Đaci OŠ “Vladimir Nazor” će od septembra pohađati nastavu u tri škole

Učenici podgoričke OŠ „Vladimir Nazor” od septembra će nastavu vjerovatno pohađati u tri škole, saopštila je predsjednica Savjeta roditelja ove obrazovne ustanove Jelena Milošević.

Kako je kazala za Dan, učenici prvog, drugog i četvrtog razreda nastavu će pohađati u nekadašnjoj Gimnaziji Luča, a trećeg, petog i šestog razreda, najvjerovatnije, u OŠ „Marko Miljanov“. Za sedmi, osmi i deveti razred časovi će, kako je planirano, biti organizovani u novoj školi u Tološima.

Milošević je navela da su u stalnom su kontaktu sa ministrom prosvjete Miomirom Vojinovićem, koji im je rekao da radovi na školi u Tološima teku po planu i da će do 1. septembra najvjerovatnije biti završeni.

„Za gradnju škole Vladimir Nazor dobili smo idejni projekat kao donaciju, i narednih dana bi trebalo da ga potpiše državni arhitekta. Očekujem da će tender biti raspisan što prije i da će vrijeme predviđeno za radove biti svedeno na minimum. Stalno podsjećamo da je sve moglo mnogo ranije da se završi. Dosta je moglo da se uradi za godinu i po dana. Mi nijesmo ljudi koji nerealno razmišljamo, 2024. godina je negdje realan rok završetka gradnje. Važno je samo da se počne sa izgradnjom“, rekla je Milošević za Dan.

Ona je kazala da je dosta roditelja ispisalo svoju djecu iz OŠ „Vladimir Nazor“ tokom prošle godine, a tako će biti najvjerovatnije i ove.

„Apelujem na roditelje da ne ispisuju djecu, jer škola ima odličan nastavni kadar. Ovi problemi će se riješiti, znam da smo u nezavidnom položaju i da je situacija malo teška, ali smatram da su nastavnici uspostavili dobre odnose sa djecom i to je ono što sve nas koji ostajemo drži negdje u toj školi“, poručila je Milošević.

Školski objekat „Vladimir Nazor“ srušen je u martu zbog nebezbjednosti, jer su na paviljonima primjećene pukotine još početkom prošle godine. Nastava je zbog toga do kraja te školske godine organizovana isključivo online, osim za završni razred, a prošlu školsku godinu djeca su provela u prostoru gimnazije Luča i OŠ „Marko Miljanov“, do kojih su imali prevoz.

Iako su roditelji više puta organizovali i proteste i, kao i uprava škole, tražili da se hitno nađe privremeno rješenje, ali i da se pristupi bez odlaganja početku izgradnje nove školske zgrade, tek nedavno je javnost saznala da nakon godinu i po ne postoji još ni idejni projekat.    

Kako su predstavnici Ministarstva prosvjete saopštili početkom jula na sastanku sa direktorima podgoričkih škola i vrtića, koji je organizovao gradonačelnik Ivan Vuković, očekivanja su da projekat bude gotov do kraja godine. Kako se tada moglo čuti, prema najoptimističnijem scenariju nadležnih u Ministarstvu, završetak izgradnje novog školskog objekta mogao bi biti tek u decembru 2024. godine.

Iz Ministarstva prosvjete su početkom jula za portal Roditelji.me kazali i da je još rano govoriti i o tome da li će škola u Tološima biti spremna za početak nastave u septembru. Istakli su da, svim kapacitetima svojih stručnih službi, već mjesecima rade na tome kako bi sve škole u Crnoj Gori 1. septembra školske 2022/2023. godine mogle neometano početi nastavu.

„U okviru tih aktivnosti je i procjena prebukiranosti osnovnih škola, kao i planiranje saniranja situacije, te omogućavanje jednakih uslova pohađanja škole za sve osnovce u Crnoj Gori, a naročito u Podgorici gdje je taj problem najizraženiji“, kazali su nedavno iz Ministarstva.

Škola u Tološima, koja je donacija porodice Ubović i kompanije Bemax, moći će da primi 1.200 đaka. Jedna od opcija, koju su i ranije pominjali nadležni, je da u njoj privremeno nastavu pohađa i dio učenika OŠ “Vladimir Nazor”.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply