Uprava najavljuje neopravdane, Ombudsman smatra da je napravljena greška

Roditelji koji ne žele da njihova djeca budu premještena u novoformirano odjeljenje petog razreda podgoričke OŠ „Dragiša Ivanović“, obaviješteni su iz institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda da uprava škole nije smjela donijeti takvu odluku bez razgovora i roditeljske saglasnosti. Ni nakon skoro dvije sedmice nijesu riješili problem, niti odmakli sa početne pozicije u koju su dovedeni odlukom uprave da iz svakog odjeljenja premjesti po nekoliko djece u novo V 7.

Dok djeca nekih od njih i dalje jako teško podnose pritisak kojem su izložena i nastavu pohađaju u starom odjeljenju, iz uprave im poručuju da će za izostanke sa časova u V 7 dobijati neopravdane. Na reakciju i odgovor prosvjetnih inspektora i dalje čekaju, a obraćali su se više puta i upravi škole, Ministarstvu prosvjete i Ombudsmanu.

Negoduju što je uprava škole, bez njihovog znanja, izmjestila djecu i objavila spisak samo dva dana pred početak nove školske godine.

Očevi dvoje premještene djece Boris Ikonić i Radoman Bojović su Pobjedi kazali da su mališani pod pritiskom i da direktorica Tanja Vujošević insistira da ih prebaci. Smatraju da nije bilo potrebe da se formira dodatno odjeljenje, jer u ostalima ima 26-28 učenika, što je ispod norme od 30. I da su rasporedili desetoro djece iz područne škole – norma bi se i dalje ispoštovala.

„Rekli su nam kao da je pedagoško-psihološka služba odradila svoj dio posla, a pitali smo kako to kada niko nije pozvao moje dijete“, kaže Iković.

Oni su se požalili i Ombudsmanu, odakle mu je, navodi on, rečeno da uprava škole nije na ovaj način trebalo da organizuje odjeljenje.

„Trebalo je da se pozovu roditelji djece i da se obavi razgovor. Sa spiska su izabrali jednog – dva učenika. Direktorka nam je rekla da je neko morao da bude izmješten, pa ako nam se ne sviđa, možemo da nađemo drugu školu“, kaže Ikonić.

Prijetnje da će djecu isključiti iz škole

Njegovo dijete uprkos odluci uprave i dalje ide u V 1, a ne u novoformirano V 7.

„Direktorica nam je rekla da će ga upisivati u V7 i dobijaće neopravdane ako ne bude dolazio i da će ga izbaciti iz škole kada dobije određen broj neopravdanih. To je prijetnja i ugroženo je pravo mog djeteta“, kaže Ikonić.

I Radoman Bojović kaže da je njegova kćerka, mimo njihovog znanja, prebačena iz V1 u V7.

„Direktorica je uporna da je prebaci. Čak mi je rekla ako ne budu dolazila, dobijaće neopravdane. Moje dijete je ugroženo, diskriminisano. Žele da je odvoje od svojih drugara“, rekao je on, dodajući da se žalio na više adresa nadležnima, ali da još ne dobija odgovor.

OŠ „Dragiša Ivanović“ ima područno odjeljenje u kom se nastava izučava do četvrtog razreda. Nakon toga, ta djeca nastavljaju da se školuju u matičnoj školi. Ove godine ih je, kako su kazali, bilo desetoro, ali je uprava, kažu roditelji, odlučila da ih ne raspoređuje po odjeljenjima petog razreda, kako su to radili ranije, već da osnuje dodatno odjeljenje. Krajem juna dobili su obavještenje od uprave škole da postoji mogućnost da se formira odjeljenje i da će to uraditi po dogovoru sa roditeljima, bivšim učiteljima i sadašnjom razrednom. Kako se tokom ljeta niko roditeljima nije javljao, oni su pretpostavili da se odustalo od te ideje. Međutim, 30. avgusta, na vratima škole dočekao ih je spisak odjeljenja i tada su shvatili da su njihova djeca izmještena.

Novović: Morali su saslušati roditelji

Radoje Novović iz Zavoda za školstvo kaže Pobjedi da ne postoje zakonska ograničenja koja bi mogla dovesti u pitanje ovakve odluke škole, ali se očekuje da je čitav proces morao biti dovoljno transparentan i uz uvažavanje stručnih kriterijuma. Ističe da je sasvim opravdano što roditelji očekuju objašnjenje, a poželjno je da su konsultovani i ranije.

„U ovakvim slučajevima veoma je važno da roditelji budu o svemu tome obaviješteni, kao i o modelima koje su stručna lica koristila prilikom odlučivanja zašto su neka djeca odabrana. Logično bi bilo da su desetak novih đaka rasporedili u druga odjeljenja, ali vjerovatno su imali razlog zbog kojeg nijesu to mogli da učine“, kaže Novović.

Podsjeća da roditelji imaju pravo da se obrate i Prosvjetnoj inspekciji, koja bi ispitala da li je uprava učinila sve kako treba, odnosno kojim se kriterijumima rukovodila psihološko-pedagoška služba prilikom izbora djece. Roditelji su to i učinili, ali još nijesu dobili nikakvu povratnu informaciju.

Ministarstvo vodilo računa

„Zbog velikog broja djece škola je tražila, a Ministarstvo dalo saglasnost za formiranje još jednog, sedmog, odjeljenja petog razreda“, saopšteno je Pobjedi iz Ministarstva.

Kazali su da su u kontaktu s direktoricom Tanjom Vujošević, te da je sedmo odjeljenje nastalo tako što je od ostalih šest odjeljenja upisano po nekoliko učenika.

„Pritom se strogo vodilo računa o pedagoškim principima i ujednačenosti učenika da su ravnomjerno zastupljeni dječaci i djevojčice, odlični, vrlodobri itd. Roditelji su ranije upoznati s potrebom formiranja novog odjeljenja, tako da nijedna norma nije prekršena“, tvrde u Ministarstvu.

Ističu da je većina djece prihvatila, ali da postoji nekoliko roditelja koji se protive premještaju djece.

„ U toku su razgovori s njima i nadamo se da će prihvatiti činjenično stanje na pravi način“, kazali su iz Ministarstva.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply