Pokušaće da predvide u budžetu iznos za osnivanje alimentacionog fonda

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić najavio je da će Vlada u narednom periodu pokušati da razmotri i uvrsti u budžet za ovu godinu iznos za finansiranje alimentacionog fonda.

On je u utorak u skupštini, odgovarajući na pitanje poslanika Borisa Mugoše da li Vlada planira da u predlogu ovogodišnjeg budžeta stvori pretpostavke za formiranje alimentacionog fonda, objasnio da nijesu imali dovoljno vremena za analizu da bi to uradili.

“Imali smo kratko vrijeme za dubinsku analizu. Imamo pobornike alimentacionog fonda, koji ima smisla, a imamo i onih koji kažu da je problem u sudstvu i da njihov nerad ne može da se naplati iz budžeta”, kazao je Spajić. “Dakle, da sudstvo radi svoj posao ne bi bilo potrebe za tim fondom.”

Mugoša je predložio da se u opisnom dijelu ovogodišnjeg budžeta, u stavci rezerva navede da će, ukoliko se stvore formalne pretpostavke, biti izdvojeno par desetina hiljada eura u ovoj godini da bi se formirala instiucija koja će morati da strukturu ljudi koji će se time baviti.

Prema njegovim riječima, u narednih 3 do šest mjeseci može biti naspisan i donijet zakon o alimentacionom fondu na kojem će zajedno raditi poslanici, nevladine organizacije i advokati, a da se u međuvremnu radi na bazi podataka samohranih roditelja, koju država Crne Gora i dalje nema.

Nakon toga bi se, kako je dodao, mogla planirati sredstva za budžet alimentacionog fonda kako bi počeo da radi naredne godine.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply