koji su dobili prvo, drugo ili treće dijete,  pokazalo je da mame izgube oko 40 minuta sna tokom jedne noći i da se to dešava cijele prve godine bebinog života. Tate u tom periodu gube oko 13 minuta sna noću.

Iako se naše potrebe za snom razlikuju, većini odraslih potrebno je između sedam i devet sati spavanja. U situacijama kada nije moguće imati toliko sati spavanja posebno nam je važno da ono bude kvalitetnije, na što osim mnoštva zdravstvenih razloga, pa i stresa, uticaj ima i okruženje, odnosno uslovi koji nam garantuju spokojan noćni odmor.

Savjeti za bolji san

Mali rituali pred spavanje mogu nam pomoći da se oslobodimo dnevnog stresa, opustimo i brže zaspimo. ➡️Na taj način smanjujemo i rizik da ćemo se buditi tokom noći.

Da biste poboljšali kvalitet spavanja preporučuje se da u svoj dan uvedete redovno vježbanje. Za mlade roditelje to je često teško izvodljivo, ali odlazak u teretanu ili fitnes klub mogu zamijeniti redovnim šetnjama, u kojima će uživati i oni i bebe. Stručnjaci ipak savjetuju da treba izjegavati vježbanje pred spavanje, jer se po prestanku fizičke aktivnosti u organizmu odvijaju brzi procesi koji tijelu ne dozvoljavaju da se umiri i pripremi za noćni odmor. Dobar način za to je tuširanje mlakom vodom, koja će opustiti vaše mišiće i osloboditi vas napetosti.

Savjetuje se da u krevet odlazite u približno isto vrijeme, a nije na odmet da izaberete i neki od omiljenih opuštajućih rituala – tiha muzika, čitanje omiljene knjige ili šoljica toplog napitka.  Ljekari savjetuju da je za dobar san dobro izbjeći napitke sa kofeinom, kao i težu hranu, a preporučeno vrijeme večere je namanje sat i po prije odlaska u krevet.

Preporučljivo je da ambijent u prostoriji u kojoj spavamo bude prijatan i bez buke. Važno ej da spavaća soba bude provjetrena, a optimalna temperatura u njoj ne i trebalo da prelazi 23 stepena.

Udobnost i kvalitet na prvom mjestu

Od posebnog značaja za dobar san je izvor dušeka. Kada spavate na dotrajalom i deformisanom dušeku, on pritiska vaše tijelo na pojedinim tačkama i zaustavlja cirkulaciju krvi na tom mjestu. Da biste to izbegli, vi se tokom noći pomjerate i prevrćete, što remeti vaš san. Zato je neophodno da imate “zdrav” i funkcionalan dušek.

To važi i za jastuke. Svaki čovjek ima drugačiji oblik glave, vrata i ramena a uglavnom posjedujemo jastuke koji ne podupiru pravilno naše tijelo što prouzrokuje bolove u vratu i ramenima. Ako su vam opisani simptomi i situacije poznati, trenutak je da zamijenite svoj ➡️dušek,⬅️ obezbijedite sebi odgovarajući ➡️jastuk ⬅️i prozračan ➡️pokrivač.⬅️

U tome vam može pomoći kompanija Vitapur, a kraj januara idealno je vrijeme da po akcijskim cijenama obezijedite sebi novi dušek.

Iskoristite najbolju ponudu dušeka tokom trajanja ➡️sezonskih popusta,⬅️ koji su aktuelni do 6. februara. Svi dušeci u Vitapuru sniženi su do 45 %, a samo u okviru aktuelne ponude dobijate i POKLON pokrivač uz svaki dušek! Provjerite ponudu u Vitapur prodavnicama u Podgorici, Budvi, Baru, Radanovićima i Nikšiću ili na ➡️ www.vitapur.me⬅️

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply