Starac osumnjičen za nedozvoljene polne radnje nad djevojčicom na slobodi, slučaj i dalje bez optužnice

Sedamdesetdevetogodišnji M.V. iz Mojkovca, koji je osumnjičen za nedozvoljene polne radnje nad sedmogodišnjom djevojčicom, tok istrage prati iz svoje kuće, nakon što mu je prošlog petka ukinut pritvor. Sve to porodica djevojčice saznala je slučajno, bez obavještenja nadležnih istražnih organa, iako žive na samo 100 metara od starčeve kuće.

Odluku kojom se ukida pritvor osumnjičenom M.V. donio je Osnovni sud u Bijelom Polju, jer su, kako navode u odgovorima za portal Roditelji.me, prestali razlozi zbog kojih je pritvor određen. Kako su objasnili, do danas ovom sudu nije podnijet optužni predlog protiv M.V, pa samim tim za sad se ne vodi krivični postupak protiv njega, niti je u nadležnosti suda da to inicira.

„Pritvor je određen jer su postojale okolnosti, koje su ukazivale da okrivljeni može ometati postupak uticajem na oštećeno maloljetno lice, kao svjedoka. Kako je u međuvremenu, taj svjedok saslušan pred državnim tužiocem u Osnovnom državnom tužilaštvu, razlozi za dalje trajanje pritvora su prestali, što obavezuje sud da donese odluku kojom će okrivljenog pustiti na slobodu“, naveli su iz Osnovnog suda Bijelo Polje.

Seksualno zlostavljanje trajalo godinama?

Kako je za portal Roditelji.me ispričala majka djevojčice, na osnovu kazivanja svog djeteta zaključuju da neprimjereno ponašanje komšije traje oko dvije godine.

Kaže da nikada nijesu ni pomislili da se nešto slično dešava sve dok joj ćerka 20. juna nije priznala da je M.V. dodirivao po intimnim djelovima tijela. Kroz njeno priznanje, kao i kroz kasniji razgovor djevojčice sa psihologom, saznali su još mnogo neprimjerenih detalja o tome šta je sve starac radio djevojčici. Sve to M.V. je, kako je ispričala ona, radio prijeteći joj da nikom ne govori šta se dešava i često je udarajući prutom. Kako je ispričala roditeljima, dešavalo se i da je nosi do nekog obližnjeg mjesta na imanju, gdje bi je napastovao.

Stariji komšija često je bio na imanju djevojčicine porodice, gdje se ona igrala, što nije izazivalo kod njih sumnje s obzirom na to da su porodično bili u korektnim odnosima. 

Vijest da je osumnjičeni komšija pušten iz pritvora samo nekoliko dana nakon privođenja zatekla je roditelje djevojčice. Dodatno ih je uznemirilo ponašanje starčeve porodice, koji dok traje istraga, samo dan po izlasku iz priitvora, po društvenim mrežama objavljuju snimke roštiljanja u dvorištu kuće, odakle osumnjičeni maše u kameru. Dok očekuju adekvatnu reakciju nadležnih i odluku o podizanju optužnice, priznaju da pomalo i strahuju zbog situacije u kojoj su se našli. Pitaju se da li je neko imao obavezu da ih obavijesti o ukidanju pritvora, da im saopšti da li je propisana zabrana prilaska, ali i da reaguje po prijavi da starčeva porodica i dalje koristi put na njihovom imanju, zbog čega ih svakodnevno srijeću. 

Pritvor ukinut, jer su prestali razlozi zbog kojih je određen

Iz Osnovnog suda Bijelo Polje podsjetili su da su 23. juna 2022. godine, donijeli odluku, kojom je prema okrivljenom M.V. odredio pritvor u trajanju do 30 dana. Odluka je donijeta po predlogu Osnovnog državnog tužilaštva u Bijelom Polju, zbog osnovane sumnje da je izvršeno krivično djelo nedozvoljene polne radnje iz čl. 208 st. 1 u vezi čl. 206 st. 1 Krivičnog zakonika Crne Gore.

„Pritvor se računao od 21. juna 2022. godine, kada je osumnjičeni lišen slobode, a određen je po pritvorskom osnovu iz čl. 448 st.1 tač. 3 Zakonika o krivičnom postupku, zbog postojanja okolnosti koje su ukazivale da okrivljeni može ometati postupak uticajem na svjedoka. Još jednom napominjemo, da nakon što je taj svjedok saslušan, ovaj sud je dana 29. 06. 2022. godine donio odluku, kojom je pritvor ukinut, jer su prestali razlozi zbog kojih je određen“, kazali su iz Osnovnog suda Bijelog Polja.

U cilju vjerodostojnog informisanja javnosti, naglašavaju da je odluka suda, kojom je pritvor određen, ograničila vrijeme trajanja pritvora do 30 dana.

„To ne znači obavezu tolikog trajanja, već je sud ovlašćen i obavezan, da ukoliko se ispune uslovi za to, pritvor ukine ranije, kao što je ovlašćen, da kada postoje razlozi, donese odluku o produženju pritvora nakon isteka 30 dana. Ukazujemo i to da je pritvor samo jedna od mjera, koja je Zakonikom o krivičnom postupku predviđena radi obezbjeđenja prisustva okrivljenog i nesmetanog vođenja krivičnog postupka, a ne znači kaznu zatvora, na koju neko može biti osuđen, tek onda kada se u zakonito sprovedenom krivičnom postupku utvrdi da je učinio krivično djelo za koje je optužen i da je za isto kriv“, istakli su iz bjelopoljskog Osnovnog suda, uz napomenu da im do danas popodne nije podnijet optužni predlog protiv okrivljenog M.V. zbog krivičnog djela nedozvoljene polne radnje iz čl. 208 st. 1 u vezi čl. 206 st. 1 Krivičnog zakonika Crne Gore, tako da se još uvijek pred ovim sudom ne vodi krivični postupak protiv M.V, a u nadležnosti suda nije da to inicira .

Ukoliko Osnovno državno tužilaštvo podnese optužni akt protiv M.V, ovaj sud će, kako su istakli u odgovorima za naš portal, sprovesti postupak i donijeti odluku.

Povodom ovog slučaja, portal Roditelji.me obratio se juče i Osnovnom državnom tužilaštvu u Bijelom Polju, ali do objave ovog teksta odgovore nijesmo dobili.

Ovaj tekst dio je projekta, pod nazivom Između redova, koji portal Roditelji.me sprovodi uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i medija.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply