Roditelji iz Murina najavili blokadu puta i protest zbog đačkog prevoza

Foto: Vijesti

Roditelji 38 srednjoškolaca od kojih je većina sa područja Murina sjutra će, kako su najavili, blokirati put Plav – Andrijevica, u znak protesta što nemaju obezbijeđen prevoz do škole u Beranama. Navode da niko od nadležnih ni ove godine ne reaguje na njihove apele da se ovaj višegodišnji problem riješi, a školovanje djece dovedeno je u pitanje jer nijesu u mogućnosti više da o svom trošku organizuju i finansiraju prevoz. U pokušaju da se problem đačkog prevoza na ovom području konačno riješi, roditelji iz Murina okupiće se u ponedjeljak i na protestu ispred Ministarstva prosvjete.

Prema riječima predstavnika roditelja Momčila Đukića, na razumijevanje do sada nijesu naišli u resornom Ministarstvu, a samo jedno polovno kombi vozilo bilo bi, kaže on, dovoljno da se djeci obezbijedi bezrižan nastavak školovanja.

„Ni u lokalnim upravama nije bilo razumijevanja i podrške za prevazilaženje problema prevoza srednjoškolaca. Peta je godina kako imamo problem za prevoz djece od Murina do Berana. Djeca koja su iz okolnih sedam sela oko Murina nemaju uopšte prevoz. Apelujemo na ministarstva prosvjete i saobraćaja da nam izađu u susret. Čekali smo novu školsku godinu uz obećanja predsjednika tri optine da će problem biti riješen, ali niko to nije uradio. Zato smo prinuđeni da radikalizujemo proteste“, rekao je Đukić za RTCG.

Smatra da i njihova djeca imaju pravo na školovanje i da neko treba da se stidi što je dopušteno da ovaj problem još traje.  

Kako su za RTCG kazali iz Ministarstva prosvjete, oni u ovom slučaju  nijesu nadležni da organizuju prevoz đaka, već samo da učestvuju u cijeni karte učenicima koji putuju pet i više kilometara.

“Promjenom vlasti nadležno Ministarstvo je tada urgiralo promijenilo prevoznika i odstranilo nas iz čitave te priče”, kazao je Nihad Camović, predsjednik Opštine Plav.

Potpredsjednik Opštine Plav Damjan Ćulafić smatra da bi problem đačkog prevoza za ove đake trebalo riješiti dijalogom.

Kako navodi RTCG, učenika koji sa tog područja dolaze na nastavu u Andrijevicu i Berane ukupno ima trideset, od čega je najveći dio iz Murine.

Đukić objašnjava da je manji broj djece iz Plava i Gusinja, kao i iz sela Ulotina i Gornje Luge koja pripadaju opštini Andrijevica.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply