Ispituju bezbjednost vrtića, još se ne zna kad će biti otvoren

Glavni državni arhitekta sa predstavnicima Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta obići će danas vrtić „Dragan Radulović“ na Starom aerodromu, u kojem je nedavno spriječena veća havarija i procijeniti na koji način se objekat u što kraćem vremenu može osposobiti za boravak djece.

U nedjelju, 7. novembra pukla je vodovodna cijev i poplavljene su cjelokupne elektroinstalacije u tehničkoj prostoriji u sklopu objekta. Spoj vode i struje mogao je da izazove između ostalog i požar. Slučajni prolaznik je primijetio da izbija voda ispod ulaznih vrata i tada je djelovala uprava ustanove. Vrtić je zatvoren i, prema navodima Dana, oko 230 mališana, koji redovno dolaze od 512 upisanih, raspoređeno je u tri susjedna vrtića što u vanrednim uslovima koje nameće epidemija koronavirusom dodatno otežava funkcionisanje svima.

Direktorica JPU “Đina Vrbica” Bojana Razić izjavila je za Dnevne da je to njihova najveća vaspitna jedinica, koja je u ovoj školskoj 2021/22. godini u svoje okrilje primila oko 1.200 mališana. Broj djece na svakodnevnom nivou, dodala je, ne silazi ispod 550.

Vrtić je građen, prema standardima, za 343 djece, a već prve godine nakon otvaranja- 2018. u njega je upisano 700 mališana.

Iz Ministarstva su kazali da će danas utvrditi na koji način će moći taj dio prostorije da se izoluje i da se osposobi. Pribavili su dokumentaciju, te će uskoro utvrditi gdje je došlo do propusta i da li će neko biti pozvan na odgovornost.

Vrtić ima 3.000 kvadrata, otvoren je 7. septembra 2018. godine, ima osam radnih soba za jaslene grupe, 12 soba za grupe u vrtiću, osam kancelarija i centralnu kuhinju. Objekat je koštao 2,7 miliona eura, dok je Glavni grad uložio zemljište od 9.119 kvadrata, vrijedno oko 1,8 miliona eura. Građen je u okviru projekta sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope, koji je obuhvatio izgradnju sedam vrtića širom Crne Gore.

Ko je odgovoran za havariju

Iz JPU „Đina Vrbica“, na čijem je čelu Bojana Razić, kazali su da je Ministarstvo prosvjete po prijavi kvara, okupilo tim stručnjaka koji je u više navrata uradio inspekcijski nadzor kako bi se utvrdio stepen pričinjene štete. Paralelno sa tim, kako navode, pokrenuta je istraga utvrđivanja odgovornosti.

„Vjerujemo da će komisija ubrzo izaći sa odgovorom o licima odgovornim za havariju koja je nastupila. Ministarstvo je preuzelo obavezu saniranja posledica štete. Rok za radove još nije poznat. Donijeli smo odluku da djeca iz ovog vrtića budu preusmjerena u VJ „Jelena Ćetković 1“, „Jelena Ćetković 2“ i „Đina Vrbica“. Roditelji imaju veliko razumijevanje i strpljenje“, kazali su iz ove JPU, uz najavu da će, ako bude potrebno, lista vaspitnih jedinica u koje će preusmjeriti djecu iz ovog vrtića biti proširena.

Iz JPU „Đina Vrbica“ su istakli da njihovi vaspitači i članovi stručnog tima motre tok i dinamiku vaspitno-obrazovnog procesa.

„Kako bi se djeci olakšala adaptacija na novi, privremeni vaspitno-obrazovni kontekst, vaspitno-obrazovni rad će obavljati vaspitači koji rukovode njihovim grupama u matičnom vrtiću“, kažu iz ustanove.

Projektant tvrdi da je radio bez propusta

Direktor firme Ing invest Ilija Radulović, koji je bio vodeći projektant, kazao je da su radili odgovorno kako je struka nalagala.

„Prostorija je karakteristična po sadržaju, tu su instalacije, komora, pumpe, ormar upravljanja tih pumpi… Iznenađen sam da je došlo do havarije ukoliko se to redovno održavalo. Ja sam projektant i predao sam objekat, ali neko ga mora održavati, a to nije u mojoj nadležnosti. Tu su pumpe, a do njih mora doći struja, odnosno komandni ormar. To ne može jedno bez drugog. Mi smo adekvatno riješili sve, najbolje što smo mogli. Smatramo da smo posao odradili savjesno i profesionalno. Isti odgovor poslali smo i Upravi javnih radova“, kaže Radulović.

Vrtić je upotrebnu dozvolu dobio 3. septembra 2018. godine, a izdalo ga je tadašnje Ministarstvo održivog razvoja i turizma – Direktorat za građevinarstvo kojim je rukovodio Pavle Radulović. Dozvolu je potpisala samostalna savjetnica Borka Novković.

„Izvještaj o tehničkom pregledu izvedenih radova, urađen od strane vršioca tehničkog pregleda Institut za razvoj i istraživanje u oblasti zaštite na radu od avgusta 2018. godine sastavni je dio ovog rješenja“, piše u rješenju Direktorata.

Iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma kazali su da je upotrebna dozvola izdata na osnovu Zakona o upravnom postupku, Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, kao i Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata.

„Dozvola je izdata na osnovu dokumentacije i to zahtjeva Ministarstva prosvjete od 28. avgusta 2018. godine, rješenja Ministarstva održivog razvoja i turizma od 15. decembra 2015. godine, kojim je Ministarstvu prosvjete izdata građevinska dozvola za izgradnju vrtića. Takođe, tu je i rješenje Ministarstva održivog razvoja od 29. avgusta 2018. godine, o imenovanju vršioca tehničkog pregleda radova, kao i izvještaja o izvršenom tehničkom pregledu radova od avgusta 2018. godine, koji je zaveden u ministarstvu 3. septembra 2018. godine, a u kome je vršilac tehničkog pregleda Institut za razvoj i istraživanja u oblasti zaštite na radu predložio upotrebu objekta“, kazali su iz Ministarstva.

Oni navode da je sva dokumentacija koja je priložena uz zahtjev za izdavanje dozvole ovjerena od strane vršioca tehničkog pregleda, izvođača radova, nadzornog inženjera i vodećeg projektanta.

„Zakonom o uređenju prostora i izgradnji objekata propisano je da se podobnost za upotrebu objekta utvrđuje tehničkim pregledom, te da on obuhvata kontrolu usklađenosti radova sa revidovanim glavnim projektom, kao i sa propisima, standardima, tehničkim normativima i normama kvaliteta koje važe za pojedine vrste radova, odnosno materijala, opreme i instalacija. Vršilac tehničkog pregleda obavezan je da u izvještaju predloži upotrebu objekta, otklanjanje utvrđenih nedostataka ili zabranu upotrebe objekta. U konkretnom slučaju, vršilac tehničkog pregleda – Institut za razvoj i istraživanja u oblasti zaštite na radu je predložio upotrebu objekta. Rješenje Ministarstva održivog razvoja i turizma kojim je donijeta upotrebna dozvola za objekat, donijeto je u potpunosti u skladu sa zakonom“, navode iz Ministarstva.

Izvor: Dan

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply