Škole upozoravaju roditelje da ne dozvole djeci da gledaju Squid Game

Prosvjetni radnici i psiholozi širom svijeta upozoravaju roditelje da ne dozvole svojoj djeci da gledaju seriju Squid Game (Igra lignje), jer zbog nasilja koji prikazuje može imati velike posljedice na njihov socijalni i emotivni razvoj.

Serija, koja je postala Netfliksovo najgledanije ostvarenje, nije preporučena za uzrast ispod 15 godina, ali je, uprkos tom ograničenju, popularna i među mlađom djecom. I u Crnoj Gori postala je za kratko vrijeme omiljena serija mnogih starijih osnovaca. Riječ je o izuzetno nasilnom trileru u kojem se grupa ljudi koji su beskućnici, sa mnogo problema, takmiče za konačnu nagradu od skoro 40 miliona dolara. U svakoj epizodi likovi iz serije se takmiče u krvavim verzijama tradicionalnih igara, a oni koji izgube budu ubijeni.

Zaposleni u školama iz više zemalja uputili su apel roditeljima da ne dozvole djeci da gledaju ovu seriju. Upozoravaju da bi mogli doći na ideju da imitiraju izazove iz serije, a posebno nasilne scene u kojima se takmičari ranjavaju i ubijaju.

Kako prenosi Independent, direktor jedne američke škole uputio je roditeljima đaka upozorenje da su primijetili da veliki broj učenika gleda Squid Game, kao i da su počeli da kopiraju te igre, što dovodi do sukoba na igralištu.

„Djeca koja gledaju tu seriju izložena su strašnim prizorima nasilja i takvo ponašanje u školi nećemo tolerisati. Želim da vas podsjetim da ova serija nije prikladna za mlađe od 15 godina i da je to naglašeno sa razlogom. Nije primjerena za učenike osnovnih škola. Roditelji svakog djeteta koje imitira takvo ponašanje biće pozvani u školu i primijeniće se sankcije. Molimo vas da ne zatvarate oči pred opasnostima ovog TV programa po vašu djecu i umjesto toga primijenite pozitivno ponašanje. Pretvaranje da pucate jedni u druge nije prikladno niti prihvatljivo. Molimo vas da nas podržite u zaštiti naše djece”, piše u apelu ove škole.

O lošim uticajima ove serije na djecu pisao je i Daily Mail, koji je  prenio stav psihologa dr Sandre Wheatley, koja je specijalizovana za roditeljstvo. Ona smatra da Squid Game može da naruši razvoj mladih, kada je riječ o emocijama i društveno prihvatljivom ponašanju. Serija bi, prema njenim riječima, mogla da podstakne djecu da se, kada vide povrijeđenog vršnjaka, drže po strani i ne pomognu mu.

Wheatley ističe da djeca iz osnovne škole nijesu dovoljno zrela da razumiju kontekst nasilja.

“Serija može da ih natjera da se zapitaju zašto im niko ne pomaže. Jasno je da tamo postoje poruke koje zaista ne želimo da naša djeca prihvate”, objašnjava Wheatley.

BBC News navodi da engleski učitelji upozoravaju da su se posljednjih dana susreli sa tim da učenici od samo šest godina glume igre iz Squid Game.

Škole u cijeloj Velikoj Britaniji upozoravaju roditelje da provjere postavke svojih uređaja zato što učenici mogu pristupiti i gledati ovu seriju bez znanja roditelja.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply