Planirano otvaranje Dječje kuće

Na danas održanoj sjednici Savjeta za prava djeteta, kojom je predsjedavao potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, razgovaralo se o mogućnostima otvaranja Dječje kuće, po modelu multidisciplinarnog rješavanja pitanja nasilja nad djecom.

Kako je saopšteno iz kabineta Abazovića, Dječja kuća, po uzoru na Barnahus, bavila bi se slučajevima seksualne traume i zlostavljanja djece, a služila bi za paralelni i koordinisani rad na krivičnoj istrazi, s jedne strane, i ispitivanje koje sprovodi sektor socijalnog staranja, s druge, vodeći istovremeno računa o tome da se usluga pruža u bezbjednom okruženju prilagođenom potrebama djeteta.

„U skladu sa Strategijom za prevenciju i zaštitu djece od nasilja za period 2017-2021 i prioritetima prepoznatim od strane Savjeta za prava djeteta, predstavništvo UNICEF-a u Podgorici pružilo je snažnu podršku procesu uspostavljanja Dječje kuće (Barnahus). U vezi s tim, predstavništvo UNICEF-a je izrazilo spremnost da u procesu uspostavljanja Dječje kuće obezbijedi najbolju ekspertizu kako bi se osigurala primjena međunarodnih standarda u skladu sa Konvencijom o pravima djeteta i preuzela najbolja iskustva iz zemalja koje su prošle sličan proces”, navedeno je u saopštenju.

Kako je saopšteno, predstavništvo UNICEF-a postiglo je dogovor o budućim zajedničkim aktivnostima sa Savjetom Evrope u cilju zajedničke podrške i mobilizacije ljudskih i finansijskih resursa prilikom uspostavljanja ove multidisciplinarne usluge.

Sjednici su, pored stalnih članova Savjeta, prisustvovali i Huan Santander, šef UNICEF-a u Crnoj Gori i Evgenija Jakumopulu, šefica Kancelarije Savjeta Evrope u Crnoj Gori, kao i Zaruhi Gasparian, vodeća ekspertkinja Savjeta Evrope za Barnahus iz Odjeljenja za prava djeteta Savjeta Evrope iz Strazbura.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply