Alkohol maloljetnicima na dohvat ruke

Udruženju Roditelji često se obraćaju roditelji, ogorčeni zbog nepoštovanja zakona kojim je zabranjena prodaja i služenje alkohola maloljetnicima, u šta su se i sami uvjerili tako što su njihova djeca u toku noćnih izlazaka mogla da naruče alkoholno piće ili da ga kupe u prodavnicama.

Uprkos jasnim zabranama, u kafićima se to dešava svakodnevno, nerijetko i u prodavnicama, a na češće i svrsishodnije kontrole inspekcija i sankcije ne utiču prijave roditelja ili ne u dovoljnoj mjeri. Neki od njih saznali su za to upravo od svoje djece, neki iz okruženja, a bilo je i onih koje su, nakon opijanja maloljetnika i posjete hitnoj pomoći, kontaktirali službenici centara za socijalni rad.

Kontrola kafića koji toče maloljetnicima alkohol nije u svim gradovima u nadležnosti iste vrste ispekcijske službe. U Glavnom gradu je u nadležnosti Turističke inspekcije, od koje portal Roditelji ni nakon nekoliko mjeseci nije dobio podatke o broju i rezulatatima takvih kontrola u prethodnom periodu. Iz inspekcije su nam ranije govorili da oni znaju koji objekti služe alkohol djeci, i da su ih više puta kažnjavali, ali ih te kazne izgleda nijesu spriječile da sa takvom praksom nastave.

U slučajevima da je maloljetnik konzumirao alkohol ili drogu, pa zbog toga upućen u neku zdravstvenu ustanovu ili su ga zbog prekršaja priveli policajci, uključuju se centri za socijalni rad, koji su prošle godine imali 21 takvu intervenciju na nivou cijele Crne Gore, dva puta više nego četiri godine ranije.

Njihovi službenici su u prethodnih pet godina zbog konzumiranja alkohola i psihoaktivnih supstanci bili uključeni u rad sa 88 maloljetnika, uglavnom na poziv zaposlenih u Upravi policije.

Kako je portalu Roditelji.me saopšteno iz Direkcije za zaštitu djece i mladih Ministarstva finansija i socijalnog staranja, tokom 2016. godine bilo je deset takvih slučajeva, naredne godine 25, dok su 2018. godine socijalni radnici bili uključeni u rad sa 15 maloljetnika koji su konzumirali alkohol ili drogu. Godinu kansije – 2019. imali su 17 takvih poziva, a prošle godine 21.

 „Maloljetna lica su se na evidenciji centara za socijalni rad našla uglavnom po zahtjevu/pozivu centara bezbjednosti i Suda za prekršaje“; naveli su iz Direkcije, uz napomenu da podaci nijesu potpuni, jer postoje centri koji ne vode jasne evidencije o maloljetnicima koji konzumiraju alkohol ili psihoaktivne supstance.

Iz resora socijalnog staranja pojašnjavaju da „stručni radnici Centra za socijalni rad na poziv službenika Uprave policije prisustvuju sačinjavanju zapisnika o obavještenju prikupljenom od građanina tj. maloljetnih lica u službenim prostorijama Centra bezbjednosti“.

„Kada je u pitanju maloljetno lice koje ima drugo mjesto prebivališta/boravišta ovaj organ službenim putem obavještava nadležni Centar za socijalni rad o predmetnom događaju. Ukoliko je riječ o maloljetniku koji pripada Centru stručni radnici vrše procjenu i sačinjavaju plan usluga, pružaju savjetodavne usluge porodici i upučuju ih na druge nadležne institucije i servise koji im mogu biti od pomoći“, kazali su iz Direkcije za zaštitu djece i mladih.

Stručni radnik prati maloljetno lice u postupcima pred Sudom za prekršaje i tužilaštvom, a kako navode, sarađuju sa školom koju maloljetnik pohađa, kao i sa Domom zdravlja, odnosno izabranim pedijatrom.

„Kontinuiranim praćenjem porodice ukoliko stručno lice ocijeni i za to postoje opravdani razlozi, Centar pokreće postupak nadzora nad vršenjem roditeljskog prava, te eventualno pokreće postupke ograničenja ili lišenja roditeljskog prava. Centri za socijalni rad koordiniraju u postupku smještaja maloljetnog lica u JU Centar Ljubović u Podgorici“, naveli su iz Ministarstva socijalnog staranja, objašnjavajući kakva je procedura u radu sa maloljetnicima koji imaju  problem sa alkoholom i psihoaktivnim supstancama.

Istraživanje od prije dvije godine sprovedeno među učenicima prvog, drugog i trećeg razreda srednjih škola o zdravlju mladih i njihovim navikama, pokazalo da je 75,5 odsto mladih probalo alkohol, a svaki deseti učenik ga aktivno konzumira. Osim što bez ograničenja mogu kupiti alkohol, maloljetnici mogu iznajmiti i privatan smještaj, bez kontrole. „Stan na dan“ postao je često mjesto njihovih okupljanja, posebno od početka COVID krize, tokom zabrane rada kafića. Iz Turističke inspekcije Glavnog grada, u čijoj je i to nadležnosti, takođe nijesmo dobili podatke ni o kontrolama privatnih stanodavaca. Koliko često pružaju pomoć maloljetnicima zbog konzumiranja alkohola nijesu željeli da saopšte ni u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply